29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.04.2023 11:11 | Son Güncelleme: 30.04.2023 21:31

Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey: Musk ideal bir lider değil

Daha önce Elon Musk'ın Twitter'ı almasını destekleyen eski CEO Jack Dorsey, Musk'ın ideal bir yönetici olmadığını söyledi. Geçen yıl Musk'ın satın alma anlaşmasından çekilmek istediğini hatırlatan Dorsey, "Keşke yönetim kurulu anlaşmayı zorlamasıydı ve Musk 1 milyar dolar ödeyip gitseydi" dedi
Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey: Musk ideal bir lider değil

Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey, platformu devralmasından bu yana Elon Musk'a dair en sert eleştirisini yaptı. Dorsey, Musk'ın ideal bir yönetici olduğunu kanıtlayamadığını ve siteyi bırakması gerektiğini söyledi. Dorsey'nin açıklamaları kurulmasına yardımcı olduğu ve Twitter içni potansiyel bir rakip olan yeni sosyal ağ Bluesky'da yayınlandı. 

Dorsey, bugün Twitter'da aynı görevi yürüten Tesla CEO'su Musk'ın sosyal medya platformunu satın alma anlaşmasından geri çekilmek için 1 milyar dolar ödemesi gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bu yorumlar, bir yıl önce Twitter'ın bir şirket olması gerekiyorsa, "Elon güvendiğim tek çözüm" diyen Dorsey'nin Musk'ın devralmasını güçlü bir şekilde desteklemesinden bu yana yaptığı keskin bir geri dönüş. Bluesky'de yaptığı açıklamalarda Dorsey çok daha farklı bir ton kullandı. Dorsey, Musk'ın doğru davrandığını düşünmediğini belirtti ve şirketin yönetim kurulunun satışı zorlaması gerektiğine inanmadığını ekledi. 

"Sert önlemler almak zorundaydım"

Musk, Dorsey'in sözlerine ilişkin yorum yapmadı. Cuma gecesi HBO'da yayınlanan Real Time With Bill Maher programına katılan Musk, şirketin başında bulunduğu dönem, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Charles E. Schumer ile yakın zamanda yaptığı görüşme ve siyasi soldan gelen söylemlerle ilgili endişeleri gibi konular hakkında konuştu. Musk Twitter için "İflasa doğru hızla ilerliyordu. Bu yüzden sert önlemler almak zorundaydım. Başka seçenek yoktu" ifadelerini kullandı.

Musk, 2022'nin başlarında şirkette büyük bir hisse topladıktan sonra Ekim ayında Twitter'ı devraldı. Twitter yönetim kurulu Musk'ın satın alma teklifini geçen yıl nisan ayı sonunda kabul ederek şirketi özel sektöre devredecek anlaşmayı başlattı. Anlaşma şartları Musk'ın vazgeçmesi halinde ayrılık ücreti olarak bilinen 1 milyar dolarlık bir cezayı da içeriyordu. Ancak uzmanlar Musk'ın anlaşmayı bozması halinde 1 milyar doların çok ötesinde bir meblağı borçlanmış olabileceğini belirtiyor.

Anlaşmadan kısa bir süre sonra, ekonomik baskıların şirket ve Tesla'nın hisseleri üzerinde ağırlığını hissettirmesiyle Twitter'ın değeri önemli ölçüde düştü ve bu düşüş Musk'ın net servetini keskin bir şekilde azalttı. Musk anlaşmadan çekilme niyetini açıkladı ve Twitter Musk'ı satın alma işlemini tamamlamaya zorlamak için dava açtı. Musk ve Twitter, Musk'ın karşı davasını da içeren aylar süren bir mahkeme savaşının ardından Ekim ayında anlaşmaya vardı ve bu anlaşma aynı ay içinde 44 milyar dolar karşılığında tamamlandı.

Musk'ın Twitter'ın patronu olarak görev yaptığı dönem, ciddi işten çıkarmalar, yoğun bir çalışma ortamı ve sitenin kullanıcı deneyiminin toptan elden geçirilmesiyle geçti. Twitter, abonelik modeline ve kullanıcılara etkileşime girme olasılıkları daha yüksek olan içerikleri göstermeyi amaçlayan seçilmiş akışlara büyük ölçüde eğildi. Musk'ın devralmasından bu yana, Twitter'ın personeli yaklaşık yüzde 80 oranında azaltıldı.

Dorsey daha önce Musk'ın şirketi yaklaşık yüzde 50 oranında küçülten işten çıkarmalara başlamasının ardından şirketi çok hızlı büyüttüğü için özür dilemişti. Washington Post'a göre Dorsey,  Twitter'daki 1 milyar dolarlık hissesini Musk'ın özelleştirdiği Twitter'a devretti.

"Keşke anlaşma için zorlamasalardı"

Cuma günü yaptığı paylaşımlarda Dorsey, Musk'ın şirketi satın almasının sorumluluğunu üstlenmeyerek her şirketin en yüksek teklifi verene satılık olduğunu ve yönetim kurulunun Musk'ın teklifini kabul etmekten başka çaresi olmadığını savundu. Dorsey, "İyimser miydim? Evet. Son sözü ben mi söyledim? Hayır" dedi. Musk'ın anlaşmadan çekilmek istemesine ilişkin ise Twitter'ın eski CEO'su, "Keşke yönetim kurulu satışı zorlamasaydı. Belki bir şans vardı ama artık bunu asla bilemeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Musk'ın satın alma işlemini sonlandırmak için 1 milyar dolar ceza ödemek yerine satın alma işlemini tamamlama kararıyla ilgili olarak ise Dorsey, "Bence çekip gitmeli ve 1 milyar doları ödemeliydi" diye konuştu.

Bluesky, Dorsey'nin henüz Twitter'ın CEO'su olduğu dönemde başlattığı, deneyimi tek bir kişi ya da şirketin kontrol etmediği merkezi olmayan bir sosyal medya sistemi kurma projesinin bir parçası. Twitter Bluesky'ye yatırım yapmış olsa da Bluesky artık kendi CEO'su olan ayrı bir şirket. Son günlerde, bazıları Musk yönetimindeki platformdan hoşnut olmayan yüksek profilli Twitter kullanıcılarını hızla kendine çekmeye başladı.