28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 01.01.2023 15:57 | Son Güncelleme: 27.03.2023 18:02

2023’te spor kararlarınızı korumanıza yardımcı olacak egzersizler

Yeni yıl hedefleriniz arasında spor var mı? 2023 kararınız kilo vermek, güçlenmek ya da esnekliğiniz artırmak olabilir. Bu kararı nasıl sürdürebileceğini bilmeyenler için Wall Street Journal uzmanlardan ipuçları aldı
2023’te spor kararlarınızı korumanıza yardımcı olacak egzersizler

Yeni fitness kararları belirlemek kolay: Kilo vermek, güçlenmek ya da esnekliği artırmak. Ancak hedeflerinize ulaşmak için bağlı kalacağınız bir plana ihtiyacınız var. Bu zevk aldığınız bir antrenman bulmak anlamına geliyor. Wall Street Journal, uzmanlara en popüler fitness planlarını gerçekleştirmeye yardımcı olacak eğlenceli ve etkili antrenmanları sordu.

Karar 1: Kilo vermek

Koşmak herkese göre olmayabilir özellikle de diz ağrıları varsa. Minneapolis'teki Mayo Clinic Orthopedics and Sports Medicine'de fizyoterapist olan Jon Salzman, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmenin ve kalori yakmanın düşük etkili bir yolunu arıyorsanız, kürek çekmeyi öneriyor.  

Kürek çekme aleti genellikle spor salonlarında göz ardı ediliyor. Salzman bunun nedeninin güvenli ve verimli performans sağlamak için uygun teknik gerektirmesi olduğunu söylüyor. Ancak doğru yapıldığında tüm vücudu çalıştıran bir egzersiz. Salzman, "Uygun sıralama önce bacaklar, sonra gövde, en son kollar olmalıdır" diyor. Profesyonel birinden size uygun tekniği göstermesini isteyin veya kürek dersi almayı deneyin.

Life Time sağlık kulüplerinde usta bir eğitmen olan Danny King de kayak ergometresini de denemeyi öneriyor. Başlangıçta kros kayakçıları için bir eğitim aracı olarak tasarlanmış olasa da ayakta veya oturarak kullanılabilen alet müthiş bir karın ve üst vücut antrenmanı sağlıyor. 

Crunch Signature'ın ulusal grup fitness direktörü Marc Santa Maria, birçok insanın stres atarken kalori yakan bir antrenman istediğini söylüyor. Bu nedenle kum torbası veya gölge boksu içeren antrenmanları denemeyi öneriyor. Tekniği profesyonel bir yerde öğrendikten sonra evde devam etmek için ekipman satın alabilirsiniz.

Karar 2: Koordinasyonu ve çevikliği geliştirmek

Santa Maria'nın söylediğine göre spor salonunda tüm dikkatler kardiyo ve güce çekilse de profesyonel sporcular koordinasyon ve çevikliği geliştirmeye odaklanıyor. Bunun aslında yapılması gereken bir hedef olduğunu belirten Maria bu sayede hızlı, koordineli refleksler, daha iyi bir yaşam kalitesi sağlanabileceğini aktardı. Maria, “Profesyonel sporcular ve Chris Hemsworth ya da Halle Berry gibi aksiyon filmi yıldızları, genellikle yüksek yoğunluklu devrelerde, sürekli olarak egzersizleri karıştıran antrenmanlara güveniyorlar” dedi. 

King ev jimnastiği için bir dizi yeni ürünün koordinasyon ve çevikliği oyunlaştırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Örneğin King, birçok profesyonel spor takımının antrenman için kullandığı BlazePod’lara hayran. Bu eğitim diskleri yere veya duvara yapıştırılabiliyor. Farklı renklerde yanıyor. Renginizi seçin ve yandığında diske elinizle veya ayağınızla hafifçe vurun. 

Karar 3: Karın kasını güçlendirmek

Mekik, karın kaslarınızı güçlendirmenin tek yolu değil. Equinox'ta fitness eğitmeni olan Alexis Sweeney,  baleden ilham alan izometrik hareketler ya da mat veya aletli pilates gibi bir antrenman yapmayı öneriyor. Bu egzersizler, karın kaslarınızı çalıştırmanızı gerektiren hareketleri içeriyor. Pilates egzersizleri, kayma diskleri gibi dengesizlik ekleyen ek ekipmanlarla daha eğlenceli bir hale geliyor. 

Santa Maria, eski rutininiz size kolay geliyorsa, merkez odaklı askı antrenmanlarının aynı egzersizleri zorlaştıracağını söyledi. Ayrıca Maria, “Yoga severler, AntiGravity yoga dersleri gibi askıda yapıaln egzersizlerle temel yoğunluklarını yükseltebilirler” diye ne öneri de bulundu.

Karar 4: Kardiyo kondisyonunu iyileştirmek

King, koşmanın, yürümenin ve bisiklete binmenin monotonluğundan sıkıldıysanız, hepsini karıştırmanızı öneriyor. King, “Kürek, bisiklet, koşu bandı gibi birçok farklı ekipmanı kullanın. Gördüğümüz eğlenceli ve yeni egzersiz trendi bu“ dedi. Ekipmanları karıştırarak eskisi kadar sıkılmıyorsunuz ve kalp atış hızınızı yükseltirken farklı kasları çalıştırıyorsunuz.

Daha farklı bir öneride bulunan Sweeney ise eğer kardiyodan nefret ediyorsanız dans etmeyi denemenizi tavsiye ediyor. Sweeney, “Eğlenceli bir dans kardiyo dersi, egzersiz gibi hissettirmiyor ve stresi azaltmak için benim gizli aracım” dedi. Hatta internetteki bazı dans egzersizlerini evinizin salonunda bile deneyebilirsiniz. 

Karar 5: Daha iyi esneklik

Yaşlandıkça insan vücudu daha sert hissetme eğiliminde. Santa Maria, yoga yapmayı denediyseniz ve size göre değilse, köpük rulolar gibi kendinize masaj yapmanızı sağlayan aletlerin kullanıldığı derslere bakmanızı tavsiye ediyor. Antrenman sonrası esnemenizi atlama eğilimindeyseniz, yardımlı esneme seanslarına kaydolarak bunu yapın. King, "Başkası tarafından esnetilmek, kendi başına esnemeye çalışmaktan çok farklı hissettiriyor" dedi.