20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.08.2024 12:58 | Son Güncelleme: 14.08.2024 13:16

Imane Khelif zorbalık davası açtı: İddianamede J.K. Rowling ve Elon Musk'ın adı da geçiyor

Olimpiyat şampiyonu Cezayirli boksör Imane Khelif siber zorbalık davası açtı. Variety'nin haberine göre Khelif'e yönelik "ağırlaştırılmış siber taciz eylemleri" iddiasıyla Fransız makamlarına yapılan suç duyurusunda J.K. Rowling ve Elon Musk'ın adı geçiyor
Imane Khelif zorbalık davası açtı: İddianamede J.K. Rowling ve Elon Musk'ın adı da geçiyor

Imane Khelif'in Paris'teki avukatı Nabil Boudi, Variety'ye yaptığı açıklamada, cuma günü Paris savcılığının internet üzerinden nefretle mücadele merkezine gönderilen şikâyet dilekçesinde Elon Musk ve J.K. Rowling'in yer aldığını doğruladı. Dava, Fransız yasalarına göre bilinmeyen kişilere karşı açıldığı anlamına gelen X'e karşı açıldı. Boudi, bunun "savcılığın, takma adlarla nefret dolu mesajlar yazmış olabilecek kişiler de dahil olmak üzere, herkes hakkında soruşturma yürütebilmek için tüm serbestliğe sahip olmasını sağladığını" söyledi. Suç duyurusunda yine de ünlü ve tartışmalı isimlerden bahsediliyor.

Trump da incelenecek

Boudi "Diğerlerinin yanı sıra J. K. Rowling ve Elon Musk'ın da davada adı geçiyor" dedi ve Donald Trump'ın da soruşturmanın bir parçası olacağını sözlerine ekleyerek "Trump bir tweet attı, dolayısıyla davamızda adı geçsin ya da geçmesin, kaçınılmaz olarak kovuşturmanın bir parçası olarak incelenecektir" dedi.

Kadınlar 66 kilogram boks müsabakasında olimpiyat altın madalyasını kazanan Khelif, Paris'te düzenlenen 2024 Olimpiyatları'nın büyük bir bölümünü, cinsiyetinin uygunluğuna ilişkin dünya çapında yankı uyandıran tansiyonu yüksek ve tatsız bir tartışmanın merkezinde geçirdi. Kadın olarak doğmasına ve transseksüel ya da interseks olarak tanımlanmamasına rağmen (ve "bilimsel olarak, bu bir kadınla dövüşen bir erkek değil" diyen Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından desteklenmesine rağmen) Khelif, cinsiyeti nedeniyle bir suçlama ve taciz yağmuruyla karşı karşıya kaldı.

Saldırıların çoğu sosyal medya, özellikle de X/Twitter üzerinden geldi ve yüksek profilli isimlerin de mücadeleye dahil olmasıyla tartışma tırmandı. Rowling, 14,2 milyon takipçisine gönderdiği bir iletide, Khelif'in İtalyan boksör Angela Carini ile yaptığı dövüşten bir fotoğraf paylaşarak, Khelif'i "kafasına yumruk attığı bir kadının sıkıntısından zevk alan" bir erkek olmakla suçladı. Bu arada Musk, yüzücü Riley Gaines'in "erkeklerin kadın sporlarına ait olmadığını" iddia eden bir gönderisini paylaştı. X'in sahibi de bu mesajı onaylayarak şöyle yazdı: "Kesinlikle". Trump, Carini ile yaptığı dövüşten bir fotoğrafla birlikte bir mesaj yayınladı: "Erkekleri kadın sporlarından uzak tutacağım!"

Boudi, şikayette isimlerden bahsedilmesine rağmen, "Bizim istediğimiz savcılığın sadece bu kişileri değil, gerekli gördüğü herkesi soruşturmasıdır. Dava mahkemeye giderse, yargılanacaklar" dedi. Boudi ayrıca davanın Fransa'da açılmış olmasına rağmen "denizaşırı ülkelerdeki kişileri de hedef alabileceğini" iddia ederek "savcılığın online nefret söylemiyle mücadele ofisinin diğer ülkelerle karşılıklı adli yardımlaşma talebinde bulunma imkanına sahip olduğuna" işaret etti. Fransız online nefret söylemiyle mücadele ofisinin ABD'deki muadiliyle anlaşmaları olduğunu da sözlerine ekledi.

Özürler bir şey değiştirmeyecek

Logan Paul da sosyal medyada Khelif'e saldıranlar arasındaydı ve Carini'ye karşı kazandığı maçın ardından X'te şu paylaşımı yaptı: "Bu, gözlerimizin önünde cereyan eden kötülüğün en saf halidir. Bir adamın küresel bir sahnede bir kadını dövmesine, ölen babası için savaşırken hayatının hayalini yıkmasına izin verildi. Bu sanrı sona ermeli." Paul daha sonra paylaşımını sildi ve "yanlış bilgi yaymaktan suçlu olabileceğini" kabul etti. Ancak Bouli'ye göre bu tür özürler (Khelif'in aşağılayıcı yorumlarda bulunan önde gelen isimlerden şahsen aldığı özürler de dahil olmak üzere) soruşturmayla ilgili hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Bouli "Dava açıldı ve gerçekler olduğu gibi duruyor" dedi.

Bazı durumlarda hapis cezası söz konusu 

X'e gelince, Boudi şikayetin platformların kendilerine değil sosyal medya paylaşımlarının yazarlarına yönelik olduğunu söyleyerek "Platformlara yaptırım uygulamak kanun koyucuların sorumluluğunda, bizim değil" dedi. Ancak siber taciz vakalarının artık adli makamlar tarafından çok daha ciddiye alındığını ve bazı durumlarda hapis cezalarının söz konusu olduğunu belirtti.

'Hayatımda hiç bu kadar iğrenç bir şey görmemiştim'

Khelif'in antrenörü Pedro Diaz, Variety 'ye verdiği bir demeçte, Khelif'in olimpiyatlar sırasında maruz kaldığı zorbalığın onu ve "çevresindeki herkesi inanılmaz derecede etkilediğini" söyledi. Miami merkezli Mundo Boxing Gym'i işleten ve Khelif ile Şubat 2023'te antrenman yapmaya başlayan Diaz, "Olimpiyatlarda ilk kez dövüştüğünde ringin dışında çılgın bir fırtına vardı" dedi. Cezayirli boksörden önce 21 olimpiyat şampiyonunun eğitimine katılmış olan antrenör, "Hayatımda hiç bu kadar iğrenç bir şey görmemiştim" diye ekledi. Diaz, Khelif'ten altın madalyayı kazanmaya olan odağını kaybetmemesi için sosyal medyaya bakmaktan kaçınmasını istediğini söyledi. "O çok akıllı ve inanılmaz bir motivasyonu var" diyen Diaz, altın madalya kazanmasının bir antrenör olarak kariyerinin en ödüllendirici zaferi gibi hissettirdiğini sözlerine ekledi.