Merkezi Roma'da bulunan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) yapılan yazılı açıklamaya göre İcra Direktörü David Beasley 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yer olan Hatay'ı ziyaret etti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Beasley, "Bugün gördüklerimi tarif etmemin tek bir yolu var: Kıyamet. Tüm mahalleler dümdüz olmuş, evler yıkılmış, okullar ve dükkanlar kapalı, hayatlar parçalanmış. Buradaki yıkımın ölçeği gerçekten anlaşılmaz boyutta. Dünya, buradaki insanları desteklemek için ivedilikle seferber olurken, bu depremin etkisi aylarca, yıllarca hissedilecek" yorumunu yaptı.
Beasley'nin ayrıca Boynuyoğun kampını da ziyaret ettiği paylaşıldı. Söz konusu kampın, WFP’nin yıllardır Suriyeli sığınmacıları elektronik kupon programıyla desteklediği bir yer olduğu ve şimdi bu uygulamanın depremde yerinden olan Türk aileleri de kapsayacak şekilde genişletileceği aktarıldı. Açıklamada, Beasley'nin depremden etkilenen Suriye tarafındaki durumu ise felaket üstüne felaket olarak nitelendirildi.
Beasley'nin burada Suriye'ye 380 ton buğday unu, pirinç ve diğer gıda harici acil durum yardımı taşıyan 21 TIR'lık konvoyun geçişine de eşlik ettiği aktarıldı. Açıklamada, WFP'nin 13 Şubat'ta yeniden açılan sınırdan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere 180 kamyon yardım taşıdığı paylaşıldı. Beasley, Suriye'ye yönelik yardımlarına ilişkin ise "Gıda yardımı kuzeybatı Suriye halkına her yönden ve tüm yollardan herhangi bir kısıtlama olmadan ulaşmalıdır. Türkiye’den iki ek sınır geçiş noktasının daha açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Aynı zamanda teslimatları sürdürmemiz gerekiyor ve tüm tarafları erişimi kolaylaştırmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
WFP'nin açıklamasında, depremden etkilenen Türkiye ve Suriye'de 2,3 milyon insana ulaşıldığı da belirtildi. Açıklamada, WFP'nin Türkiye'ye acil yardım çağrısı kapsamında depremzedelerin gıda ve nakit yardımından faydalanması için 80 milyon dolara, Suriye’de depremden etkilenen 800 bin kişinin 6 ay boyunca desteklenmesi için 150 milyon dolara ihtiyaç duyduğu ifade edildi.
Ayrıca tüm Suriye'deki 5,5 milyon insana her ay gıda yardımı sağlanabilmesi için 300 milyon dolara ihtiyaç olduğu, eğer bu meblağ temin edilmezse WFP'nin gelecek aylardaki 3,8 milyon Suriyeliye bu yardımı yapamayacağı ifade edildi.
Kaynak: AA