02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2023 00:22 | Son Güncelleme: 15.05.2023 21:51

2023 seçimleri canlı sonuçlar: 00:00'dan sonra kim ne dedi?

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi oy sayımı devam ediyor. 3 cumhurbaşkanı adayı da gece yarısında sonra 2. tur mesajı vererek, adeta yeni seçim çalışmalarını başlattı. İşte dün 17:00'den itibaren dakika dakika yaşananlar
2023 seçimleri canlı sonuçlar: 00:00'dan sonra kim ne dedi?

Türkiye genelinde milyonlarda seçmen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri için sandık başına gitti. 18:30'da seçim yasaklarının kaldırılmasıyla oy sayıları açıklandı. Gece yarısına kadar ajanslar ve partiler arasında farklı oy oranı verileri üzerinden polemik yaşandı. Üst üste gelen açıklamalar aynı şekilde 00:00'dan sonra da devam etti. İşte 15 Mayıs 2023 itibariyle dakika dakika yaşanan gelişmeler: 

2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri canlı sonuçları için tıklayın

21:30: Ali Babacan: Kılıçdaroğlu'nu yalnız bırakmayacağız. Düştüğümüzde değil vazgeçtiğimizde kaybederiz. 28 Mayıs'ta tüm Türkiye kazanacak

20:41: Muharrem İnce: Gençler, evlatlarım, biz ‘Umutsuz durumlar yoktur. Umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gidenleriz. Kendinizi üzmeyin, asla umutsuzluğa kapılmayın. Umut her zaman vardır

19:46: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, "Hangi siyasi partiye gönül verirse versin tüm vatandaşlarımın oyuna talip olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi

19:09: Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu: Kazanacağız inşallah! İnsanımıza kendimizi çok daha iyi anlatacak ve kazanacağız! Kazanacağız inşallah! 2 hafta boyunca çok daha fazla koşacak ve kazanacağız! Kazanacağız inşallah! Haksız ithamları çürütecek, algı oyunlarını bozacak ve kazanacağız! Yorulmak, kızmak, küsmek yok! Kazanacağız!

18:01: Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu: Değerli vatandaşlarım, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi olmayan sonuçlarını açıkladı. Bu sonucun ortaya çıkardığı en açık gerçek şudur; kullandığı bütün devlet imkanlarına rağmen Erdoğan, bir referandum niteliğindeki bu seçimde güvenoyu alamamıştır.

18:36: TİP Genel Başkanı Erkan Baş: MYK toplantımızı az önce bitirdik. İlk değerlendirmelerimizi kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşacağız. Ancak önce tüm enerjimizi ve gücümüzü ikinci turda ülkemizi bu karanlıktan kurtarmaya ayıracağız. Kaybedecek tek dakikamız bile yok. TİP ve 1 milyon seçmeni an itibariyle Sayın Kılıçdaroğlu’nun kazanması için kararlı biçimde çalışmaya başlıyor. Vazgeçmeyeceğiz, direneceğiz, umudu artıracağız. Biz kazanacağız!

17:55: 14 Mayıs seçimlerinin ardından sonuçları değerlendiren MHP lideri Devlet Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada "Türk milleti bütün dünyaya demokrasi dersi vermiş, haksız iddiaları, hayasız imaları ve temelsiz ithamları boşluğa düşürmüştür" dedi

15:36: YSK Başkanı Ahmet Yener, cumhurbaşkanlığı seçiminin resmen ikinci tura kaldığını açıkladı. Yener sisteme henüz girilmemiş 35 bin 874 oyu Erdoğan'ın kazanması halinde bile hiçbir adayın yüzde 50'yi geçmediğini aktardı

15:31: Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sevgili Halkım, dünden bu yana aralıksız çalışıyoruz. Sakın ola ki bir ümitsizliğe kapılmayın. Ben dik duracağım. Olan bitene dair net tespitlerimi size anlatacağım" dedi

14:36: Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, seçimlerde aldıkları sonuçları başarı olarak göremeyeceklerini belirterek, "Bu seçimlerde önümüze koyduğumuz hedeflere tam olarak ulaşamadığımızı belirtmek istiyoruz. Seçim sonuçlarının bizler açısından başarı olarak görülemeyeceği açıktır" dedi.

14:17: Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, ikinci turda kimi destekleyeceksiniz sorusuna "İstişarelerimiz devam edecek ve en kısa sürede inşallah bir neticeye varacağız. Bu netice, Sinan Oğan'ın kararı olmayacak, bir ortak aklın kararı olacak" dedi.

13:46: CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turda sonuçlanacağının kesinleştiğini söyledi.  

13:30: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Türkiye arasında birçok alanda yapılan işbirliği nedeniyle Türkiye’deki seçimleri ilgiyle takip ettiklerini belirterek, "Türk halkının tercihine saygı duyuyoruz ve duyacağız. İşbirliğimizin genişlemesini bekliyoruz" dedi. 

12:16: TİP'ten Muğla Milletvekili adayı olan Mehmet Aslantuğ Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Önemli olmaya değil, değerli olmaya dair yolculuk içindeyiz. Bir sınırı/sonu da yok elbette. Sanatın siperliğine itirazım vardı, gereğini yapmaya çalıştım" dedi. 

12:13: Cumhuriyet Halk Partisi listesinden Erzincan'da milletvekili seçilen Mustafa Sarıgül, "Sayın Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı yapana kadar gecemi gündüzüme katacağım, canla başla çalışmaya devam edeceğim" dedi.

10:40: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim sabahı ilk paylaşımını gerçekleştirdi. İmamoğlu paylaşımında, "Ankara’da sabaha kadar sürdürdüğümüz siyasi mücadelenin ardından, İstanbul’da rutin İBB yönetim kurulu toplantımızı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

10:00: YSK Başkanı Ahmet Yener 15 Mayıs 2023 09:45 itibarıyla sandıkların yurtiçinde yüzde 99 oranında açıldığını (27 sandık açılmadı), yurtdışı sandıklarla birleştiğinde, sandık açılma oranının yüzde 84,06 olduğunu söyleyerek, adayların oy oranlarını açıkladı.

Recep Tayyip Erdoğan 49,40
Kemal Kılıçdaroğlu 44,96
Sinan Oğan 05,2
Muharrem İnce 0,44

08:13: Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, partisinin seçim performansı nedeniyle partililerden özür diledi.

08:00: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerinde oyların çoğunluğunu elde etmesi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Cumhur İttifakı'nı kutladı.

06:48: Seçime Cumhur İttifakı çatısı altında kendi partisinin listesiyle giren Destici, aday olduğu İstanbul 1. Bölge'de yüzde 1 oy alarak Meclis dışında kaldı.

06:42: Canan Kaftancıoğlu yaptığı açıklamada "Sevgili İstanbullular; kullanmış olduğunuz 1 tane oya bile halel getirmeden bütün oylarınız güven altında. Mükerrer sayımlar ve birleştirme tutanaklarının oluşturulmasının uzaması nedeniyle bu saate kadar sürdü. Örgütümüzün seçim kurullarında nöbeti devam ediyor…" sözlerini kaydetti

05:42: CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, seçim sonucu kesinleşene kadar Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı olarak görevlerinin başında olduklarını belirtti. Erkek, beraberinde Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve CHP Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ile YSK Başkanı Ahmet Yener'i ziyaret etti.

03:49: Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 50'ye yakın oy aldığını belirterek "Beklentimiz, yurt dışı oyların sayımlarının tamamlanmasıyla yüzde 50'nin üzerine çıkarak seçimi ilk turda kazanmasıdır" dedi.

03:35: ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan saatleri 03:35'te yaptığı açıklamada "14 gün süresince üzerimize düşeni yapacağız, Türkiye'nin bir krize düşmesine asla müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

 03:20: Resmi sonuçlar henüz açıklanmış olmasa da son veriler ışığında cumhurbaşkanı adayı 3 lider de açıklamalarında 2. tur mesajı verdi, başka bir deyişle yeni seçim çalışmaları başladı. 

03:08: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “14 Mayıs bir kere daha bu Aziz Milletin iradesinin tecelli ettiği gün oldu. Milletimiz sözünü söyledi, gidilecek yolu işaret etti. Hayırlı olsun” dedi.

03:00: Millet İttifakı liderleri hep birlikte kameralar karşısına geçti. Kemal Kılıçdaroğlu "Erdoğan bütün iftiralarına ve hakaretlerine rağmen beklediği sonucu alamamıştır. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler şu anda akmaya devam ediyor. Bu seçimi ikinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız" diye konuştu. 

 02:40: YSK Başkanı Yener, "Toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91,93. Yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94.68, yurt dışı sandıklarda açılma oranı ise yüzde 36, 85’tir. Bu verilere göre sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,49, Kılıçdaroğlu yüzde 44,79, Sinan Oğan yüzde 5,29, Muharrem İnce yüzde 0.43 oy oranına sahiptir" diyerek son verileri paylaştı.

02:35: Fox TV yayınında açıklamalarda bulunan cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, "Seçim sonuçlarını yabancı seçmenler etkiledi" dedi. 

02:10 Ankara Ak Parti Genel Merkezi'nin balkonunda yaptığı konuşmada "Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz. Hem yurt içi oyların gayri resmi sonuçlarının belli olmasını, hem yurt dışı oyların sayımının biraz daha vakit alacağı anlaşılıyor. Seçimde açık ara olduğumuzu biliyor ancak seçimin tam olarak nasıl tecelli olduğu belli olmadan milli iradenin tezahürünü bekliyoruz" dedi. Erdoğan "Dünyada benzeri yok. Tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık. Kayda değer hiçbir üzüntü verici bir hadise yaşanmadan bu seçimi tamamladık" ifadelerini kullandı.

01:35: Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Genel açılan sandık oranımız yüzde 87,13. Kamuoyunda dile getirilen yurtdışı oylarının geç sayıldığına ilişkin hususa dair de açıklama yapmak istiyorum. Yurtdışı oylarının sayımındaki gecikme normaldir. Yurtdışı ilçe seçim kurulunda da oyların girilmesine dair herhangi bir sıkıntı yoktur. Veri girişinde herhangi bir problem yoktur. Kamuoyu rahat olsun" ifadelerini kullandı.

01:16: Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 16 üyesi, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, AK Parti'den milletvekili seçildi.

01:06: AK Parti'nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda bekleyen vatandaşların videosuyla birlikte, "Balkon hazır. Millet liderini bekliyor" ifadeleri yer aldı.

01:05: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurt dışındaki oyların sadece yüzde 20’sinin sayıldığını belirterek, "Yüzde 80’i henüz sayılmadı. Biz de takip ediyoruz. Tam da kritik bir noktada. O oyları ne kadar etkileyecek, inşallah göreceğiz” dedi

01.01: Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan Twitter hesabından yaptığı yeni açıklamada, "Yurtdışı oy sayım işlemlerinde birtakım manipülasyonların yapıldığı duyumunu alıyoruz. Oy sayım işlemleri sağlıklı bir ortamda yapılmıyor. YSK’yı uyarıyorum. Derhal gerekli tedbirleri alın ve oy sayım işlemlerinin hızlı bir biçimde yapılmasını sağlayın. Ayrıca yurt dışı oylarda tapılacak bir manipülasyon ile bir oldu bittiye müsade etmeyiz. Ortamı germeyin. Bu iş ikinci tura kalmıştır" dedi.

00:52: AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, ATA İttifak'ı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ı telefonla arayarak seçimlerdeki başarısı dolayısıyla tebrik etti.

00:50: Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATA İttifak'ı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ı telefonla arayarak seçimlerdeki başarısı dolayısıyla tebrik etti. Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan ile telefonda görüştü. Görüşmede Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçiminde gösterdiği başarı dolayısıyla Oğan'a tebriklerini iletti.

00:35: 14 Mayıs'taki oylama sonrası ilk kez kamera karşısına geçen Kemal Kılıçdaroğlu "Oyumuzun yüksek olduğu sandıklarda üst üste itirazlarla sistemi bloke ediyorlar. Ankara 300, İstanbul'da 700 sandıkta itirazlar var. Bloke ettiğiniz Türkiye'nin iradesidir. Bu işin bir oldu bittiye getirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bırakın oylar gelsin. Sonuç bir an evvel belli olsun. Ülkenin belirsizliğe artık tahammülü yoktur. Milletin iradesinden korkmayın" dedi. 

00:30: Yeniden Refah Partisi Başkanı Fatih Erbakan "Böyle yüksek oranda, yüzde 90 oranında katılımla seçimleri gerçekleştiren milli iradenin tecellisini sağlayan aziz milletime içten teşekkürlerimi arz ediyorum. Aynı zamanda 21 sene aradan sonra milli görüşü yeniden Meclis'e taşıyan halkıma teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

00.18: Sağlık Bakanı Koca seçimlerde 9 bin 670 hastaya ulaşım hizmeti sağlandığını duyurdu.

00:06: ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan seçimlerde erken ilan konusunu eleştirerek "Hiç bir taraf seçimleri bir oldu bittiye getirip “korsan” balkon konuşması yapmaya kalkışmasın" ifadelerini kullandı.