22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.09.2022 00:31 | Son Güncelleme: 30.09.2022 01:03

Marka Konferansı'nın ilk gününde kadınların iş hayatındaki mücadelesi ve dijitalleşme konuşuldu

Remastered temasını taşıyan Marka Konferansı'nın ilk gününde, konuşmacılar arasında Oksijen yazarları Levent Erden ve Elif Ergu Demiral yer aldı. Erden, dijitalleşen dünya ve hızlanan hayatı, Demiral ise kadın girişimciler ve pandemi sürecinde şirket yönetimi konularını ele aldı
Marka Konferansı'nın ilk gününde kadınların iş hayatındaki mücadelesi ve dijitalleşme konuşuldu

Marka 2022 Konferansı, Tersane İstanbul’da organize ediliyor. İki yıldır düzenlenmeyen etkinlik 21. defa 29-30 Eylül tarihlerinde gerçekleşiyor. Bugüne değin 30 bin izleyicinin ve bin 500’ün üzerinde konuşmacının misafir edildiği organizasyon 70’ten fazla konuşmacının katılacağı 44 seanstan oluşuyor.

Organizasyonun ilk gününde konuşmacılar arasında Oksijen’den Levent Erden, Elif Ergu Demiral da vardı. Erden, konuşmasında 21. yüzyılın kodlarını ve dijitalleşmeyi odağına alırken Demiral ise kadın girişimciler ve pandemi sürecinde şirket yönetimi konularını anlattı. 

Dijital 1 ve 0’dan ibaret

Levent Erden 20. yüzyılın sona erdiğini söyledi. 20. yüzyılın başlangıç tarihi ise Erden’e göre 1945, yani 2. Dünya Savaşı’nın son bulduğu yıl. “Mermi ürettik, uçak ürettik, ne ürettiysek ürettik. 2. Dünya Savaşı sonunda devasa bir endüstri oluştu” diyor Erden ve devam ediyor: “En sonunda kitlesel olmanın o kadar da anlamlı olmadığı bir döneme girdik.”

Levent Erden

Erden’e göre son yüzyılda insan yaşamındaki hız katlarca arttı ve daima artmaya da devam edecek. Erden bu noktada “Hıza bağımlı olmak durumundayız artık” iddiasında bulunuyor. Aynı zamanda son yıllarda herkesin diline “dijital” kavramının pelesenk olduğuna ancak hiç kimsenin dijitalin gerçek anlamda ne olduğunu bilmediğine de değiniyor: “Dijital IT’cilere teslim edildi. IT’ciler tesisatçıdır. Dijital, dijital, dijital deyip duruyoruz. Dijital aslında 1 ve 0’dan ibarettir. Ama bu da çok değerlidir.”

Kadınlar sokakta

Elif Ergu Demiral, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem ile “Dünyada Kadın Girişimci Yükselişi: Türkiye Bunun Neresinde?” temalı bir oturum gerçekleştirdi. Bu kapsamda kadınların gündemi ve cinsiyet eşitliği konuşuldu.

Elif Ergu Demiral

Demiral konferansın Marka 2022’nin 21. konferansı olduğu gibi aynı zamanda KAGİDER’in de 20. yıldönümü olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. “Maalesef dünyada çok olumsuz gelişmeler var. Ama bir taraftan da çok olumlu gelişmeler oluyor. Kadın CEO oranları artıyor, kadın siyasetçi oranları artıyor. Kadınlar artık iş hayatının içinde” diyen konuşmacı sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bir yandan da kadınlar özgürlük için sokaklarda. Biz bu hafta Oksijen’de bir manşet attık. ‘Kadınlar başaracaklar mı, dünyayı daha iyi bir hale getirecekler mi?’ İran’da kadınlar özgürlük için sokaktalar. Rusya’da erkekler maalesef kaçıyorlar ama kadınlar Moskova’da protestolarda hep öndeler. Türkiye’de de kadınlar hakları için sokaktalar. Bu kadın rüzgarı KAGİDER’i nasıl etkiliyor?”

Emine Erdem

Kadın rüzgarı

Elif Ergu Demiral’ın sorusunu Emine Erdem şöyle yanıtladı: “Evet, dünyada bir kadın rüzgarı var. Bunu hepimiz biliyoruz. Globalleşen ve dijitalleşen dünyada artık sınırlar yok. Dünyanın bir noktasında olan olay dalga dalga hızla yayılarak hepimizi etkiliyor. İran’daki olay çok ibret verici. Baskı rejimi tarafından katledilen Amani hepimiz için artık bir sembol. Senin de dediğin gibi dünyada kadın liderler yükseliyor. Almanya’nın istatistiki verileri de bunu söylüyor. Yeni Zelanda, Finlandiya, İngiltere ve İtalya başbakanlarını görüyoruz. Avrupa Merkez Bankası’nın başına 1998’den beri ilk defa bir kadın geçti. Tahminlere göre 2050’de dünyada kadın liderler çoğunlukta olacak. Kadınların mücadelesi kendi alanlarını açtığı gibi diğer kadınların alanlarını da açıyor.”

Mücadele sürecek

Elif Ergu Demiral’ın KAGİDER’in 20. yılına dair planlarına yönelik sorusuna ise Emine Erdem şöyle cevap verdi: “Her şeyden önce hiçbir şey yapmamaya asla yönelmeyeceğiz. Mücadele edeceğimiz çok şey var. Yirmi yıl önce kadın girişimci oranı yüzde 4’ken şimdi yüzde 14’e yükseldi. KAGİDER özellikle kadınların ekonomiye katılımı ve girişimciliği için mücadele edecek. KAGİDER var oldukça fırsat eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalarını ve mücadelesini sürdürecek.”

Pandemide şirket yönetimi

Elif Ergu Demiral’ın Marka 2022 sahnesindeki diğer konuğu ise Mudo CEO’su Ömer Taviloğlu oldu. Ergu Demiral ve Taviloğlu “Yalınlaşarak Büyümek” ekseninde bir oturum gerçekleştirdi. Mudo’nun ikinci kuşak temsilcisi Taviloğlu, pandemi dolayısıyla sözlerini tutmakta zorlandıkları ve geciktikleri bir süreç yaşadıklarına değindi. Pandeminin kendisi için ifade ettiği şeyi Taviloğlu şu şekilde dile getirdi: “Hata yapma lüksümüz ortadan kalktı. Ve bu sadece benim için değil, bu salondaki herkes için çok ağır bir yük.”

Ömer Taviloğlu ve Elif Ergu Demiral

İnsanı önceliklendirdik

Covid-19 pandemisi bir şirket yöneticisi olarak Taviloğlu’nun ekibiyle yaptığı tüm planları altüst etmiş. “Gelirimizin yüzde 90’ının geldiği bir alanın aylarca işlemez oluşu çok korku vericiydi. Bazı mağazalarımızı kapatmak zorunda kaldık. 100 bin metrekare toplam mağaza hacminden 85 bin metrekare toplam mağaza hacmine düşsek de yine de bu sürecin sonunda insanı önceliklendirdik ve faaliyetlerimizi pandemi öncesinde olduğu şekilde sürdürüyoruz.”