05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 19.09.2025 11:44 | Son Güncelleme: 19.09.2025 14:57

Alman basını Galatasaray'ın Frankfurt hezimetini yazdı: Oyun aklı üstünlüğünü gösterdi

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin ilk haftasında konuk olduğu Alman temsilcisi Eintracht Frankfurt karşısında 5-1'lik "ağır bir mağlubiyet" yaşadı. Mağlubiyetin ardından Alman medyası maça dair analizler yayınladı
Alman basını Galatasaray'ın Frankfurt hezimetini yazdı: Oyun aklı üstünlüğünü gösterdi
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Galatasaray dün akşam, deplasmanda Eintracht Frankfurt'a 5-1 yenilerek Şampiyonlar Ligi'ne kötü bir başlangıç yaptı. Yunus Akgün'ün golüyle 1-0 öne geçen sarı-kırmızılılar üst üste yediği gollerle ilk yarıyı 3-1 geride kapattı, moral olarak düşen 'Cimbom', ikinci yarı kalesinde 2 gol daha gördü.

Sarı-kırmızılı ekip, Almanya temsilcileriyle yaptığı son 7 müsabakada galibiyet elde edemedi.

Alman takımlarına karşı son galibiyetini 2013'te 3-2'lik skorla Schalke 04 karşısında yaşayan Galatasaray, sonraki süreçte çıktığı 7 mücadelede 6. yenilgisini yaşadı. Galatasaray, bu süreçte 1 maçtan da beraberlikle ayrıldı.

Son 18 Şampiyonlar Ligi maçında 1 galibiyet

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi grup aşamasında çıktığı son 18 müsabakada sadece 1 galibiyet alabildi.

Sarı-kırmızılı ekip, "Devler Ligi"nin grup aşamasında geride kalan 18 müsabakada 1 galibiyet, 5 beraberlik ve 11 yenilgi yaşadı.

 Avrupa'da galibiyet hasreti 7 maça çıktı

Galatasaray, UEFA turnuvalarında çıktığı son 7 maçta galibiyet alamadı. Son galibiyetini geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde sahasında İngiltere'nin Tottenham takımı karşısında elde eden sarı-kırmızılılar, sonrasında "Kupa 2"de 6 maça çıktı.

Bu süreçte 4 beraberlik, 2 yenilgi yaşayan "Cimbom" bu sezona da Eintracht Frankfurt yenilgisiyle başladı.

Alman basınında çıkan haberlerde ise Frankfurt'un Galatasaray'a karşı nasıl böylesine farklı bir galibiyet elde ettiğine dair Faz ve Der Spiegel'de analizler yayınlandı.

Faz'ın analizi şöyle:

Futbol sahasında hiçbir oyuncu topu uzun süre tutamaz. Kısa süreli top kontrolünden sonra pas vermek ya da top kaybı yaşamak kaçınılmazdır. Galatasaray, bu gece Frankfurt’ta sık sık top kaybetti. Eintracht, rakibin hatalarını değerlendirerek özellikle rakip ceza sahasında hızlı ve etkili bir şekilde golle sonuçlandırdı.

İlk ve son gol de bu prensibe dayanıyordu; Rakipten topu çalan Frankfurt oyuncuları, pozisyonu gole çevirdi. Geçen sezon çoğunlukla kontra atağa dayalı oyun kuran Eintracht, artık daha yaratıcı ve baskılı bir oyun sergiliyor.

Yeni transferler, farklı fikirler

Hugo Ekitike ve Omar Marmoush’un takımdan ayrılmasının ardından, yeni oyuncuların getirdiği oyun anlayışı Galatasaray'a karşı öne çıktı. Jonathan Burkardt, baskı ve rakipten top kapma konusundaki üstünlüğünü gösterdi ve maçta iki gol kaydetti (45+5 ve 66. dakika).

Ritsu Doan, kanatlardan yaratıcı bir şekilde oyun kurarak ilk Şampiyonlar Ligi golünü attı (37. dakika). Can Uzun ise 45+2. dakikada muhteşem bir golle maçın en güzel anlarından birini gerçekleştirdi. Uzun, topu durdurup kendi ekseni etrafında döndü ve sol ayağıyla köşeye şık bir vuruş yaptı.

Galatasaray, Yunus Akgün’ün 8. dakikadaki erken golüyle öne geçti. Bu durum, geçmişte Eintracht Frankfurt’un büyük maçları genellikle deplasmanda kazanıp evde zorlandığı “eski hikayeyi” akıllara getirdi.
Roma, Milano, Londra, Barcelona ve Amsterdam gibi şehirlerde deplasmanda kazanan Frankfurt, evinde oynadığı bazen zorlanıyordu.

Devre öncesi geri dönüş

Maçın başında geriye düşmesine rağmen Eintracht, devre öncesi Doan, Uzun ve Burkardt’ın golleriyle skoru lehine çevirdi.

Takımın disiplinli ve organize oyunu, Galatasaray’ın deneyimli isimlerine rağmen üstünlük sağladı. Galatasaray orta saha oyuncusu İlkay Gündoğan, maçın ilk bölümünde rakibin üstün olduğunu belirtse de, takımın sahadaki uyumu ve baskılı oyun anlayışı sonucu değiştirdi.

İkinci yarıda Burkardt’ın ikinci golü ve Ansgar Knauff’ın 75. dakikadaki golüyle skor 5-1’e ulaştı. Knauff’ın golü de rakipten top kapma prensibine dayalı bir pozisyondan geldi. Takım, stresli ve kritik bir Şampiyonlar Ligi maçında sakinliğini koruyarak üstünlüğünü sürdürdü.

 Yeni yüzler

Sportif direktör Markus Krösche, gol sonrası takımın geri düşmesine rağmen panik yapmadığını söyledi. Çoğu oyuncu için ilk Şampiyonlar Ligi deneyimi olmasına rağmen takım, disiplin ve kararlılıkla maçı çevirmeyi başardı. Teknik direktör Dino Toppmöller de maç sonunda, “Ne akşamdı ama inanılmaz” diyerek coşkusunu dile getirdi.

Bu sonuç, Eintracht Frankfurt’un evindeki oyun eksikliğini unuttururken, yeni transferler ve oyun fikirleriyle Şampiyonlar Ligi’nde iddialı bir mesaj vermesini sağladı.

Der Spiegel'in analizi ise şu şekilde:

Maçın kırılma anı 37 dakika; Frankfurt, hatalı bir pasla topu kaybetti; fakat top mucizevi şekilde Ritsu Doan’a ulaştı. Japon yıldız, Galatasaray kalecisinin üzerinden topu ağlara Davinson Sanchez'e çarptırarak gönderdi. Eski Alman futbolcu Sami Khedira, golü “Eiertor” ( beklenmedik) olarak nitelendirdi.

8. dakikada Yunus Akgün’ün golüyle Galatasaray öne geçti. İlkay Gündoğan oyunu kontrol etse de Eintracht sekiz dakika içinde Can Uzun, Ansgar Knauff ve Burkardt’ın golleriyle 3-1’i buldu. Maçın bu süreci, futbolun sürprizlerle dolu olduğunu bir kez daha gösterdi.

İkinci yarıda Galatasaray’ın direnci çöktü. Burkardt’ın 4-1 golü ile skor iyice açıldı, Ansgar Knauff’ın 5-1 golüyle Eintracht sahadan galip ayrıldı. Frankfurt’ta kutlamalar şehrin dört bir yanında başladı.

Can Uzun, Türkiye Milli Takımı’ndan seçilmemesine rağmen Galatasaray’a karşı kendini gösterdi. 2-1 golü, maçın en şık golü olarak kayıtlara geçti ve genç oyuncunun yıldızlaştığı an oldu.

Leroy Sane

Bayern Münih’ten Galatasaray’a transfer olan Leroy Sane, Almanya’daki ilk maçına çıktı. Başlangıçta etkili olsa da Eintracht’ın gollerinden sonra oyunda etkisini kaybetti. Sane'nin özellikle İlk 30 dakikadaki performansı, hala üst düzey ligde oynayıp oynamadığı tartışmalarını gündeme getirdi.