07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2023 19:58 | Son Güncelleme: 26.04.2023 20:21

Yapay zeka destekli sağlık koçu geliyor: Apple ruh halinizi sesinizden ve yazınızdan anlayacak

Apple yapay zeka destekli sağlık koçu üzerinde çalışıyor. Haziran ayında gerçekleştirilmesi beklenen WWDC 2023 zirvesinde duyurulması planlanan bu yeni özellik ile birlikte Apple, kullanıcıları sesinden ve yazısından tanıyacak, ruh hallerini anlayabilecek
Yapay zeka destekli sağlık koçu geliyor: Apple ruh halinizi sesinizden ve yazınızdan anlayacak

Yapay zeka teknolojisinde teknoloji devlerinin yarışı son sürat devam ederken, ChatGPT ile birlikte sohbet robotlarının yükselişi tüm dikkatleri bu alanda topladı. Apple ise yapay zekayı ağırlıklı olarak sağlık alanında kullanmayı planlıyor. Bu kapsamda şirket yapay zeka destekli bir sağlık koçluğu hizmeti ve duyguları takip etmeye yönelik yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

Egzersiz için motive edecek

Bloomberg'in Apple'a yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Quartz kod adlı yeni koçluk hizmeti, kullanıcıları egzersiz yapmaya motive etmek, yeme alışkanlıklarını iyileştirmek ve daha iyi uyumalarına yardımcı olmak için tasarlandı. Girişimler henüz duyurulmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kişiler, yapay zeka ve Apple Watch'tan alınan veriler kullanılarak önerilerde bulunulacağını ve belirli kullanıcılara özel koçluk programları oluşturulacağını söyledi.

Bu hamle, başta Apple Watch olmak üzere cihazlarında bu tür özellikleri merkezi hale getiren şirketin daha geniş bir sağlık hamlesinin parçası. Şirketin son çabaları arasında sağlık uygulamasının iPad'e genişletilmesi ve görme bozukluğu olan kullanıcılara yardımcı olabilecek özellikler de yer alıyor.

Ücretli olacak

Quartz'ın girişimi, Apple'ın 2020 yılında Singapur hükümetiyle ortaklaşa başlattığı sağlıklı yaşam ve koçluk hizmeti LumiHealth'i anımsatıyor. Aradaki fark, Singapur merkezli programın sağlıklı kalan kullanıcılara para ödülü verebilmesi, Apple'ın yeni şirket içi hizmetinin ise diğer dijital tekliflerinin çoğu gibi aylık bir ücret isteyecek olması. Ayrıca kendi uygulaması da olacak.

Hizmetin önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanıyor ancak işler ters giderse proje iptal edilebilir ya da ertelenebilir. Proje, sağlık, Siri ve yapay zeka ekiplerinin yanı sıra hizmetler bölümü de dahil olmak üzere çeşitli Apple grupları tarafından yürütülüyor.

Sağlık uygulaması iPad'e geliyor

Apple, yakın vadede iPhone sağlık uygulamasının iPad versiyonunu ilk kez kullanıma sunmayı planlıyor. Kullanıcıların elektrokardiyogram sonuçlarını ve diğer sağlık verilerini daha büyük bir formatta görmelerini sağlayacak olan değişikliğin, bu yılın sonlarında iPadOS 17'nin bir parçası olarak dahil edilmesi planlanıyor.

iPad versiyonunun, tabletlerin halihazırda ilerleme kaydettiği sağlık hizmetleri ortamlarında uygulamanın popülaritesini artırması umuluyor. Apple Watch tarafından toplanan fitness verileri ve dış sağlık kayıtları için bir havuz görevi gören uygulama, şirketin sağlık alanındaki çalışmalarının merkezinde yer alıyor. Ayrıca kullanıcıların doktorlarıyla bilgi paylaşabilecekleri bir portal görevi de görüyor.

Apple ruh halinizi sesinizden anlayacak

Duygu takibi ve miyopluk gibi görme koşullarını yönetmeye yönelik araçlar bu yıl sağlık uygulamasına eklenecek. Duygu takibinin ilk versiyonu, kullanıcıların ruh hallerini kaydetmelerine, günleriyle ilgili soruları yanıtlamalarına ve sonuçları zaman içinde karşılaştırmalarına olanak tanıyacak. Ancak gelecekte Apple, iPhone'un algoritmalar kullanarak kullanıcının ruh halini konuşmaları, yazdıkları kelimeler ve cihazlarındaki diğer veriler aracılığıyla belirleyebileceğini umuyor.

Apple, yeni iPad uygulamasını ve duygu ve görüş yönetimi araçlarını Haziran ayında yıllık WWDC 2023 zirvesinde tanıtmayı hedefliyor. Ancak daha önemli bir adım olan koçluk hizmetinin bu yıl duyurulmayacağı belirtiliyor.

Şirketin Haziran ayında piyasaya sürülecek olan karma gerçeklik başlığı da sağlık ve zindelik stratejisine dahil olacak. Kullanıcıların cihazı takarken meditasyon yapmasına olanak tanıyacak bu özellikle birlikte Apple'ın Fitness+ egzersiz hizmetinin optimize edilmiş bir versiyonu üzerinde çalışılıyor.

Şirketin sağlık alanındaki çalışmaları 2014 yılında özel bir uygulamanın lansmanıyla halka açık bir şekilde başladı ve bir yıl sonra Apple Watch ile hızla büyüdü. Sağlık stratejisi şirketin temel stratejisi haline geldi ve Apple EKG çekimi, atriyal fibrilasyon analizi, düşme tespiti ve uyku takibi için yeni özellikler ekledi. Bu çalışmalar akıllı saat için önemli bir satış noktası haline geldi.

Apple kan şekerini de ölçmek istiyor

Apple ayrıca Exploratory Design Group adı verilen gizli bir ekip bünyesinde noninvaziv glikoz izleme üzerinde çalışıyor. Parmağa iğne batırmak yerine sensörler kullanarak kan şekerini ölçen bu teknoloji on yıldan uzun bir süredir geliştiriliyordu ve şirket son zamanlarda bu konuda ilerlemeler kaydetti. Şirket şimdi sistemi iPhone boyutlarında bir cihaza indirgemek için çalışıyor. Şirket sonunda teknolojiyi daha da küçültmeyi ve sensörü gelecekteki bir Apple Watch'a sığdırmayı hedefliyor.