05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 15:31 | Son Güncelleme: 24.02.2023 16:46

Ganalı Messi lakaplı Christian Atsu: Balık ağlarından, kale filelerine

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden Hataysporlu futbolcu Christian Atsu'nun saha içindeki başarısı saha dışındaki yardımseverliği ve cömertliğine karşı sönük kalıyor. Atsu'nun balıkçılık kasabasından yeşil sahalara olan öyküsünü derleyen BBC sports, futbolcuyu takım arkadaşlarına sordu
Ganalı Messi lakaplı Christian Atsu: Balık ağlarından, kale filelerine

Türkiye ve Suriye'yi harap eden son depremlerde hayatını kaybeden Hataysporlu futbolcu Christian Atsu, başarısını başkalarının hayatlarına yardım etmek için kullanmaya çalışan birisiydi. Cömertliği ve hayırsever doğası, eski bir takım arkadaşının Atsu'yu milyonda bir olarak tanımlamasına yol açtı.

BBC Sport Africa'ya konuşan Ganalı eski futbolcu John Paintsil, Atsu'nun saha dışında yaptıkları için "Pek çok insanın sorunlarını çözmesine yardımcı oldu, ihtiyacı olanlara para verdi" dedi. Fulham ve West Ham'ın eski savunma oyuncusu, "Atsu'nun zihni o kadar kuvvetliydi ki farklı fikirler üretebiliyordu. Bir film yıldızı gibi neşeli ve yaratıcıydı. Büyük bir ruhu kaybettik. O milyonda birdi çünkü başkalarını kendinden önce tutardı" diye de ekledi.

Atsu'nun uluslararası kariyerinde yaşanan belki de en önemli olay, Ekvator Ginesi'nde düzenlenen ve Fildişi Sahili'nin penaltılarla kazandığı finale giden yolda iki gol attığı 2015 Afrika Uluslar Kupası (Afcon) oldu. Bununla birlikte, sol ayaklı orta saha oyuncusu turnuvanın en iyi golü ve en iyi oyuncusu dallarında iki ödül aldı. 2015 Afcon'da Atsu ile birlikte oynayan Kwesi Appiah, "Birlikte olmak çok keyifliydi ve harika bir takım arkadaşıydı, bol miktarda yetenek ve kaliteye sahip biriydi" dedi.

"Ganalı Messi"

Crystal Palace'ın eski forveti eski takım arkadaşını öven sözlerini de şöyle sürdürdü: Tarzı ve takım olarak ona güvenmemiz nedeniyle Gana'nın Messi'si lakabını almıştı. Olağanüstü bir oyuncuydu ve sahada onunla bazı özel anları paylaştığım için gerçekten onur duyuyorum.

Gana Futbol Federasyonu (GFA), Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden Atakaş Hataysporlu Ganalı futbolcu Christian Atsu'nun anısına 7 numaralı milli formasını emekliye ayıracağını bildirdi.

Atsu toplamda 62 kez ülkesini sahada temsil etti ve toplam 10 gol attı. Appiah eski takım arkadaşı için "Futbol dışında da çok sevecen ve destekleyiciydi ve herkese yardım etmek için elinden geleni yapardı. Girdiği her odayı aydınlatırdı" sözlerinde bulundu.

Balıkçı kasabasından Avrupa'da futbol sahasına

Atsu, Ocak 1992'de Gana'nın güneydoğu kıyısında, Volta Nehri'nin Atlas Okyanusu'yla birleşerek rahmetli babasının balıkçılık ve çiftçilikle geçimini sağladığı deltayı oluşturduğu Ada Foah kasabasında doğdu. Büyürken annesi, ikiz kız kardeşi Christiana ve diğer dört kardeşiyle kalabalık bir yatak odasını paylaştı. Diğer Afrikalı çocuklar gibi futbol Atsu için yoksulluktan kurtulmanın en iyi yoluydu.

Futbolcu, 2009 yılında Portekiz devi FC Porto'ya transfer olmadan önce yerel kulüpler Cheetah FC ve Hollanda ekibi Feyenoord'un Afrika akademisi olan Feyenoord Fetteh'te forma giydi. Portekiz'e geldiğinde henüz 17 yaşında olan Atsu, başlangıçta A takımına girmekte zorlandı. Ancak Rio Ave'de geçirdiği başarılı bir kiralık dönem, 2012/13 sezonunda ana kulübüne atılım yapmasını sağladı. 

Chelsea transferi umduğu gibi gitmedi

Porto formasıyla turnuvalarda 25 maça çıkan ve Gana'nın Güney Afrika'daki Afcon'u dördüncü sırada tamamlamasına giden yoldaki her maçta oynayan Atsu, Eylül 2013'te Chelsea'yi kendisini takıma almaya ikna etti.  Ancak 3 milyon 500 bin sterlinlik bir ücret karşılığında Londra'ya yapılan transfer planlandığı gibi gitmedi çünkü Atsu Chelsea için hiçbir zaman üst düzey bir maç oynamadı. Bunun yerine, Hollanda, İngiltere ve İspanya'da Vitesse Arnhem, Everton, Bournemouth ve Malaga'da geçici süreler geçirerek Chelsea'nin kiralık oyuncular ordusunun bir parçası oldu.

Ancak durağan kulüp kariyeri Atsu'nun uluslararası sahnedeki performansını etkilemedi; 2015 Afcon'da Siyah Yıldızlar lakaplı Gana milli takımı için parladığı dönem de bu dönemdi. Atsu, bir başka kiralama işlemi sırasında Newcastle United'ın Premier Lig'e yükselmesine yardımcı oldu ve İngiltere'nin en üst ligine hemen geri dönmesini sağlayan maçta gol attı. Transfer kısa süre sonra kalıcı hale geldi.

"Gözler hep üzerindeydi"

Atsu'yu o başarılı yükseliş döneminden hatırlayan BBC Radio Newcastle yorumcusu Matthew Raisbeck, "Çok nazik, oldukça yumuşak konuşan biriydi. Newcastle'ın eski menajerleri Rafa Benitez ve Steve Bruce'un gözleri, Atsu'nun antrenmanlardaki sıkı çalışması ve gerçekten yüksek fiziksel kondisyonu nedeniyle hep üzerindeydi" sözlerini paylaştı.

Depremden saatler önce galibiyet golü atmıştı

St James' Park'ta geçirdiği beş yılın ardından Suudi Arabistan'da Al-Raed formasıyla sakatlıklarla dolu bir sezon geçiren Atsu, geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye Süper Lig ekiplerinden Hatayspor'a katıldı. İlk deprem nedeniyle hayatını kaybetmeden sadece saatler önce de Hatayspor'un Kasımpaşa ile oynadığı maçın 97. dakikasında galibiyet golünü attı. Atsu 31 yaşındaydı.

“Gerçekten eşsiz ve harika bir adam”

Ancak belki de Atsu'nun en büyük başarısı, günümüz futbolcularıyla ilişkilendirilen gösterişli klişenin tam tersi bir yaşam sürdüğü saha dışında geldi. Atsu, mesleğini öğrendiği Cheetah FC'ye geri döndü ve Gana'nın ikinci kademe takımının akademisine krampon ve diğer eşyalarını bağışladı. Ayrıca, yiyecek bulmakta zorlanan ve küçük suçlardan hüküm giymiş insanları rehabilite etmeye odaklandı. Hapishanenin insanlara zarar vermemesi gerektiğine inanan Atsu, binlerce dolar para cezası ve kefalet parası ödedikten sonra Gana'daki birkaç yoksul ailenin yeniden bir araya gelmesine de vesile oldu.

Saha dışında gerçekleştirdiği yardımlara bir başka örnekte de, ailelerini beslemek için iki dolar değerinde mısır çaldıkları için hapse atılan 62 yaşındaki bir büyükanne ve kızının serbest bırakılmasına sağladı. Bazı mahkumlara iş kurmaları için para verdi ve ayrıca Gana'da bulunan Awutu Cezaevi'ndeki futbol sahasını yeniledi. Ancak Atsu'nun hayırseverliği sadece kanunla başı dertte olanlara yardım etmekle sınırlı değildi.

"Çocuklarla yalınayak futbol oynardı"

Aşırı zorluklar içinde yaşayan çocuklara yardım eden küresel kuruluş Arms Around the Child'ın başkanı Ellie Milner, orta saha oyuncusunun çocuklarla yaptığı çalışmalar sorulduğunda "O çok verici, çok süper bir insandı. Çocukları ziyarete geldiğinde ayakkabılarını çıkarır ve onlarla yalınayak futbol oynardı. Onu bir kahraman gibi ama aynı zamanda bir baba, amca ya da kardeş gibi karşılarlardı" paylaşımını yaptı.

"Mirası yardım ettiği binlerce hayatta devam edecek"

Atus 2016 yılından bu yana hayır kurumunun elçiliğini yapıyordu ve terk edilmiş çocuklara, yetimlere, kronik hastalara ve insan ticaretinden kurtarılanlara destek veren Ganalı bir okulun ana bağışçısıydı. Milner depremde hayatını kaybeden futbolcu için şu sözleri sarf etti: "O gerçekten eşsiz ve harika bir adamdı. Bu dünyaya gelmiş en nazik, en yetenekli ve en alçakgönüllü insanlardan biriydi Onun mirası, yardım ettiği yüzlerce hatta binlerce hayat aracılığıyla devam edecektir"

Arms Around The Child'dan Atsu paylaşımı

Arms Around the Child Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Christian Atsu'nun arama çalışmaları devam ederken "Christian Atsu'dan hala bir haber yok. Herkes için son derece yıkıcı ve acı verici olan bir dönemdeyiz ve Christian ve ailesine sevgi ve desteğimizi sunuyoruz. Lütfen dua etmeye, onun ve Türkiye ve Suriye'deki etkilenen diğer tüm insanların ve ailelerin güvende bulunmasını ummaya lütfen devam edin" sözlerini kullandığı bir tweet paylaşmıştı.