24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2022 10:54 | Son Güncelleme: 18.08.2022 11:28

Trafikte yeni dönem: Kemerden scooter'a kurallar değişti

Karayolları trafik yönetmeliğinde yapılan değişikliklere göre minibüs ve otobüsler emniyet kemeri takmak artık zorunlu. Aynı zamanda e-scooter sürücülerinin de bisiklet ve motosiklet sürücüleri gibi gece yolculuklarında reflektif kullanması gerekecek
Trafikte yeni dönem: Kemerden scooter'a kurallar değişti

İçişleri Bakanlığı tarafından, Şubat ayından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında hazırlanan karayolları trafik yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 16 Ağustos itibariyle bazı kurallarda değişikliğe gidildi.

Emniyet kemeri zorunluluğu

Buna göre minibüsler ve otobüslerde tüm yolcuların emniyet kemeri takması zorunlu oldu. Resmi Gazete'de konuyla ilgili yer alan açıklamada, "2918 sayılı Kanunun 78 inci maddesine istinaden işlem yapılan araçlarda bulunan sürücü ve yolcular gerekli koruyucu tertibatları usulüne uygun olarak takmadan aracın karayolunda seyrine izin verilmez" ifadelerine yer aldı. 

Çocuk kemeri bulundurulacak

Ayrıca taksi, minibüs ve otobüslerde çocuk bağlama sisteminin bulundurulması ve kullanılması zorunluluğu getirildi. Şehirlerarası otobüslerde de toplum koltuk sayısının en az 1/10'u kadar sayıda yine çocuk kemeri bulundurulması gerekecek.

E-scooter için gece kıyafeti

Yapılan yeni düzenlemede, kanunda "Taşıt" olarak yer alan “Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet” ibaresi “Bisiklet, elektrikli bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosiklet” şeklinde değiştirildi. Buna göre bu araçların sürücüleri ve yolcuları gece seyahatlerinde reflektif giysiler giyecek ya da giysilerine reflektif işaretler takacak. 

Ayrıca motosiklet, bisiklet ve elektrikli bisiklet kullanıcılarına da gözü dış tesirlere karşı koruyacak, görüşe engel olmayacak, normal görüşü bozmayacak renkli veya renksiz gözlük zorunluluğu getirildi. Koruma başlığında koruma gözlüğü olması durumunda ve bisiklet sürücülerinde koruma gözlüğü aranmayacak.