23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.03.2023 18:44 | Son Güncelleme: 18.03.2023 19:41

Washington Post yazdı: Uyku vakti gevreğini daha önce duydunuz mu?

Amerikan kahvaltı gevreği üreticisi Post Consumer Brands, gece uyku rutinlerine dahil edileceğini düşündüğü yeni bir mısır gevreği serisini piyasaya sürdü. Washington Post şirketin 4. öğün haline gelmesini beklediği gevreğin insanlar üzerindeki etkisini yazdı
Washington Post yazdı: Uyku vakti gevreğini daha önce duydunuz mu?

Amerikan kahvaltı gevreği üreticisi Post Consumer Brands'in gece uykularını kolaylaştıracağını düşündüğü bir mısır gevreğini piyasaya sürdü. Sweet Dreams (Tatlı Rüyalar) adı verilen çıtır gevrek ve bademli mısır gevreği, lavanta ve papatya aromalrının yanı sıra vücudun uyku hormonu melatonin üretimini desteklemeyi amaçlayan vitamin ve mineraller içeren bir kutu bitki çayı içeriyor. Ancak Sweet Dreams mısır gevreği, araştırmalara göre gece uykunuza zarar verebilecek şeker kamışı şekeri, mısır şurubu, invert şeker ve pekmezden elde edilen 13 gram kadar ilave şeker de içeriyor.

Obezite riskini artırabilir

Şirket, amacının uyku rutininizi destekleyen besleyici yoğun bir uyku öncesi atıştırmalık sağlayarak insanların sağlıklı gece alışkanlıkları edinmelerine yardımcı olmak olduğunu söylüyor. Ancak bazı çalışmalar, çok fazla şeker eklenmiş olanlar da dahil olmak üzere gece geç saatlerde yemek yemenin aslında uykunuzu kötüleştirebileceğini ve obezite riskinizi artırabileceğini ortaya koyuyor. Post'un yeni mısır gevreğinde bulunan bazı vitaminler vücudunuzun melatonin seviyelerini etkileyebilse de uzmanlar, özellikle akşamları tüketildiğinde küçük bir etkiden daha fazlasının olabileceği konusunda uyarıyor.

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi'nde beslenme tıbbı doçenti ve Columbia'daki Uyku Mükemmeliyet Merkezi'nin direktörü Marie-Pierre St-Onge, "Bunu akşam 7'de yemeyeceksiniz ve uykuya dalmanıza yardımcı olmak için akşam 9'da melatonin salgınızı artırmasını sağlamayacaksınız. Bu uyumak için hızlı bir çözüm değil" dedi.

Günün 4. öğünü olmaya aday

Sweet Dreams, daha iyi bir uyku arayışında olan uykusuz tüketicilerin büyük bir bölümüne pazarlanan ve sayıları giderek artan gece atıştırmalıklarından biri. Araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin yarısından fazlasının uykuya dalmakta güçlük çektiğini ve her 5 kişiden 1'inin uykusuzluk çektiğini gösteriyor. Gece geç saatlerde yenen yemeklerin uyku arttırıcı olarak pazarlanması, gıda endüstrisinin uzun zamandır hedeflerinden birine ulaşmasının bir yolu. Amaç akşam yemeğini takip eden dördüncü bir öğün yaratarak satışları artırmak.

Alışkanlık haline gelebilir

Yatırım firması Rabobank'ta gıda ve tüketici trendleri yönetici direktörü olan Nicholas Fereday, "Bu potansiyel yeni bir yemek yeme fırsatı. Eğer bunu bir şekilde bir ritüele dönüştürebilirlerse ve ara sıra yapılan bir şey olmaktan çıkıp bir alışkanlık haline gelirse, tekrar satın almalarını sağlamaya başlayacaklar" dedi.

Diyet uykuyu nasıl etkiler?

Bilim insanları ne yediğinizin nasıl uyuduğunuz üzerinde rol oynadığını her zaman söylüyor. Yüksek oranda şeker, doymuş yağ ve beyaz ekmek gibi basit karbonhidrat içeren diyetler daha kötü uyku ile ilişkilendiriliyor. Geniş çaplı çalışmalar, bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl, balık, zeytinyağı, fındık ve avokado gibi doymamış yağ oranı yüksek gıdalarla beslenmenin daha iyi uyku ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Bitkisel gıdalar açısından zengin bir diyetin yardımcı olmasının bir nedeni de budur. Domates, zeytin, pirinç ve ceviz dahil olmak üzere neredeyse tüm bitkiler değişen konsantrasyonlarda melatonin içerir. Sağlıklı bir diyet, çinko, magnezyum ve B vitaminleri gibi melatonin üretimini destekleyen besinleri sağlar. Melatonin sentezlemek için vücudunuzun süt, somon, ton balığı, fındık ve kümes hayvanlarında bulabileceğiniz bir amino asit olan triptofana ihtiyacı var.