26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.11.2022 15:41 | Son Güncelleme: 23.11.2022 15:42

Tesla'nın açığını ortaya çıkarmak için milyon dolarlar döken teknoloji CEO'su Dan O’Dowd 3. Teslasını aldı

Tesla'nın açığını ortaya çıkarmak ve insanlara göstermek için milyon dolarlar döken teknoloji CEO'su Dan O’Dowd Tesla'nın ne kadar güvensiz olduğunu kanıtlamak için hayatını Tesla'yı yasaklanmasına adadı. CEO kendi savaşını 66 yaşında 3. Teslasını alarak sürdürmeye devam ediyor
Tesla'nın açığını ortaya çıkarmak için milyon dolarlar döken teknoloji CEO'su Dan O’Dowd 3. Teslasını aldı

ABD'li teknoloji şirketi CEO'su Dan O’Dowd'un herkeste olmayan bir takıntısı var. O da Elon Musk ve Tesla fakat bu takıntı sevgiden değil nefretten kaynaklanıyor. O’Dowd, Tesla'nın ne kadar güvensiz olduğunu göstermek için milyon dolarlar harcamayı göze aldı ve 66 yaşındaki teknoloji girişimcisi koleksiyonuna Tam Kendi Kendine Sürüş Beta (Full Self-Driving Beta) ile donatılmış bir Model 3 ekledi. 

Tam Kendi Kendine Sürüş Beta (Full Self-Driving Beta) ile donatılmış bir Model 3 Dan O'Dowd'un bu hareketi orta yaş krizine giren birinin yapacağı bir hareket olarak  görülüyor. O'Dowd, Tesla CEO'su Elon Musk teknolojiyi yıl sonuna kadar dünya çapında kullanıma sunma planlarını gerçekleştirmeden önce Tesla'nın yeni yazılımını yollardan kaldırmak için milyonlarca dolarlık bir kampanya yürütüyor.

Elde ettiği sonuçlar kargaşa yarattı

Washington Post'un haberine  göre, servetini askeriyeye yazılım satarak kazanan O'Dowd, Model 3'ü kendi kendine sürüş yazılımını test etmek ve filme almak için kullanıyor. Şimdiye kadar aracın orta çizgiden karşıdan gelen trafiğe doğru kaydığı, bir okul bölgesinde yavaşlamadığı ve dur işaretlerini kaçırdığı örneklerini belgeledi. Bu yaz, Tam Kendi Kendine Sürüş modunda olduğu iddia edilen Teslası'nın çocuk boyutundaki mankenleri ezdiğini gösteren bir video yayınlayarak bir kargaşayı tetikledi.

“Musk’ı durduramazsam başarısız olacağım”

O'Dowd, cam vitrinlerinde antik sikke koleksiyonu ve NASA'nın ay görevlerinden açık artırmayla satın aldığı eserleri sergilendiği Santa Barbara'daki ofisinde verdiği bir röportajda "Eğer Tesla bu işten sıyrılır, bu ürünü piyasaya sürerse ve ben de halkı sarhoş ya da bir çocuk gibi araba kullanan sürücüsüz aracın yollarda olmaması gerektiğine ikna edemezsem, başarısız olacağım" dedi. O'Dowd videolarla ülke çapında TV reklamları yayınladı. "O'Dowd ve diğer şüpheciler için program, şüphelenmeyen bir halka dayatılan ölümcül bir deneydir" görüşü, yakın zamanda açılan bir toplu dava ve Adalet Bakanlığı'nın teknolojiyle ilgili rapor edilen soruşturmasıyla vurgulandı.

Tesla teknolojisiyle yoluna devam ediyor

O'Dowd'un kampanyasına ve bazı politikacıların endişelerine rağmen Tesla, dünyayı değiştireceğini iddia ettiği teknolojiyle yoluna devam ediyor. Şirket ve destekçileri, yaklaşımlarının karayollarında insan hatalarından kaynaklanan ölümlerin ortadan kalktığı bir geleceğin habercisi olacağını savunuyor. Eylül ayı sonunda, Tesla'nın en son yapay zeka teknolojisini sergilediği dört saatlik bir etkinlik sırasında Musk, Tam Otonom Sürüş'ün halihazırda hayat kurtardığını ve bunu kamuya açık yollardan uzak tutmanın ahlaki açıdan yanlış olacağını söyledi. Musk, "Otonomi eklemenin yaralanma ve ölümleri azalttığına inandığınız noktada, birçok insan tarafından dava edilecek ve suçlanacak olsanız bile bunu uygulamak için ahlaki bir yükümlülüğünüz olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Gelecek ayın sonuna kadar Tam-Sürüş'ü dünya çapında kullanıma hazır hale getirmek Musk'ın ağır iş yükünü daha da arttırıyor. Tesla'yı ve diğer şirketleri SpaceX ve Neuralink'i yönetmesinin yanı sıra şu anda Twitter'ın sahibi ve yöneticisi. Musk, Twitter'da çalışmalarına yardımcı olmaları için Tesla mühendislerini de görevlendirdi.

Kişisel saldırılara ve eleştirilere maruz kalıyor

O'Dowd'un hata arayışı Musk'ın destekçilerinin kişisel saldırılarına ve eleştirilerine yol açtı. Tesla, O'Dowd'a çocuk manken testine yanıt olarak bir durdurma ve vazgeçme mektubu gönderdi ve bu hafta O'Dowd, Twitter'da yayınlamaya çalıştığı yeni bir reklamın reddedildiğini söyledi. Ancak onu eleştirenler sadece Tesla hayranları değil. Güvenlik uzmanları, bağımsız testlerin daha sert düzenlemeleri teşvik etmek için doğru yol olup olmadığını sorguluyor. Yıllardır otonom araç güvenliği üzerine çalışan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde doçent olan Phil Koopman "Bunu halka açık yollarda yapıyorlar. Diğer insanları rızaları dışında riske attığınız için hala aynı etik sorunları gündeme getiriyor. Kim olursa olsun hayranı değilim" dedi.

"Tüketiciler kendi test senaryolarını yaratmasın"

Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi sözcüsü Lucia Sanchez, "Tüketiciler asla kendi test senaryolarını yaratmaya çalışmamalıdır" dedi. O'Dowd'un yazılımın metodik olarak geliştirilmesi ve piyasaya sürülmeden önce tamamen güvenli olduğundan emin olunması gerektiği yönündeki görüşü, Google, Facebook ve Amazon gibi şirketlerin bugünkü devler haline gelmesini sağlayan hızlı hareket et mantığıyla tam bir tezat oluşturuyor. 

Tesla'nın bu mantığı alıp kamuya açık yollara uyguladığına inanıyor. O'Dowd'u eleştirenler Tesla'ya karşı yürüttüğü kampanyanın kendine hizmet ettiğini iddia ediyor. Müşterilerinden biri olan Intel'in sahibi olduğu Mobileye, sürücü asistanı ve otonom sürüş yazılımlarını çalıştıran bir bilgisayar çipi üretiyor. O'Dowd, Mobileye'in yüzlerce müşteriden sadece biri olduğunu ve motivasyonunun tamamen Tesla'nın teknolojisinin güvenliği konusundaki endişelerinden kaynaklandığını söylüyor.

Tesla'nın kazaya karışma oranı yüksek

Tesla otomobilleri yıllardır Autopilot adı verilen şeritte tutma ve otomatik frenleme gibi bir dizi sürücü destek özelliğine sahip. Araştırma firması Canalys'e göre, ABD'de milyonlarca araç gelişmiş sürüş destek özellikleri kullanıyor ve 2021'de satılan araçların yüzde 60'ından fazlası şerit takip özelliğine sahip. NHTSA tarafından Haziran ayında yayınlanan veriler, Tesla otomobillerinin önceki 11 ay içinde bildirilen gelişmiş sürüş yardım özelliklerini içeren 392 kazanın neredeyse yüzde 70'ine karıştığını gösterdi. NHTSA ayrıca 2019'a kadar bu özelliklerin kullanıldığı altı ölüm vakası kaydetti ve bunlardan beşi Tesla'larla ilişkiliydi. Veri seti, farklı otomobil üreticilerinin verileri nasıl topladığını hesaba katmıyor bu da diğer üreticilerle doğrudan karşılaştırmaları zorlaştırıyor.

Ancak şirketin şu anda ABD ve Kanada'da yaklaşık 160 bin sürücü tarafından kullanılabilen Tam Kendi Kendine Sürüş Beta programı, normal sürücüler tarafından kamuya açık yollarda kullanılan her şeyden daha ileri giderek araca şehir ve yerleşim sokaklarında gezinme, kırmızı ışıklarda durma ve haritalanmış bir rotayı takip ederken kendi başına dönüş yapma yeteneği veriyor. O'Dowd, "Herkes abarttığımı düşünüyor ama hayatımda bundan daha kötü bir program görmedim" dedi.

İyi kod hazırlama saplantısı ve Dan O’Dowd

O'Dowd, Michigan banliyösünde bir gençken IBM bilgisayarında programlamayı öğrenerek kodlama tutkusunu keşfetti. California Teknoloji Enstitüsü'nden mezun olduktan bir yıl sonra ilk hata ayıklayıcısını, yani başka bir kod kümesi üzerinde çalışıp hatalarını bulabilen bir bilgisayar programını tasarladı. Hataları metodik olarak düzeltme süreci onu büyüledi ve dünyaya sızan korkunç, hatalarla dolu yazılım salgını olarak gördüğü şeye karşı ömür boyu sürecek bir misyon başlattı.

Dan O’Dowd 1982'de Pasadena, Kaliforniya'da Green Hills Software'i kurdu ve endüstriyel makinelerin, uçakların, gemilerin ve trenlerin içinde olan küçük bilgisayarlar için işletim sistemleri üretmeye başladı. Süper güvenli yaklaşımı ABD ordusunun beğenisini kazandı ve ilk büyük satışını B1-B süpersonik bombardıman uçağının üreticisine yaptı.

O'Dowd kamuoyu önündeki kavgalara yabancı değil. Yirmi yıl önce, işini tehdit etmeye başlayan ücretsiz, herkese açık işletim sistemi Linux'un tehlikeli olduğunu çünkü yabancı casusların bu sisteme kötü niyetli kodlar ekleyebileceğini söyleyen birkaç blog yazısı yazdı. Uyarıları çoğunlukla kulak ardı edildi. Bugün Linux her yerde ve Green Hills'in kendi yazılımı Linux programlarıyla etkileşime girebiliyor. Ancak O'Dowd'un pozisyonu değişmedi. Linux termostat gibi araçlar için iyi olabilir ancak iş uçaklara, enerji santrallerine ve arabalara geldiğinde, hala tehlikeli olduğunda ısrar ediyor.

O'Dowd, 2019 yılında 150 milyon dolarlık bir kısmını sattığında değeri bir milyar dolardan biraz daha az olan Green Hills'in büyük bir kısmına sahip. Santa Barbara'daki birkaç evin dışında, parasını diğer zengin teknoloji kurucularının zevk aldığı yatlara ve özel adalara harcamak istemiyor. Geçmişte tarihi eserler satın alan O'Dowd, dünyanın en pahalı madeni para koleksiyonuna sahip ve ofislerinde Nazi döneminden kalma bir Enigma kodlama makinesi ve neredeyse hiç bozulmayan fosilleşmiş bir Tyrannosaurus rex kafatası sergiliyor. 

O'Dowd yaşlandıkça parasını harcayabileceği daha kalıcı bir proje aramaya başladığını söyledi. Yaklaşık bir yıl önce bir meslektaşı ona internette Tesla Tam Sürüş videolarından bahsetmiş. O'Dowd videoları izlemek için saatler harcadığını ve gördükleri karşısında şok olduğunu söyledi. CEO, "Yasadışı olacak, ehliyetinize mal olacak bir şeyi yapa arabayı neden yola koyarsınız?" dedi. Tesla'nın yazılımını, otomobillerde, enerji santrallerinde ve siber güvenlikte kullanılan eksik ve güvensiz yazılımları ifşa etmek için Şafak Projesi adını verdiği daha büyük bir kampanyanın merkezi haline getirmeye karar verdi.

ABD yasalarındaki boşluktan yararlandı

Tesla'nın Autopilot'u ilk kez piyasaya sürmesinden bir yıl sonra, 2016'nın başlarında Musk, teknolojinin halihazırda bir insan sürücüden daha iyi olduğunu söyledi ve iki yıl içinde arabalarının ülke çapında kendi kendine gidebileceğini öngördü. Bu henüz gerçekleşmedi ancak şirket yıllar içinde Autopilot'u sürekli olarak geliştirerek sürücülerin araçları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına izin verdi ancak Tesla her zaman tetikte olmaları gerektiğinde ısrar ediyor. Genel olarak Tesla, otomobil üreticisi sürücünün her zaman tetikte olmasını belirttiği sürece yeni sürücü destek yazılımının kamuya açık yollarda kullanılmasına karşı herhangi bir kuralın bulunmadığı ABD yasalarındaki boşluktan yararlandı. 

Otomobil düzenlemeleri uzmanı Koopman, oto güvenlik kurallarının kendi kararlarını verebilen otomobillerin ortaya çıkmasından çok önce yazıldığını söyledi. Koopman, hükümetin .çok yavaş bir hızda hareket ettiğini söyledi. 2022 yılında NHTSA, otomobillerin güvenlik standartlarını karşılaması için artık direksiyon simidi ve pedallara sahip olması gerekmediğini söyledi. Koopman "Düzenleyici baskı, işi zorlaştırmak değil kolaylaştırmak yönünde oldu" dedi.

O'Dowd'un Tesla'ya açtığı savaş

O'Dowd'un stratejisi basit. Tesla'nın yazılımının ciddi hatalar yaptığına dair kanıt bulmak ve bu kanıtları kamuoyunun önüne koymak. Ocak ayında New York Times'a verdiği tam sayfa ilanla kampanyasını başlatan O Dowd, onlarca saatlik YouTube görüntülerinin analizine dayanarak yazılımın her 8 dakikada bir hata yaptığını iddia etti. 

Ardından Senato kampanyası geldi. Bunun kısmen kampanya reklamcılığı yasalarının, teknik olarak kamu görevine aday olması halinde mesajını iletmesini kolaylaştıracağı gerçeğinden kaynaklandığını söyledi. Ülke çapında TV kanallarında yayınlanan reklamlar için milyonlarca dolar harcadı. Reklamlar, Tam Kendi Kendine Sürüş Beta'yı çalıştıran araçları hata yaptığında müdahale etmek zorunda kalan Tesla sürücülerinin videolarından alınıyor. Bir başka reklam ise Musk'ın araçlarının ne zaman kendi kendini sürebileceğine dair tahminlerini hala yakın sürücü denetimine ihtiyaç duydukları gerçeğiyle karşılaştırıyor.

Ardından, O'Dowd kendi videolarını çekmeye başladı. Halka açık yollarda ve kapalı parkurlarda testler yapmak üzere yeni Model 3'ü için bir sürücü kiraladı. Bir noktada, O'Dowd yolcu koltuğundayken araç orta çizgiyi geçmeye başladı ve tam o sırada başka bir araba diğer yönden geliyordu. O'Dowd'un hatıralarına ve The Post tarafından incelenen araç kamerası videosuna göre test sürücüsü direksiyonu tuttu ve kafa kafaya çarpışmayı önledi. CEO "Neredeyse beni öldürüyordu. Bu artık kişisel bir mesele" dedi. Kampanya Musk'ın pek çok takipçisinin dikkatini çekti. İnternette bazıları O'Dowd'u O'Clown (Palyaço) lakabıyla çağırıyor. Musk'ın kendisi de Twitter'da O'Dowd'dan yarasa ve dışkı emojileriyle bahsederek deli olduğunu ima etti. Ancak iki adam arasında çok fazla doğrudan etkileşim yok gibi görünüyor. O'Dowd hiç konuşmadıklarını söylüyor.