05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2022 14:44 | Son Güncelleme: 31.08.2022 20:24

Serena Williams'ın kariyeri: Galibiyetler, mağlubiyetler ve geri dönüşler

Serena Williams, emekliliği öncesinde ABD Açık'ta mücadele ediyor. Anneliğe odaklanmak sahalardan ayrılacağını açıklayan Williams 90'lardan bu yana kariyerinde birçok başarıya imza attı. İşte ona hayran olan rakipleri ve Williams'ın akıllara kazınan kariyeri...
Serena Williams'ın kariyeri: Galibiyetler, mağlubiyetler ve geri dönüşler

ABD’li tenisçi Serena Williams bu ayın başlarında emekli olacağını açıkladı. Williams'ın kariyeri büyük zirveler ve iç karartıcı düşüşlere sahne oldu. Sakatlanmalarla mücadele etti. Anne oldu. Saha içinde ve dışında yaşanan olaylarla uğraştı. Ancak her zaman geri döndü. 

1990'lardaki ilk çıkışından bu yana Williams, Kadınlar Tenis Birliği (Women's Tennis Association- WTA) sıralamasında toplam 319 hafta geçirdi. Sadece Steffi Graf (377 hafta) ve Martina Navratilova (332) zirvede ondan daha fazla zaman geçirdi. Williams, ABD Açık'a 23 Grand Slam tekler şampiyonluğuyla başladı. 

İşte baştan sona Williams’ın kariyeri…

İlk Grand Slam şampiyonluğu

Williams ilk Grand Slam şampiyonluğunda 17 yaşındayken 1999 ABD Açık'ı kazandı. Finalde başarılı tenisçi Martina Hingis'i yendi. Finale gelene kadar da ABD Açık şampiyonu olan Grand Slam şampiyonları Kim Clijsters, Conchita Martinez, Monica Seles ve Lindsay Davenport'a karşı galibiyet kazandı. 

Serena Slam

Williams, Fransa Açık ve Wimbledon'ı kazandıktan sonra Temmuz 2002'de, WTA sıralamasında ilk kez 1 numaraya  yükseldi. Birkaç ay sonra arka arkaya dört büyük turnuvayı kazanarak (iki sezon içinde)  ilk “Serena Slam”ini elde etti. 

Sakatlanmalar ve mücadeleler

Williams, 2003'te art arda ikinci Wimbledon şampiyonluğunu kazandı ancak daha sonra dizinden sakatlandı. Sahalardan uzak kaldığı bu dönemde başka bir trajediyle daha mücadele etmek zorunda kaldı. Üvey kız kardeşi Yetunde Price, Eylül 2003'te öldürüldü. 

Williams, aylarca süren bir aradan sonra Mart 2004'te geri döndü. 2004'te Wimbledon'da finalist oldu, 2005 ve 2007'de Avustralya Açık'ı kazandı. Williams, 2008'de Jelena Jankoviç'e karşı ABD Açık zaferi ile 1 numaraya tekrar yükseldi

Kızının doğuşu ve geri dönüşü

35 yaşında Williams, ablası Venus'ü yenerek yedinci Avustralya Açık şampiyonluğunu kazandı. Daha sonra iki aylık hamileyken yarıştığını açıkladı. Eylül 2017’de kızını dünyaya getirdi. Annelik nedeniyle verdiği aradan sonra 10’uncu sırada geri döndü. 2018 ve 2019'da hem Wimbledon hem de ABD Açık finallerinde kaybetti.

Tekrar sakatlanma ve emeklilik için geri sayım

Williams, 2021'de Wimbledon'da ilk tur maçında dizinden sakatlandı ve sahayı gözyaşları içinde terk etti. Bu yıl Wimbledon, Toronto'daki National Bank Open ve Cincinnati'deki Western and Southern Open'da ABD Açık'tan önce yarıştı ve dört maçın sadece birini kazandı.

Ağustos ayının başlarında, Vogue dergisine verdiği bir röportaj ve Instagram'da “geri sayım başladı” yazan bir gönderi ile emekliliğinin yakın olduğunu belirtti.

Rakiplerinin hayran olduğu tenisçi

Her ne kadar 27 yıllık kariyeri boyunca Williams, ana beraberlik maçlarında 319 farklı kadınla karşılaşmış olsa da Tennis Abstract istatistik sitesine göre günümüzün en iyi oyuncularının çoğu bu şansa çok geç sahip oldu. Williams döneminde, bu oyuncular sadece Serena’nın rakipleri değil aynı zamanda hayranıydılar. 

"Ona bakınca bir numarada olduğumu unutuyorum"

Örneğin, şu an bir numarada olan Iga Swiatek, Williams’ın ilk sezonunda henüz ortaokuldaydı. Swiatek, Cincinnati'de, "Ona baktığımda, dünyanın 1 numarası olarak burada olduğumu aniden unutuyorum. Gördüğümde hemen “Vay canına, Serana” demekten kendimi alamıyorum ve anaokulundan bir çocuk gibi hissediyorum. Sadece merhaba demeye çalışıyorum” diye anlatıyor. 

"Üç nesil boyunca egemenliğini korudu"

Gerçekten şaşırtıcı olan şey birkaç kuşak oyuncunun da aynı düşünceye sahip olması. 18 yaşındaki Coco Gauff, Serena’ya olan hayranlığını “Ben doğmadan yıllar önce ilk ABD Açık'ı kazandı. Tüm hayatım boyunca kariyerini seyrettim. Üçten fazla nesil boyunca egemenliğini korudu” sözleriyle anlattı. Williams ilk profesyonel maçına çıktığında henüz 11 aylık olan Danka Kovinic, Williams’ın Amerika Açık finalinin ilk turunda 320. rakibi oldu. 

Diğer 319 tekli rakipten sadece ikisi, en az dört karşılaşmadan sonra ona karşı rekor elde etmeyi başardı. İlki, kariyerinin başlarında kendisini karşı 4-3'lük skorla geçen, dört kez büyük şampiyonluk elde eden Arantxa Sanchez Vicario'ydu. İkincisi, Williams'a en çok benzeyen tenis stilini oynayarak Williams'a karşı 3-1 rekoru kazanan Naomi Osaka

Geri kalanına gelince, büyük kazananlar ve deneyimli profesyoneller gelip gittiler, hepsi aynı dersi zor yoldan öğrendiler: Serena onların skorlarına zaten sahipti. İsviçreli bir dahi olan Martina Hingis, Williams kardeşlerin ilk günlerinde ortaya çıktı. Serena, Hingis'i 7-6'lık bir rekorla emekliye gönderdi.

Belçikalı Justine Henin de Williams'ın en zorlu rakiplerinden biri olduğunu kanıtladı ve yine de 14 karşılaşmadan sekizini kaybetti. Williams, ilk 10’da yer alan oyuncularla olan tüm karşılaşmalarının yüzde 78’ini kazandı.