TikTok, ABD hükümetine yaptığı açıklamada uygulama üzerinden para kazanmak için kaydolan Amerikalı içerik oluşturucularla ilgili hassas bilgilerin Çin'de saklandığını kabul etti. Şirket cuma günü, iki partili Senato liderlerinin geçtiğimiz günlerde TikTok CEO'su Shou Zi Chew'e gönderdiği ve platformun ABD'li kullanıcılarının verilerini nerede sakladığına ilişkin Kongre'ye yaptığı yanlış iddialar hakkındaki endişelerini dile getiren bir mektuba yanıt verdi.
İfadesinden haftalar sonra ortaya çıktı
Chew'in bir Temsilciler Meclisi komitesine Amerikan verilerinin her zaman Virginia ve Singapur'da saklandığı yönünde ifade vermesinden haftalar sonra, bir Forbes araştırması TikTok'un TikTok Creator Fund'dakiler de dahil olmak üzere en büyük Amerikalı ve Avrupalı yıldızlarının finansal bilgilerini Çin'deki sunucularda sakladığını ortaya çıkardı. Bu ifşaatların ardından Senato'dan Demokrat Richard Blumenthal ve Cumhuriyetçi Marsha Blackburn cevap talep etti.
Ödeme bilgileri Çin'de saklanıyor
Şirket verdiği yanıtta, TikTok uygulaması tarafından toplanan ABD kullanıcı verileri ile içerik oluşturucuların yayınladıkları içerik için ödeme alabilmeleri amacıyla TikTok'a verdikleri bilgiler arasında bir fark olduğunu söyledi. TikTok, ilkinin TikTok'un ABD ve Singapur'daki veri merkezlerinde saklandığını söyledi. İkincisinin nerede depolandığını açıkça belirtmedi. Forbes tarafından elde edilen bir dizi şirket içi belge ve şirketin farklı bölümlerinden konuya aşina olan birkaç kişi, vergi formlarının, sosyal güvenlik numaralarının ve içerik oluşturuculardan ve dış firmalardan gelen diğer bilgilerin Çin'de saklandığını gösteriyor. Her ikisine de yapılan ödemeler TikTok'un Çin merkezli ana şirketi ByteDance'ın araçları aracılığıyla yönetiliyor.
"Açıklamaların arkasındayız"
TikTok mektupta "Şirket yöneticilerimizin Kongre'ye yaptığı açıklamaların arkasındayız. Bize soruldu ve ifademiz, içerik oluşturucu verileri değil, uygulamada toplanan korumalı kullanıcı verileriydi" ifadelerini kullandı. İçerik oluşturucu verilerinin genellikle bir istisna olduğunu aktardı.
Mektupta, korunan verilerin ABD Hükümeti tarafından ek korumaya ihtiyaç duyduğu belirlenen kullanıcı verileri olduğu belirtildi. Mektup, bu sınırlı istisnaların şu kategorilerin tümünü içerdiğini iddia etti: Bir içerik oluşturucu, TikTok tarafından yeni kitlelere ulaşma ve içerikten para kazanma konusunda desteklenecek ticari bir programa gönüllü olarak kaydolursa, genel veriler, iş metrikleri, birlikte çalışabilirlik verileri ve belirli içerik oluşturucu verileri.
Şirket Senatörlere, "TikTok, mektubunuzda atıfta bulunulan Forbes makalesinin, TikTok ile ticari bir ilişkiye giren ABD'li içerik oluşturucular için imzalanan sözleşmeler ve ilgili belgeler gibi belirli içerik oluşturucu verilerine atıfta bulunduğuna inanıyoruz, bu standart uygulama deneyiminin dışında toplanan bilgiler" diye yazdı.
Senatörler ikna olmadı
Blumenthal ve Blackburn, TikTok'un iki farklı veri kategorisi: korunan veriler ve bir istisna kapsamına giren veriler olduğunu iddia ettiği ayrım hakkında Forbes'a ikna olmadıklarını söyledi. Senatörler yaptıkları ortak açıklamada "TikTok'un Amerikalıların kişisel ve özel verilerini Çin hükümetinin erişimine açık bir şekilde depolamasından son derece endişe duyuyoruz" dedi.
TikTok üst düzey yöneticileri tarafından yemin altında yapılan ve Forbes raporundaki bulgulara ters düşen iddialar hakkında alarm veren tek kongre liderleri onlar değil. Senato İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Marco Rubio bu ayın başlarında Başsavcı Merrick Garland'dan TikTok CEO'sunun ifadesinde yalancı şahitlik yapıp yapmadığına ilişkin bir Adalet Bakanlığı soruşturması açmasını istedi; bir hafta sonra 13 Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçisi de aynı şeyi yaptı.