21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2023 00:00 | Son Güncelleme: 10.06.2023 00:11

Mastercard futbolun iyileştirici gücünü Umut Sahaları’nda yayıyor

Futbolun iyileştirici, birleştirici ve kapsayıcı gücünü farklı amaçlarla kullanmak mümkün. Mastercard da ülkemizin yaşadığı deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak adına futbolun bu gücünü kullanarak, çocuklarımıza umut olabilmek için yola çıkıyor
Mastercard futbolun iyileştirici gücünü Umut Sahaları’nda yayıyor

30 yıla yakın bir süredir UEFA Champions League sponsoru olan Mastercard, UEFA Foundation for Children iş birliği ve uluslararası sivil toplum kuruluşu Save the Children’ın rehberliğinde “Umut Sahaları” projesini hayata geçiriyor. Detayları Mastercard Doğu Avrupa Bölgesi Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yasemin Develioğlu’ndan dinliyoruz.

Mastercard ile futbolun ilişkisinden bahsedebilir miyiz? Mastercard neden futbol merkezli bir kurumsal sosyal sorumluluk çalışması yapmak istedi?

Mastercard olarak ülkemizin yaşadığı deprem felaketinin ilk gününden bu yana bölgeyi desteklemek adına üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu süreçte çeşitli sivil toplum kuruluşları üzerinden bölgeye insani yardım için maddi destek sağladık ve küresel çapta çalışanlarımızın bağışladığı oranda bağışı onlar adına yardım kuruluşlarına ilettik. Şimdi ise futbolun birleştirici, kapsayıcı ve iyileştirici gücünden destek alıyoruz. Avrupa’nın en önemli futbol etkinliği UEFA Champions League ile 30 yıla yakın bir süredir futbol sevgisine dair ortak hikayeler yazıyor, paha biçilemez anlara tanıklık ediyoruz. Bu sene tüm gözler İstanbul’da oynanacak finalde. Final heyecanımızı ve sevgimizi uzun bir zaman dilimine yaymak üzere “umut” projelerimizi hayata geçirdik, geçirmeye de devam edeceğiz. İstanbul'da gerçekleşecek final oyunundan ilham alan projelerimizle futbol sevgisinin ve umudun tüm Türkiye’ye yayılmasını amaçlıyoruz.

Sporun iyileştirici gücününe olan sonsuz inancımızla UEFA Foundation for Children ile “Umut Sahaları” adını verdiğimiz projede bir araya geldik. Uzun vadeli olarak planladığımız bu projemizle futbol aracılığıyla deprem bölgesindeki çocuklara ve gençlere yeni umutlar aşılamayı hedefliyoruz.

“Umut Sahaları” projesinden daha detaylı bahsedebilir misiniz? Bu projeyle neler hedefliyorsunuz?

Projemizi, sporun iyileştirici gücüyle deprem bölgesinin yaralarını sarmak, doğal afetten etkilenen çocuklara umut olmak için hayata geçiriyoruz. Uluslararası sivil toplum kuruluşu Save the Children’ın rehberliğinde depremden en çok etkilenen Gaziantep Nurdağı, Hatay Antakya ve Adıyaman gibi bölgelerde futbol sahalarının inşası ve rehabilitasyonunu sağlayacağız. Bu projeyle bölgedeki çocuklar için güvenli oyun alanları yaratmayı, onların kaygılarını azaltmayı, sosyal bağlarını güçlendirmeyi ve en önemlisi de tekrar çocuk olduklarını hissetmelerini hedefliyoruz. Futbol gibi evrensel bir tutkuyu ‘umut’ dolu hikayelerle buluşturmaktan dolayı çok mutluyuz.

Hatta umut hikayeleri oluşmaya başladı bile... “Umut Sahaları” tanıtım etkinliğimize 10 Haziran’daki final maçında oyuncu maskotları olarak sahaya çıkacak deprem bölgesindeki çocuklarımızı davet ettik. UEFA elçileriyle çok güzel bir dostluk maçı gerçekleştirdiler. Maç sırasında futbol sevgisinin çocukların yüzünde yarattığı gülümsemelere tanıklık etmek ise paha biçilemezdi.

Çocukların rehabilitasyonuna yönelik ne gibi aktiviteler yapılacak?

Futbol sahalarımızda deprem bölgesindeki çocuklarımızı eğlence ve oyun ile tekrar buluşturmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında Save the Children Türkiye tarafından koordine edilecek etkinliklerde çocuk psikolojisi ve travma konusunda eğitimli uzmanlar tarafından tasarlanan, çocukların iyileşme sürecini hızlandıracak futbol temelli bir dizi oyun uygulayacağız. Her oyun, takım ruhunu teşvik etmek, dayanıklılık oluşturmak, zihinsel refahı desteklemek için titizlikle hazırlanıyor.

Projeyi gönüllü olarak destekleyebiliyor muyuz?

Tabii ki. Mastercard, İstanbul’daki UEFA etkinlik alanlarına yerleştirdiği mini POS cihazlarıyla temassız bir şekilde tüm gönüllüleri projeyi desteklemeye davet ediyor. Projenin bağış toplama ortağı ise TEV (Türkiye Eğitim Vakfı) olacak.

 

İlandır