29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2023 16:03 | Son Güncelleme: 16.04.2023 18:19

Uzmanlar cevap arıyor: Rüyalar neden tekrar eder?

Rüya araştırmacıları ve psikologlar, bazı insanlarından neden tekrar eden rüyalar gördüğünü araştırıyor. Dr. Alex Dimitriu, bu tip rüyaların insanlar için genel olarak rahatsız edici olduğunu belirtirken Deirdre Barrett, insanların birer parçası olduğunu söyledi
Uzmanlar cevap arıyor: Rüyalar neden tekrar eder?

Bazı insanlar rüyalarında defalarca uçtuklarını ya da okula, işe geç kaldıklarını görüyor. Bunlar, olumsuz eğilimli olan ve üstesinden gelmek için biraz çaba gerektirebilen en yaygın tekrarlayan rüyalardan sadece birkaçı. Harvard Tıp Fakültesi'nde psikiyatri bölümünde öğretim görevlisi olan rüya araştırmacısı Deirdre Barrett, "Tekrarlayan rüyaların çok derin yaşam deneyimleriyle ya da uyanık yaşamda tekrarlaması garanti olan mantık sorunlarıyla ilgili olma olasılığı yüksek, çünkü bunlar tek seferlik bir olaydan ziyade sizin bir parçanızdır" dedi.

Yıllar sonra bile görülebilir

Barrett, rüyalarımız tipik olarak kendilerini tekrar etmediğinden, tekrarlayan rüya olarak kabul edilmesi için aynı rüyayı iki veya daha fazla kez görmenin yeterli olduğunu söyledi. Barrett'ın aktardığına göre rüya tekrarlanmaları yoğun olarak çocuklarda görülüyor. Ancak yetişkinlerde de bu duruma rastlanabiliyor. CNN'in haberine göre rüya tekrarları birbirine yakın zaman aralıklarında olmak zorunda değil. Bir insan bir ay için bir rüyayı iki kez görebilirken aynı rüyanın ikinci kez görülmesi yıllar sonra bile gerçekleşebilir. 

İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nde psikoloji bölümünde kıdemli öğretim görevlisi olan klinik psikolog Dr. Nirit Soffer-Dudek e-posta yoluyla "Tekrarlayan rüyaların yaygınlığını değerlendirmek zor çünkü bu çoğu insan için düzenli olarak gerçekleşen bir şey değildir. İnsanlara hayatlarındaki geçmiş rüyalar sorulduğunda, hafıza çarpıtmalarından, rüyalara olan ilgiden veya diğer faktörlerden etkilenebilirler" diye konuştu. 

"Tekrarlayan her şey araştırılmalı"

Kaliforniya'da bir psikiyatri ve uyku tıbbı muayenehanesi olan Silicon Psych'ın kurucusu uyku tıbbı uzmanı Dr. Alex Dimitriu, ne olursa olsun, tekrar tekrar ortaya çıkan her şeyin araştırılmaya değer olduğunu söyledi. Dimitriu, "İnsanlar rahatsız edici veya korku uyandıran şeylerden direkt kurtulma yaklaşımına sahipler. Bence rüyalar da aynı şekilde. Bir psikiyatrist olarak, size iletilmeye çalışılan bir mesaj olduğunu söyleme eğilimindeyim. O halde cevap, bunun ne olduğunu bulmak olabilir. Bence bunu yaptığınızda, her şeyi geride bırakabilirsiniz" ifadelerini kullandı. 

Bazı tekrarlayan rüyalar için mesaj açıktır. Eğer rüyanızda sürekli okula veya işe geç kaldığınızı görüyorsanız, muhtemelen bu tür şeylere hazırlıksız olduğunuz için gerginsinizdir. Ancak diğerleri, yaygınlıklarına rağmen, evrensel bir anlama sahip olmayabilir ve daha fazlasını öğrenmek için biraz ruh araştırması yapmanızı gerektirebilir. Barrett, "Yorumlamada, gerçekten evrensel semboller olduğuna inanmıyoruz, ancak bir bireyin kendi kişisel sembollerinin ne olduğu ve bir şeyle olan ilişkilerinin ne olduğudur" dedi.

"Kendinize yakın biriyle sorgulayın"

Dimitriu, "Tekrarlayan bir rüya ile karşılaştığınızda, kendinize mesajın ne olabileceğini sorun" önerisinde bulundu. Rüyanızdaki şeylerle veya insanlarla ilişkiniz ne? Bu şeylerle ilgili korkularınız ve inanç sisteminiz ne? Hayatınızda bunu tetikleyen ya da bununla ilgili olabilecek en önemli beş şey ne? Gerçekten ne hakkında endişeleniyorsunuz? Barrett, "Kendi başınıza ya da rüyada sizin göremediğiniz şeyleri sorgulayabilecek yakın, güvenilir bir kişiyle gayri resmi rüya yorumu yapmanın kesinlikle iyi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Nasıl başa çıkılır?

Endişelerinizin ne olduğunu daha iyi anladıktan sonra, yatmadan önce bunlar hakkında yazmak, tekrarlayan olumsuz rüyaları ve genel olarak stresi hafifletmek için yararlı olabilir. Dimitriu, "Hastalarım ve kendim için günlük tutmak çok güçlü bir araç" dedi. Meditasyon yapmak da yardımcı olabilir. Uzmanlar, tekrarlayan rüyalarınız sizi strese sokuyor veya mutsuz ediyorsa, başka semptomlara neden oluyorsa veya düzenli olarak işlev görme yeteneğinizi bozmaya başladıysa, profesyonel yardım alma zamanının geldiğini söylüyor.

Başka bir nedeni olabilir

Soffer-Dudek, tekrarlayan rüyaların kötü uyku hijyeninden de kaynaklanabileceğini söyledi. Soffer-Dudek, "İnsanlar uykusuz kaldıklarında, çok geç saatlerde kafein içtiklerinde, çok geç saatlerde alkol aldıklarında, çok geç saatlere kadar çalıştıklarında ya da çok geç yattıkları için geceleri pek çok garip şey oluyor. Sağlıklı rüya yaşamının temeli sağlıklı uyku ile başlar" ifadelerini kullandı.  Dimitriu ayrıca, telefonunuzda gereksiz zaman geçirmek veya her zaman sessizliği doldurmak gibi düşünme ve işleme zamanınızı engelleyen dikkat dağıtıcı unsurları sıralamanızı önerdi.