03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2023 14:22 | Son Güncelleme: 12.04.2023 15:10

Emekliler üzerine araştırma: Fazla kilo vermek ölüm riskini üç kat artırıyor

Fiziksel özellikleri geliştirmek ve günlük enerji ihtiyacını gidermek için yaşlılık döneminde yapılan egzersizlerin önemi herkes tarafından biliniyor. Fakat emekliler üzerine yapılan bir araştırma, yaşlılıkta kaybedilen fazla kiloların özellikle erkeklerde ölüm riskini üç kat artırdığını gösteriyor
Emekliler üzerine araştırma: Fazla kilo vermek ölüm riskini üç kat artırıyor

Uzun süre hareketsiz kalındığında eklemlerde hareket kısıtlılığı ve kas zayıflığı vücudun vereceği tepkiler arasında yer alıyor. Hatta akciğerlerin kapasitesinin azalmasıyla rutin günlük aktivitelerde zorlanmalar da bu tepkilere örnek. Yaşlılık döneminde egzersiz yapmak ise tüm bunlara önlem olabilir. Yapılan egzersizler denge ve koordinasyon gibi fiziksel özellikleri geliştirmek, günlük enerji ihtiyacını gidermek ve ruh halini iyi tutmak açısından fayda sağlar. Tüm bunların sonucunda kişi yaşlılık dönemini daha sağlıklı geçirebilir. Fakat uzmanların emekliler üzerine yaptıkları bir araştırmada aşırı kilo vermenin özellikle yaşlılık döneminde olan erkeklerde kansere yol açtığını gözlemledi.

Yeni bir araştırmaya göre, yaşlılıkta kilo kaybetmek, ölümün yaklaştığına dair bir uyarı işareti olabilir. Doktorlar, vücut ağırlığının yüzde onundan fazlasını kaybeden yaşlı erkeklerin önlerindeki birkaç yıl içinde ölme olasılığının kilo kaybetmeyenlere göre üç kat daha fazla olduğunu tespit etti. Ciddi kilo kaybının kadınların ölüm olasılığını da artırdığı, ancak bunun erkeklere göre daha düşük bir oranda olduğu tespit edildi. 

Avustralya'da emeklilik yaşı 67

Kadın ve erkekte ölüm oranları değişiyor

Avustralya'daki Monash Üniversitesi liderliğindeki bilim insanları, 16 binden fazla emeklinin sağlık durumlarını değerlendirdi ve bu kişileri ortalama dört buçuk yıl boyunca takip etti. Bir erkeğin vücut ağırlığının yüzde beşi ila onunu kaybetmesi, ölüm oranında yüzde 33 ve 289'luk bir artışla ilişkilendiriliyor. Kadınlarda ise yüzde beşi ila onu arasındaki vücut ağırlığı kaybı, ölüm riskinde yüzde 26 ve 114'lük bir artışla ilişkilendiriliyor.

Kanserden ölme olasılıkları daha yüksek

Katılımcıların yaş ortalaması 75 ve veriler ciddi kilo kaybının ölümle çeşitli bağlantıları olduğunu gösteriyor. Örneğin, kilolarının onda birini ya da daha fazlasını kaybeden erkeklerin kanser ve kalp hastalıklarından ölme olasılığı, sabit kilolu bir kişiye göre üç kat daha fazla.

Özellikle erkeklerde ölümle ilişkilendiriliyor

Bilim insanları JAMA Network Open'da yayınlanan makalelerinde, "Bu çalışma, kilo kaybının özellikle erkekler arasında ölümde bir artışla ilişkili olduğunu ve yaşlı yetişkinlerde kilo kaybının izlenmesi ve araştırılması gerektiğini vurgulamaktadır" ifadeleri yer alıyor.

Veriler, ölüm riskinin aynı kiloda kalan erkekler için yüzde 8,4, kilolarının onda birinden fazlasını kaybedenler için ise yüzde 30,1 olduğunu gösteriyor.  Bu durum aynı kiloda kalan kadınlarda yüzde 5,5 ve onda birini kaybedenlerde ise yüzde 12

Çalışmanın yazarları, doktorların yaşlı hastalarda kilo kaybına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor.  Yazarlar makalelerinde, "Bu kohort çalışmasının bulgularının klinik anlamı, doktorların özellikle yaşlı erkekler arasında nispeten küçük kilo kaybının (yüzde beş) bile ölümle olan önemli ilişkisinin farkında olmaları gerektiği. Bu risk, kanser riskindeki artışın ötesine geçerek kardiyovasküler hastalıklara ve yaşamı sınırlayan bir dizi başka duruma kadar uzanmakta" ifadeleri kullanılıyor.