05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2024 11:06 | Son Güncelleme: 14.02.2024 11:13

Yeni keşfedilen Alaskapox virüsünden ilk ölüm kayıtlara geçti

Yakın zamanda Alaska'da keşfedilen ve küçük memelilerden bulaşan Alaskapox virüsü nedeniyle ilk kez birinin öldüğü kayıtlara geçti. Hastalığın belirtileri genellikle döküntü ve kas ağrılarını içeriyor
Yeni keşfedilen Alaskapox virüsünden ilk ölüm kayıtlara geçti

Alaska Eyaleti’ndeki sağlık yetkilileri yakın zamanda keşfedilen Alaskapox virüsünden kaynaklanan ilk ölüm vakasının gerçekleştiğini söyledi. Halk sağlığı yetkilileri tarafından geçen hafta yayınlanan açıklamaya göre Kenai Yarımadası'nda yaşayan yaşı bir adam geçen kasımda ayında hastaneye kaldırıldı ve ocak ayı sonlarında öldü. Açıklamada adamın kanser tedavisi gördüğü ve ilaçlar nedeniyle bağışıklık sisteminin baskılandığı, bunun da hastalığının ciddiyetine katkıda bulunmuş olabileceği belirtildi.

Açıklamada tam yaşı belirtilmeyen hastanın ormanlık bir alanda tek başına yaşadığı, yakın zamanda seyahat etmediği ve kimseyle yakın temasta bulunmadığı bildirildi.

Çiçek hastalıkları ile ilişkili

Yetkililer AKPV olarak da bilinen Alaskapox'un çiçek hastalığı, sığır çiçeği ve maymun çiçeği ile ilişkili olduğunu söyledi. Semptomlar döküntü, şişmiş lenf düğümleri, eklem veya kas ağrısını içerebilir.

2015'teki ilk vakadan bu yana Alaska sağlık yetkililerine yalnızca altı Alaskapox vakası daha bildirildi. Bu kişiler Kenai Yarımadası'ndan 483 kilometre uzaktaki Fairbanks bölgesinde yaşıyordu. Hepsinin belirtileri hafifti ve hastaneye kaldırılmadan iyileştiler.

Hayvanlardan insanlara bulaşıyor

AKPV'nin nasıl bulaştığı belli değil ancak araştırmacılar hayvanlardan insanlara geçebileceğini söylüyor. Yetkililer testlerde Fairbanks bölgesindeki kırmızı sırtlı tarla fareleri ve en az bir evcil hayvan da dahil olmak üzere çeşitli küçük memeli türlerinde virüsün mevcut olduğunu veya önceki enfeksiyona dair kanıtlar bulunduğunu söyledi.

Kedisinin tırmığından bulaşmış olabilir

Ölen hasta evinde sokak kedisine bakıyordu. Kedinin virüs testi negatif çıktı ancak düzenli olarak küçük memelileri avlıyor ve ölen hastayı tırmalıyordu. Bu da kedinin virüsü pençelerinde taşıdığı ihtimalini doğuruyor. Açıklamada ilk semptom olan kırmızı lezyonun görüldüğü hastanın koltuk altı bölgesinde dikkate değer bir tırmık olduğu belirtildi.

Nasıl önlem alınmalı?

Yetkililer virüsün insandan insana bulaştığına dair belgelenmiş herhangi bir vakanın bulunmadığını söyledi. Ancak Alaskapox'un neden olduğu cilt lezyonları olan kişilerin etkilenen bölgeyi bir bandajla kapatmasını önerdiler. Diğer öneriler arasında ellerin iyice yıkanması, lezyonlara değen giysilerin başkalarıyla paylaşılmaması ve giysi ile çarşafların diğer ev eşyalarından ayrı yıkanması yer alıyor.