24 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.10.2024 16:02 | Son Güncelleme: 24.10.2024 00:12

TUSAŞ'a terör saldırısı: 5 şehit 22 yaralı

TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesisine terör saldırısı gerçekleştirildi. Patlama ve silah seslerinin ardından bölgeye güvenlik güçleri sevk edildi. İçişleri Bakanı Yerlikaya 5 şehit, 22 yaralı olduğunu açıkladı

TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesinde, saat 15.30 sıralarında, kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıda 5 kişinin şehit olduğunu, 22 kişinin yaralandığını açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör saldırısına yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığını bildirdi. Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada, 1 başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, terör saldırısı sonrasında mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alındığını bildirdi.

İşte anbean yaşananlar:

23.33: AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, TUSAŞ tesislerine yönelik terör saldırısını kınadı. Borrell, "AB bu zor zamanda Türkiye ile dayanışma içindedir" ifadelerini kullandı

23.19: TUSAŞ önünde açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bakan, "Bu olaylar bir günde planlanmaz. Bu terörist saldırı muhtemelen önceden planlanmıştır. Başkente kadar gelip, Türkiye'nin en önemli savunma tesisine böyle bir saldırıya cesaret ettiklerine göre birtakım güvenlik zafiyetleri var" dedi.

23.10: TBMM Başkanı Kurtulmuş, terör saldırısında yaralananları Bilkent Şehir Hastanesinde ziyaret etti. Kurtulmuş, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, "Arkasında kimler var tüm detaylarıyla ortaya çıkarılacak. Terör, Türkiye'de tutunamayacak, Türkiye topraklarında yer bulamayacak" dedi.

22.51: TUSAŞ yerleşkesine yönelik terör saldırısında şehit olanların kimlikleri belli oldu. TUSAŞ'ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, Makina Mühendisi Zahide Güçlü, TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, Güvenlikçi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan şehit oldu.  Şehitlerden Zahide Güçlü'nün, eşinin gönderdiği çiçeği almak üzere yerleşkenin girişine gittiği, bu sırada saldırının gerçekleştiği belirlendi. Teröristlerin Kahramankazan'da taksiye bindikten sonra taksici Murat Arslan'ı öldürüp, cansız bedenini aracın bagajına sakladığı öğrenildi

22.33: Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerin Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketine (TUSAŞ) düzenlenen terör saldırısı nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.

21.54: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, TUSAŞ'ın Kahramankazan yerleşkesine düzenlenen terör saldırısına ilişkin X hesabından açıklama yaptı. Blinken, "ABD olarak müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız ve bugünkü terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Dualarım, saldırının kurbanları ve onların aileleriyle beraber" ifadelerini kullandı.

21.51:  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, beraberindeki İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile TUSAŞ yerleşkesine yönelik terör saldırısında yaralananları Etlik Şehir Hastanesi'nde ziyaret etti. Hastaneden ayrılırken açıklamada bulunan Yılmaz, ""Bir taksi şoförü kardeşimiz var şehit olan, diğerleri TUSAŞ görevlileri. Polisimizden şehit yok, 7 polisimiz yaralı ama durumları iyi. Tedbir amaçlı büyük bir kısmı hastanelerimizde tutuluyor" dedi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya da saldırıya ilişkin, "Güvenlik ve istihbarat birimlerimizin görüşmeleri doğrultusunda ve önceki bu tür eylemlerle kıyaslandığı zaman saldırının PKK terör örgütüyle ilgili olduğuyla ilgili kuvvetli kanaat hasıl. Ancak netleşmesi kimlik tespitleri bittikten sonra olacak. Bunu da sizlerle beraber kamuoyuna, aziz milletimize açıklayacağız." değerlendirmesinde bulundu. Sağlık Bakanı Memişoğlu ise, 5 şehit, 22 yaralının bulunduğunu ifade ederek, yaralılardan üçünün taburcu edildiğini, birinin durumunun kritik, diğerlerinin genel durumlarının ise iyi olduğunu dile getirdi.

21.50: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, TUSAŞ Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısını kınadı. Barzani, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ankara'da gerçekleşen terör saldırısını kınıyorum. Düşüncelerim ve dualarım kurbanların aileleriyle birlikte ve yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadelerine yer verdi. IKBY Başkanı Barzani, "Terörizme karşı Türkiye halkı ve hükümetiyle tam dayanışma içindeyiz" ifadelerini kullandı.

21.08: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Kirby, "Kalplerimiz, Ankara-Türkiye'deki korkunç terör saldırısının kurbanlarıyla beraber. Türk yetkililer olayı olası bir terör saldırısı olarak soruşturduklarını belirtti, henüz saldırının motivasyonunu ve arkasında tam olarak kimlerin olduğunu bilmiyoruz ancak bu şiddet olayını güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.

21.00: İletişim Başkanı Altun: Ülkemize yönelik terör tehdidi sona erene kadar, sınırlarımız içinde ve dışında mücadelemiz kesintisiz devam edecektir.

20.52: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıda şehit sayısının 5'e yükseldiğini, 2'si ağır 22 yaralıdan 19'unun hastanede tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Yerlikaya, "Savunma Bakanı'mızın açıklamalarını da işittik. Biz başından beri bu eylemin oluş stili, oradaki izlemiş olduğumuz görüntüler büyük ihtimalle PKK'nın yaptığı ile ilgili. Değerlendirmemiz bu ama kimlik tespitlerinin netleşmesi ve diğer delillerin netleşmesi ile birlikte bunları tekraren sizlerle paylaşacağız" dedi.

19.48: Milli Savunma Bakanı Güler: TUSAŞ tesislerimize her zaman yaptıkları gibi alçakça, şerefsizce bir saldırı yaparak milletimizin huzurunu bozmaya çalıştılar. Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi bir daha tekrar ediyorum, en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız, bu yapılanı ve acılarını misliyle çıkaracağız. Bunu herkes görecek, hiç merak etmeyin.

19.20: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizin bekasını, huzurunu, 'Tam Bağımsız Türkiye' idealimizin timsali savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırı. Milletimiz bilsin ki Türkiye'ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, terör örgütü, şer odağı emellerine ulaşamayacak. Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir.

18.57: MHP Genel Başkanı Bahçeli: TUSAŞ tesislerine yapılan hunhar terör saldırısını nefretle lanetliyor, aziz şehitlerimize rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır.

18.51: CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TUSAŞ'taki terör saldırısı nedeniyle altı günlük Doğu turunu ilk gününde sonlandırarak Ankara'ya dönüyor. Özel, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısı gündemiyle düzenlenecek MYK toplantısına katılacak. 

18.43: Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile telefonda görüştü. Rutte, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısı nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ve dayanışma mesajlarını iletti.

18.30: BM Genel Sekreteri Guterres, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketine yönelik terör saldırısını kınadı.

18.24: İçişleri Bakanı Yerlikaya: Biri kadın biri erkek olmak üzere iki terörist etkisiz hale getirildi. Maalesef dört şehidimiz, 14 yaralımız var, üçünün durumu ağır. Teröristlerin kimlik tespit çalışmaları devam ediyor, kimlikleri belli olur olmaz hangi terör örgütü olduğunu paylaşacağız.

18.22: TBMM Başkanı Kurtulmuş: Menfur saldırıda can veren şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Teröre, destekçilerine ve arkasındaki karanlık odaklara karşı yürüttüğümüz güçlü ve tavizsiz mücadelemizi, terör bu topraklardan sökülüp atılıncaya kadar kararlı bir şekilde sürdüreceğiz.

18.18: Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4 şehidimiz, 14 yaralımız var. Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

18.16: Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını kınayarak, taziye dileklerini iletti.

18.12: Sosyal medya platformlarına erişimde sorunlar yaşanıyor. Bilgi Teknolojleri ve İletişim Kurumu (BTK), konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

18.08: Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısını kınadı. Yapılan açıklamada, "Kardeş Türkiye'de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Şirketine yönelik terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Bu hain terör eylemi sonucunda şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyoruz. Azerbaycan her zaman kardeş Türkiye'nin yanındadır" denildi.

17.51: İçişleri Bakanlığı saldırıda 3 şehit 14 yaralı olduğunu açıkladı. İki terörist etkisiz hale getirildi. Yerlikaya açıklamasında, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı. 

17.43: NATO Genel Sekreteri Rutte: NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız. Terörün her türlüsünü şiddetle kınıyoruz.

17.33: Yaralılar, Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri ile Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır olan bir yaralının ambulans helikopterle Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildiği öğrenildi.

17.32: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: TUSAŞ yerleşkesine yönelik hain terör saldırısını lanetliyorum. Hain terör saldırısı, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarıları hedef almıştır.

17.31: İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu: Ülkemizin savunma sanayi alanında önemli kurumlarından biri olan TUSAŞ'ta gerçekleşen alçak terör saldırısını lanetliyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, ailelerine ve aziz milletimize sabır diliyorum. Ülkemizin birliğini, güvenliğini ve geleceğini tehdit eden Türkiye düşmanı teröristlere karşı son ana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kere daha ifade ediyorum. Cenabıallah bu aziz vatanımızı tüm tehlikelerden korusun.

17.26: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, terör saldırısının düzenlendiği TUSAŞ’a geldi.

17.25 DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, TBMM'de yaptığı konuşmada şunları söyledi: Çok üzgünüz. Yine insanlarımız öldü. Ölenlere Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Zamanlaması manidardır. Provokasyon her tarafından belli olmaktadır.

17.12: TUSAŞ'a terör saldırısı sonrası içeriden çekilen bir fotoğrafa ulaşıldı:

17.11: RTÜK Başkanı Şahin: TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır.

17.07: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Yetkililerin tahliye sürecini en hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştireceğine inanıyorum. Yetkim dahilinde veya değil terörle son nefesime kadar savaşacağım, şüphen olmasın. Dualarımız sizinle ve içerideki herkesin sağ salim çıkmasında. 

16.58: CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Ankara Kahramankazan'da TUSAŞ tesislerine yönelik olarak gerçekleştirilen terör saldırısını lanetliyorum. Saldırıda şehit olan yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, milletimize başsağlığı diliyorum. Terörü kimden ve nereden gelirse gelsin lanetliyorum.

16.55: Adalet Bakanı Tunç: Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.

16.53: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün ve beraberindeki heyet ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, terör saldırısı sonrası İstanbul'daki SAHA EXPO'dan ayrılarak Ankara'ya doğru yola çıktı.

16.52: RTÜK Başkanı Şahin: TUSAŞ’a terör saldırısına ilişkin sadece resmi bilgilerin haberlere yansıtılması gerekmektedir.

16.51: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TUSAŞ'ın Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısıyla ilgili soruşturma başlattı.

16.50: Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren teröristin TUSAŞ'a giriş görüntüleri ortaya çıktı:

16.38: İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: Konuşmaya çıkmadan önce TUSAŞ yerleşkesinde bir silahlı saldırı olduğu yönünde haber aldım. Savunma Sanayi Başkanımızı aradım. Kendisi haberi doğruladı. Henüz detaylarla ilgili bilgi paylaşma imkanı bulunmuyordu. Rabbim bütün mühendislerimizi araştırmacılarımızı muhafaza etsin. Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayacağız. Milli teknoloji hamlesi milli savunma sanayi tam bağımsız Türkiye'nin anahtarıdır. Biz bu yolda gece gündüz demeden büyük bir azimle gayretle kararlılıkla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

16.28: İBB Başkanı İmamoğlu: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik yapılan terör saldırısını kınıyorum. Teröre boyun eğmedik, eğmeyeceğiz.

16.22: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Ankara’da TUSAŞ tesisinde meydana gelen çatışma ve terör saldırısı nedeniyle derin üzüntü içerisindeyim. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terörü lanetliyoruz. Başımız sağ olsun.  

16.17: Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: TUSAŞ'ta yaşananlarla ilgili asılsız iddialara itibar edilmemeli.

16.14: İçişleri Bakanı Yerlikaya: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır. 

16.07: Güvenlik nedeniyle personelin sığınaklara yönlendirildiği belirtildi.

16.02: TUSAŞ'ta atlama ve silah seslerinin duyulması üzerine bölgeye güvenlik güçleri, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.

15.53: Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) Tesisi önünde patlama meydana geldi. 

TUSAŞ, son dönemde çok sayıda helikopter, insansız hava aracı ve uçak geliştirdi. İnsansız hava araçları ANKA ve Aksungur, taarruz helikopteri Atak, genel maksat helikopteri Gökbey, Hürkuş, Hürjet ve KAAN gibi uçaklar TUSAŞ'ta geliştiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı: Asılsız iddialara itibar edilmemeli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Kahramankazan tesislerinde yaşananlarla ilgili asılsız iddialara itibar edilmemesini istedi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada, "TUSAŞ Kahramankazan tesislerinde yaşananlar ile ilgili resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz" ifadelerine yer verildi.