24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.07.2023 13:17 | Son Güncelleme: 13.07.2023 13:23

Filipinler'de Barbie'ye şartlı onay

Filipinler'de; Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde hak iddia etmek amacıyla kullandığı "dokuz kesik çizgili haritasına yer verdiği" gerekçesiyle yasaklanması talep edilen Barbie için karar verildi. Film söz konusu sahnedeki haritanın bulanıklaştırılması şartıyla izleyiciyle buluşacak
Filipinler'de Barbie'ye şartlı onay

Time’ın haberine göre, Film ve Televizyon İnceleme ve Sınıflandırma Kurulu (MTRCB) iki hafta boyunca Barbie filmini tekrar tekrar izledi ve hükümetin bazı kurumlarıyla görüşmeler yaptı. MTRCB tarafından yayımlanan mektupta, Kurulun karara varabilmek için tüm olası kaynakları değerlendiği belirtildi.

Filmi yasaklamak için hiçbir dayanakları olmadığını açıklayan MTRCB, film dağıtım şirketi Warner Bros'tan yalnızca yanlış yorumlanabilecek harita sahnesinin bulanıklaştırılmasını istedi.

Tartışmanın geçmişi

Filipinler'de senatörler, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde hak iddia etmek amacıyla kullandığı "dokuz kesik çizgili haritasına yer verdiği" gerekçesiyle Barbie filminin yasaklanmasını talep etmişti. Tartışmalı Güney Çin Denizi haritasına yer verildiği için 2022'de Hollywood filmi Uncharted ve 2019'da animasyon filmi Abominable, ülkede gösterimden kaldırılmıştı. Vietnam Sinema Dairesi Başkanı Vi Kien Thanh da Amerikan yapımı Barbie filmine lisans vermeyeceklerini duyurmuştu.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yeraltı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Çin, "dokuz kesik çizgi" olarak adlandırdığı haritayı, 7 Mayıs 2009'da Birleşmiş Milletlere sunmuştu.

Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. Uluslararası kamuoyunda Paracel ve Spratly olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından Hoang Sa ve Truong Sa, Çin tarafından ise Şişa ve Nanşa olarak adlandırılıyor. Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.