07 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2024 15:31 | Son Güncelleme: 23.07.2024 15:37

Wall Street Journal yazdı: Haftada ne kadar alkol tüketip yine de sağlıklı olabilirsiniz?

Bilim insanları, sağlık sorunları riskinizi artırmadan ne kadar alkol tüketebileceğinizi araştırıyor. Wall Street Journal yapılan araştırmaları uzmanlara sordu: Ne kadar içki içmek gerçekten sağlığınız için riskli?
Wall Street Journal yazdı: Haftada ne kadar alkol tüketip yine de sağlıklı olabilirsiniz?

Her ne kadar daha fazla insan alkol yerine çeşitli alternatifler denese de içki içmek birçok kişinin sosyal hayatının bir parçası. Bir kadeh şampanya bir kutlamaya eğlence katabilir. Bir kokteyl zor bir günü atlatmaya yardımcı olabilir. Soğuk bir bira bir maçı canlandırabilir. Yine de bilim insanlarının az miktarda alkolün bile potansiyel sağlık sorunlarına ilişkin uyarıları giderek daha vahim bir hal alıyor. Orta düzeyde alkol tüketenler için neyin gerçekten tüketilmesinin uygun olduğunu bilmek zor olabilir: Günde iki kadeh bir kadehten çok mu daha kötü? Haftada iki kadeh içmek bir günde iki kadeh içmek kadar zararlı mı?

Alkol üzerine çalışan bilim insanlarına göre, günde ortalama bir kadehten fazla içmemek nispeten düşük bir risk. Bunu aştığınızda kanser riskinin önemli ölçüde arttığı konusunda uyarıyorlar. Araştırmalar, alkolün meme ve kolorektal dahil olmak üzere yaklaşık yarım düzine kanser türünün yanı sıra kalp ve karaciğer hastalıklarına da katkıda bulunduğunu ortaya koydu.

Ölüm riski seviyeye göre artıyor

İlgili sağlık sorunlarından tamamen kaçınmanın tek yolu alkol tüketmeyi bırakmak. Pek çok insan alkolü tamamen bırakıyor ancak diğer pek çok kişi için tercih bu değil. ABD federal diyet komitesi şu anda, erkeklerin günde en fazla iki, kadınların ise en fazla bir içki tüketmesini öneren alkol tüketim kılavuzlarını değerlendiriyor. Diğer kuruluşların yeni kılavuzları bundan daha da muhafazakar olunmasını öneriyor. Çok çeşitli çalışmaları değerlendirdikten sonra, Kanadalı araştırmacılardan oluşan etkili bir grup geçen yıl, kanser, kalp hastalığı ve yaralanmalar da dahil olmak üzere alkolle ilgili herhangi bir şeyden ölme riskinin insanların ne kadar içtiğine bağlı olarak nasıl değiştiğini inceledi. Haftada iki ya da daha az içki içenlerin riskini düşük, üç ila altı içki içenlerin riskini orta, yedi ya da daha fazla içki içenlerin riskini ise giderek artan oranda yüksek olarak değerlendirdiler. 

Saskatchewan Üniversitesi'nde klinik doçent olan ve Kanada grubunun 2023 alkol ve sağlık kılavuzunu geliştiren komitenin eş başkanı Dr. Peter Butt, “Haftada yedi standart içkide risk çok daha dik bir şekilde artıyor, katlanarak yükseliyor” dedi. 

Değiştirilebilen kanser riskleri

Kanada ve ABD standart bir içkiyi 350 ml bira (yaklaşık 33 cl) 150 ml (15 cl) şarap veya 30 ml yüksek alkollü içki olarak tanımlıyor ve bunlar tipik porsiyonlara eşdeğerdir. Bireysel olarak kansere yakalanma riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler söz konusu olduğunda, alkolü kesmek listenin üst sıralarında yer alıyor. Amerikan Kanser Derneği'nin dergisinde yer alan yeni bir çalışmada, değiştirilebilir kanser riskleri ya da davranış değişiklikleri yoluyla etkileyebileceğiniz riskler incelenmiştir. Alkolün, sigara ve aşırı kilonun ardından kadınlar için üçüncü en güçlü risk faktörü olduğu tespit edildi. Erkekler için ise sigara, UV radyasyonu ve aşırı kilodan sonra dördüncü en güçlü risk faktörü.

2019'daki verileri analiz eden çalışma, alkol tüketiminin ABD'de yaklaşık 24 bin 400 kanser ölümüne ve yaklaşık 97 bin vakaya yol açtığını ortaya koydu. Kolorektal kanser vakalarının yaklaşık yüzde 13'ü, kadın meme kanseri vakalarının yüzde 16'sı gibi alkol alımıyla bağlantılıydı.

Alkol vücudunuzu nasıl etkiler?

İçki içmek vücudunuza birkaç farklı şekilde zarar verebilir. Alkolü metabolize ettiğinizde, vücudunuz onu DNA ve proteinlere zarar verebilecek toksik bir kimyasal olan asetaldehite dönüştürür. Alkol ayrıca proteinlere, yağlara ve DNA'ya zarar verebilecek oksijen içeren kimyasal olarak reaktif moleküller üretir. Ve meme kanseriyle bağlantılı olan östrojen hormonu seviyelerini yükseltebilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri araştırmacılarının nisan ayında American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayınladıkları bir çalışmaya göre, ABD'de tavsiye edilen miktarın üzerinde içki içen yetişkinlerin alkol tüketimlerini azaltmaları halinde yılda yaklaşık 16 bin 800 ölüm önlenebilir. Erkeklerin günde iki yerine bir içki içmesi halinde yaklaşık 650 ölüm önlenebilir.

Özellikle tehlikeli olan, bir oturuşta dört ila beşten fazla içki içmek olarak tanımlanan aşırı içki seviyeleri. Araştırmalar, sarhoşlukla ilişkili yaralanma ve kazalara ek olarak, aşırı içki içmenin Tip 2 diyabet geliştirme olasılığınızı artırdığını ortaya koyuyor. Kâr amacı gütmeyen Halk Sağlığı Enstitüsü'nün Alkol Araştırma Grubu'nun kıdemli bilim insanı ve bilimsel direktörü William Kerr, “Temel sağlık sorunlarının bu aşırı seviyelerde olduğu pek çok durum var” dedi. Enflamasyon ve diğer zarar verici biyolojik süreçler, yüksek miktarda alkolün işlenmesiyle tetiklenebilir. Kerr'in araştırması içecekler arasında da farklılıklar bulmuştur. Sert likörün, özellikle sek içildiğinde bira veya şaraptan daha zararlı olduğunu söyledi.

Kadınlar ve erkekler arasındaki farklar

Çok fazla içki içmenin tehlikeleri, alkolü parçalayan bir enzim seviyesi daha düşük olan kadınlar için özellikle yüksek. Ayrıca vücutları daha az su ve daha fazla yağ içerir ve ortalama olarak erkeklerden daha hafiftirler. Kanada, İngiltere ve Avustralya'da geliştirilen en son alkol kılavuzları üzerinde çalışan Kanada Madde Kullanımı Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanı Dr. Tim Stockwell, “Kadınlar haftada altı içkinin üzerindeki sağlık zararlarına karşı daha savunmasızdır” dedi. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü araştırma başkan yardımcısı Nigel Brockton, daha fazla içki içen kadınlar için daha yüksek riskin büyük kısmının meme kanserinden kaynaklandığını söylüyor. Alkol tüketimiyle bağlantılı diğer kanserler erkeklerde daha yaygın görülüyor.

Bugün iş çıkışı happy hour'a katılacaksanız, daha sağlıklı kalmak için deneyebileceğiniz birkaç strateji var. Seçeneklerden biri, alkollü bir içeceği alkolsüz bir içecekle değiştirmek. Butt, bunun alkol alımınızı yavaşlatacağını ve sizi tok hissettirerek daha az içmenizi sağlayacağını söylüyor. Çok hızlı içmeyin. İçkilerinizi aralıklı olarak içmek tüketiminizi de yavaşlatabilir ve etkilerini azaltabilir. Aç karnına içmekten kaçının, alkolün emilimini yavaşlatmak için içmeden önce ve içerken yemek yiyin.