26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2023 10:50 | Son Güncelleme: 11.04.2023 11:18

76 milyar dolarlık diyet endüstrisi soruyor: Ozempic hakkında ne yapmalı?

Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ının obez olduğu ABD'de, kilo vermek isteyenler arasında Ozempic çılgınlığı büyüyor. İnsanlar artık diyet sektörünün çıkardığı ürünleri, uygulamaları kullanmayı bıraktı. Wall Street Journal, 76 milyar dolarlık sektörün bu durumua ayak durmaya çalıştığını yazdı
76 milyar dolarlık diyet endüstrisi soruyor: Ozempic hakkında ne yapmalı?

Geçen yıldan beri ABD'de diyabet ilacı Ozempic, kilo vermek isteyenler arasında çok popüler hale geldi. Artık fazla kilolarla mücadele edenler artık diyet ürünleri, özel olarak geliştirilen zayıflama ilaçlarını tercih etmiyor. Kuzey Karolina eyaletinde avukat olan Annick Lenoir-Peek, ergenlik döneminden beri kilo vermeye çalışıyor. Atkins ve keto gibi çeşitli diyetleri deneyen Lenoir-Peek Noom, Nutrisystem  ve gibi kilo verme amaçlı uygulamalar için de on yıllar boyunca binlerce dolar harcadı. Ancak Kasım ayı sonunda Ozempic'e başladığından beri yaklaşık 30 kilo verdi.

Diyet sektörü için kriz

Kolesterol ve glikoz seviyelerinin iyileştiğini ve açlık hissetmeden çok daha az kalori alabildiğini anlatan Lenoir-Peek, enerjik hissettiğini söyledi. Araştırma şirketi Marketdata LLC'ye göre, diyet sektörünün en güvenilir müşterileri arasında yer alan Lenoir-Peek gibi insanlar, 2022 yılında kilo verme ve tıbbi uygulamalar, diyet soda ve düşük kalorili dondurulmuş gıdalar, spor salonu üyelikleri ve diğer kategorilerden 76 milyar dolarlık satış yapan sektör için varoluşsal bir krize yol açıyor.

Geleneksel inançları yıkıyor

Ozempic, Wegovy ve Mounjaro gibi ilaçlar Amerika'da kilo verme işini altüst etti. Ozempic ve Wegovy'yi üreten Novo Nordisk ve Mounjaro'yu üreten Eli Lilly için rekolar kırmaya hazırlanıyor. İlaçlar aynı zamanda diyet, egzersiz ve irade gücünün kilo vermenin yolu olduğuna dair uzun süredir devam eden inançları da yıkıyor. Craig-Hallum Capital Group LLC'de kıdemli araştırma analisti olan Alex Fuhrman, "Bence yeni ilaçlar kilo verme endüstrisini oldukça büyük bir şekilde dönüştürecekler. Kilo vermeye yönelik geleneksel yaklaşım, daha sert cerrahi müdahaleler dışında çok uzun bir süredir şehirdeki tek oyundu. Kilo vermeye yönelik davranışsal yaklaşım artık baskı altında olacak" dedi.

Şirketler için iş, tüketiciler için sağlık

WeightWatchers da dahil olmak üzere bazı büyük oyuncular, bazen GLP-1 olarak adlandırılan ilaçları benimsiyor ve sektörün geleceğinin kritik bir parçası olarak bunlara güveniyor. Diğerleri ise diyet ve egzersiz programlarını ilaçlara doğal bir alternatif olarak konumlandırıyor ve hızlı bir çözüm olmadığı fikrini savunuyor. Bazılarıysa mide bulantısı, ishal ve kiloyu korumak için uzun süre ilaç kullanma zorunluluğu gibi bu ilaçların dezavantajlarına dikkat çekiyor. Şirketler için söz konusu olan iş modelleri, tüketiciler içinse sağlıkları. Diyetisyen ve kişisel antrenör olan Alix Turoff, "Müşterilerimin çoğu bir sürü farklı diyet uyguladı. Her şeyi denediler" dedi.

Kilo verme hayallerinden kazanç sağladılar

Şirketler on yıllardır Amerikalıların kilo verme hayallerinden kazanç sağlıyor. 1963'te kurulan WeightWatchers, yiyecek takibi ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla kilo verme vaadini Amerikalı nesillere ulaştırdı. 80'lerde Jane Fonda, insanları karbonhidratları kesmeye çağırarak popülerliğini arttırdı. 

Zayıflama ilaçları gelip geçti, çoğu zaman sağlık sorunlarıyla bağlantıları nedeniyle düştü. Fen-phen diyet-ilaç kombinasyonunun 1990'larda mucize bir tedavi olduğu düşünülüyordu ancak bazı kullanıcılarda kalp sorunları ortaya çıkınca piyasadan çekildi. Bir zamanlar reçetesiz satılan popüler bir hap olan Dexatrim, felç riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından 2017 ile Mart 2020 arasında toplanan verilere göre, Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık yüzde 42'sinin obez olmasıyla ülke daha da ağırlaştı. Bu oran 1999-2000 yıllarında yüzde 31 civarındaydı.

Ozempic, Wegovy ve Mounjaro ile ilgili çarpıcı olan şey, araştırmalara, doktorlara ve hastalara göre önemli ölçüde kilo kaybına yol açıyor. Ozempic ve Mounjaro Tip 2 diyabet tedavisi için onaylandı ancak hastalar bunları kilo kaybı için etiket dışı olarak alıyor. Wegovy, obez veya ilgili bir rahatsızlığı olan aşırı kilolu kişiler için onaylandı. Ozempic'in raf fiyatı, sigorta olmadan yaklaşık bir aylık tedarik için yaklaşık 892 dolar. Wegovy'nin fiyatı ise yaklaşık bin 350 dolar.

Ayak uydurmaya çalışıyorlar

Kilo verme şirketleri için şimdi karar vermesi gereken sorular var: İlaçları benimsemek mi, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini zorlamaya devam etmek mi yoksa orta bir yol bulmak mı? 

Sektördeki değişimi en iyi anlatan adımlardan biri WeightWatchers'ın, üyelerini Ozempic, Wegovy, Mounjaro ve kilo kaybı için kullanılan diğer ilaçları reçete edebilecek doktorlara bağlayan bir tele-sağlık şirketi olan Sequence'i satın almaya karar vermesi oldu.  WeightWatchers son 60 yılını üyelerine yedikleri yiyecekleri takip ederek, sık sık kilo kontrolü yaparak ve diğer yaşam tarzı değişikliklerini yaparak kilo verebileceklerini söyleyerek geçirdi. Ancak daha az insan bu vaade güveniyor: Şirketin üyeliği bir yıl önceki 4,2 milyondan 2022 sonunda 3,5 milyona geriledi ve 2020'nin ilk çeyreğinin sonunda 5,03 milyon aboneyle rekor seviyeye ulaştı.

WeightWatchers şimdi yeni ilaçlara erişimi eski üyelerine pazarlamak için bir fırsat görüyor. Şirketin CEO'su Sima Sistani, "Muhtemelen daha iyi hizmet verebileceğimiz insanlar var. Bazıları için bu ilaçlar WeightWatchers gibi bir programa bağlı kalmalarına yardımcı olabilir" diye konuştu. Sistani, birçok mevcut üyenin de ilaçlar için potansiyel aday olduğunu söylüyor. WeightWatchers'ın ilaçları benimsemesi kendi topluluğu içinde bazılarını üzdü, bazı üyeler hayal kırıklığını ve hatta ihanet duygusunu ifade etti. Bazı kızgın üye mesajları alan Sistani, tepkiler karşısında şaşırdığını söyledi. 

Canyon Ranch'in uzun süredir tıbbi direktörlüğünü yapan Stephen C. Brewer, yeni kilo verme ilaçları çılgınlığının azalmasını umduğunu söylüyor. Brewer, diyabet hastası ve aşırı kilolu olan ve bunun mantıklı olduğu bazı konuklara bu ilaçları reçete ettiğini, ancak kilo vermek için diğer yolları tüketmemiş olan diğerlerine bunu yapmakta isteksiz olduğunu belirtti. Brewer'a göre aşırı kilolu olmak insanları kronik hastalıklar açısından daha yüksek risk altına soksa da, bir kişinin sağlığının dikkate alınması gereken başka yönleri de var. Doktor Brewer, "Her zaman bizim gibi mantığın sesi olan yerler olmasını umuyorum" dedi.