08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.05.2024 15:50 | Son Güncelleme: 22.05.2024 15:59

Balık yağı takviyesi kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir

Yeni bir araştırma balık takviyelerinin kalp hastalğı ve felç riskini artırdığını ortaya çıkardı. Ancak takviyeler, halihazırda kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde kalp krizi olasılığını azaltabilir
Balık yağı takviyesi kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir

Yeni bir araştırmaya göre, balık yağı takviyeleri kalp rahatsızlığı veya felç geçirme riskinizi artırabilir. Ancak halihazırda kardiyovasküler hastalığı olan biriyseniz bu riski düşürüyor. Balık yağı zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. NHS, kardiyovasküler hastalıkların gelişimini önlemeye yardımcı olmak için haftada en az bir porsiyon yağlı balık tüketilmesini öneriyor.

Balık yağının hastalık riski konusunda ne kadar koruma sağladığını öğrenmek için Çin, ABD, Birleşik Krallık ve Danimarka'daki araştırmacılardan oluşan bir ekip, balık yağı takviyeleri ile yeni atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı) vakaları; kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği; ve bilinen kardiyovasküler hastalığı olmayan kişilerde ölüm riski arasındaki ilişkileri gözlemlemek için Birleşik Krallık Biyobankası'ndaki 400.000'den fazla katılımcının sağlığını ortalama 12 yıl boyunca izledi. Ayrıca bu takviyelerin kalp rahatsızlıklarının ilerlemesini etkileyip etkilemediği de değerlendirildi.

BMJ Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada, takip döneminin başında bilinen kardiyovasküler hastalığı olmayanlar için, düzenli balık yağı takviyesi kullanımının atriyal fibrilasyon gelişme riskinde %13'lük ve inme geçirme riskinde %5'lik bir artış ile ilişkili olduğu bulundu. Ancak çalışma döneminin başında kalp hastalığı olan hastalar için balık yağı takviyeleri, atriyal fibrilasyondan kalp krizine ilerleme riskinin %15 ve kalp yetmezliğinden ölme riskinin %9 daha düşük olduğunu keşfetti.

Risk kadınlarda daha yüksek

Çalışmada, omega-3 takviyesinin faydaları ve risklerinin aynı şekilde gözlemlenmediği belirtiliyor. Sağlıklı hastaların kalp krizi, felç veya kalp yetmezliği geçirme riski kadınlarda %6 ve sigara içmeyenlerde %6 daha yüksekti. Ayrıca, yaşlılar ve mevcut kalp hastalığı olan erkekler için daha büyük bir yararlı etki vardı: Sağlıklıyken ölme riski sırasıyla %11 ve %7 daha düşüktü.

Araştırmanın yazarları bunun gözlemsel bir çalışma olduğunu ve nedensel faktörler hakkında hiçbir sonuç çıkarılamayacağını belirtti. Ayrıca balık yağı takviyelerinin dozu ya da formülasyonuna ilişkin herhangi bir bilgi mevcut değildi. Araştırmacılar katılımcıların çoğunun beyaz olduğu göz önüne alındığında, bulguların diğer etnik kökenlerden insanlar için geçerli olmayabileceğini de ekliyorlar.

"Endişe verici olmamalı"

İngiliz Kalp Vakfı'nda kıdemli bir diyetisyen olan Tracy Parker "Bu araştırma düzenli olarak balık yağı takviyesi alan kişiler için endişe verici olmamalı, ancak kalp ve dolaşım hastalıklarını önlemek için bu takviyeleri almaya başlamak için de yeşil ışık yakmıyor" dedi.  Omega-3 yağ asitleri gibi takviyeler sağlıklı bir beslenmenin yerini tutamaz ve tek tek besin maddelerine odaklanmak yerine, riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için beslenmenize bir bütün olarak bakmak önemli. Parker "Geleneksel Akdeniz diyetinin kalp krizi veya felç riskini azalttığı defalarca kanıtlandı. Bu diyet daha fazla balık - beyaz ve yağlı - ve daha az kırmızı et ile birlikte bol miktarda meyve ve sebze, fasulye, mercimek, fındık, tohum ve kepekli tahıl içerir" dedi.