19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 24.01.2023 09:06 | Son Güncelleme: 24.01.2023 09:35

ABD Adalet Bakanlığı Google'a haksız rekabet davası açacak

İşten çıkarmalarla gündemde olan büyük teknoloji şirketlerinden Google bu sefer ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan bir dava ile karşı karşıya. Bakanlık dijital reklam pazarında 1 numara olarak görülen Google'a haksız rekabet davası açacak
ABD Adalet Bakanlığı Google'a haksız rekabet davası açacak

ABD Adalet Bakanlığı, Alphabet Inc. şirketine ait Google'a, dijital reklam pazarındaki hakimiyetiyle ilgili olarak dava açmaya hazırlanıyor. Konu hakkında bilgi veren yakın kaynaklar, davanın hafta sonundan önce federal mahkemede açılmasının beklendiğini söyledi. 

Bu dava, 278,6 milyar dolarlık ABD dijital reklam pazarının 1 numaralı oyuncusu olan ve çevrimiçi reklam almak, satmak ve sunmak için kullanılan teknolojinin çoğunu kontrol eden şirkete karşı Adalet Bakanlığı'nın açtığı ikinci tekel davası olacak. 

Dava aynı zamanda ABD'de şirketin iş uygulamalarını sorgulayan beşinci büyük dava olacak. Eyalet başsavcıları, rekabete aykırı olarak hareket eden ve antitröst yasaları ihlal ederek çevrimiçi arama ile reklam teknolojisi pazarlarına hakim olduğu iddiasıyla Google aleyhine üç ayrı dava açtı.

Araştırma şirketi EMarketer'in 2023 tahminlerine göre şirket Mountain View'deki 626,86 milyar dolarlık küresel dijital reklam pazarında 1 numara ve ABD'de en büyük payı temsil ediyor. Alphabet'in reklam operasyonlarının 2023 yılında ABD'de 73,8 milyar dolar dijital reklam geliri getirmesi bekleniyor. Google, pazarlamacılar için bir reklam satın alma hizmeti ve yayıncılar için bir reklam satma hizmetinin yanı sıra her iki tarafın da yıldırım hızındaki açık artırmalarda işlemleri tamamladığı bir ticaret borsası işletiyor.

Google, online reklam pazarının kalabalık ve rekabetçi bir pazar olduğunu savunuyor. Mahkeme dosyalarında ve kongre ifadelerinde şirket, rakipleri arasında Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc. ve Microsoft Corp. gibi reklam teknolojisi pazarındaki diğer büyük oyuncuların da bulunduğunu belirtti.

Bakanlığın Google'ın reklam teknolojisi pazarındaki kontrolünü incelemesi Donald Trump yönetimine kadar uzanıyor. Dönemin Başsavcısı William Barr'ın yönetimindeki Adalet Bakanlığı, Google'a arama faaliyetlerinden dolayı dava açtı ve şirketin telefon üreticileriyle yaptığı özel dağıtım anlaşmalarını rekabeti engellemek için kullandığını iddia etti.