20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.02.2023 15:46 | Son Güncelleme: 14.02.2023 16:08

Frank Vandenbroucke: Deprem sağlık sistemi üzerinde uzun sürecek bir baskı yaratacak

Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke deneyimlerden yola çıkarak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin sağlık sistemi üzerinde uzun sürecek bir baskı yaratacağını ve ülkesinin Türkiye'yi daha fazla desteklemeye hazır olması gerektiğini söyledi
Frank Vandenbroucke: Deprem sağlık sistemi üzerinde uzun sürecek bir baskı yaratacak

Vandenbroucke, Belçika'nın Hatay'ın Kırıkhan ilçesine kuracağı sahra hastanesinin sağlık ekibini uğurlarken yaptığı değerlendirmelerde "Türk halkıyla dayanışmanın kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyoruz. Şahsen, Belçika hükümetinin şu anda hastaneye yatırdığımız 8 milyon euro'dan fazlasını harcamaya hazır olması gerektiğini düşünüyorum" dedi. 

Ancak bunun henüz planlanmadığını, ilerleyen süreçte kesinleşeceğini belirten Vandenbroucke, "Bu tür depremlerle ilgili tüm deneyimlerimizden biliyoruz ki; sağlık sistemi üzerinde oldukça uzun bir süreliğine baskı oluşuyor. Kamu hastaneleri, binalar dayanıksız hale geldiği için artık çalışamıyor. Yani hastaneler yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi. Birçok kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Ayrıca enkaz kaldırma çalışmaları sırasında yine yaralananlar oluyor. Temizlik işlemleri tehlikeli olabiliyor" diye konuştu. 

"Haftalarca devam edecek"

Dolayısıyla bir yandan artık çalışamayan hastaneler, kendileri de mağdur olan sağlık personeliniz var. Böylece kapasitenizi kaybediyorsunuz. Diğer yandan tedavi ihtiyacı da çok artıyor. Yani kapasiteyi artırmanız gerekiyor. İkisi arasında kalıyorsunuz, tüm depremlerden gördüğümüz budur. Yani tüm bu koşullar, sağlık sisteminiz üzerinde uzun süreliğine korkunç ve ilave baskı yaratır. Yani bu, haftalarca devam edecek çok zor bir durum."

Kırıkhan'a kurulacak sahra hastanesi

Hastanenin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınıflandırmasında 2 numara olan acil sağlık ekibini içeren orta büyüklükte bir tesis olacağını aktaran Vandenbroucke, "İki haftalık vardiyalar halinde çalışıyoruz. İnsanların yorulmasını önlemek için personelimizin bir kısmına da rotasyon uyguluyoruz. Sanırım daha uzun kalacağız çünkü sorun çok büyük. Kesinlikle birkaç hafta orada olacağız" diye konuştu.

 

 

 

 

Kaynak: AA