29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.10.2022 15:00 | Son Güncelleme: 26.10.2022 22:11

Apple'ın Ekran Süresi raporları telefon bağımlılığınızı azaltmanıza yardımcı olabilir mi?

Apple kendi ifadesiyle insanların telefonlarıyla daha iyi bir ilişki kurmalarına yardımcı olmak için 2019'da Ekran Süresi raporlamalarını başlattı. Fakat her pazar gelen bu raporlardan memnun olanlar kadar şikayetçiler de var. Bu uygulamanın telefon bağımlılığını azaltıp azalmaması merak konusu
Apple'ın Ekran Süresi raporları telefon bağımlılığınızı azaltmanıza yardımcı olabilir mi?

Apple'ın Ekran Süresi (Screen Time) raporları insanları ikiye böldü. Bazıları bu özellikten gelen haftalık bildirimlerin yararlı bir kontrol noktası sunduğunu söylüyor. Diğerleri ise sadece sabahları mahvetmeye yaradığını söylüyor. Siz bu konunun hangi tarafındasınız?

Apple'ın haftalık ekran süresi raporu, telefonunuzda normalden daha fazla saat geçirdiğinizi söylüyor. Peki bu sizi nasıl hissettiriyor? Cevap faktörlere göre değişkenlik gösterebilir ancak kesin olan bir şey var, neler yaptığınızı ve ne kadar zaman harcadığınızı gösteren izleme yazılımı hakkındaki fikirler farklıdır. 

Her pazar bildirim geliyor

Gallup'un 2022 yılında yaptığı bir ankete göre, her on Amerikalıdan altısı telefonlarını çok fazla kullandıklarını düşünüyor. Apple, insanların telefonlarıyla daha iyi bir ilişki kurmalarına yardımcı olmak için 2019'da Ekran Süresi uygulamasını başlattığını söylüyor. Telefonunuz, dokunarak ne kadar zaman geçirdiğinizi izliyor ve diğer belirli uygulamaları ve siteleri ne kadar kullandığınıza göre daha da bölünüyor. Bununla birlikte her pazar sabahı, varsayım olarak geçen hafta boyunca telefonunuzla neler yaptığınıza dair ayrıntılı bir rapora yönlendiren bir anlık bildirim alırsınız.

Bu verileri, çok vakit geçirdiğiniz herhangi bir uygulama veya uygulama kategorisi ile aranıza sınır çekmek için kullanabilirsiniz. Twitter'da günde 4 saatten az vakit geçirmek mi istiyorsunuz? Uygulama için ayırdığınız süreyi 2 saat olarak ayarlamayı deneyin. Twitter'da 120 dakikayı doldurduğunuzda zaman sınırınıza ulaştığınızı belirten bir uyarı alırsınız. Bu uyarıyı dikkate alarak telefonunuzu bırakabilir, bildirimi 15 dakika daha erteleyebilir veya günün geri kalanında umursamaz bir şekilde kapatabilirsiniz.

Muadilleri Apple kadar etkili değil

Google'ın Android işletim sistemi de Digital Wellbeing adında benzer bir özellik sunuyor. Mobil ve masaüstü cihazlarda buna benzer pek çok zaman takip uygulaması da mevcut. Ancak bunların hepsi, basit bir nedenden ötürü Ekran Süresi (Screen Time)'ından daha az görünür oluyor. Bazı insanlar raporun gelişini faydalı buluyor. Çok fazla kurulum gerektirmeden daha iyi alışkanlıklar edinmeleri için ihtiyaç duydukları araçları sağladığını söylüyorlar. Diğerleri ise bu özelliğin değersiz olduğunu ve kendilerini kötü hissettirmekten başka bir işe yaramadığını düşünüyor. 

Apple'ın Ekran Süresi (Screen Time)'ı savunanlar, alışkanlıklarınız hakkında onları değiştirmenize yardımcı olabilecek önemli bilgiler sağladığı konusunda ısrar ediyor. İnsanlar ve bilgisayarlar arasındaki etkileşimi inceleyen bağımsız bir araştırmacı olan Amber Case de savunanlardan biri. Teorik olarak cep telefonlarının yeni alışkanlıklar olduğunu biliyordu ancak Ekran Süresi (Screen Time)'nin 2018 lansmanından önce, genellikle günde yedi ya da sekiz saatini bir şey yapmadan sosyal medyada gezinerek geçiriyordu. 

"Size kendi kararlarınızı verme şansı sunuyor"

Ekran Süresi (Screen Time)raporunun bulgularını tarafsız bir şekilde yargılamadan sunmasının yardımcı olduğunu söyleyen Case "Bilgilendirici sistem eskiden görünmez olan bir şeyi alıp görünür kılıyor ve net bir şekilde görebilmeniz için renk kodlaması yapıyor. Size kendi kararlarınızı verme şansı sunuyor" dedi. PCMag için yazılım ve çevrimiçi gizlilik konularına odaklanan bir gazeteci olan Kim Key, bu tür bilgilere erişimin hem kendi Ekran Süresi (Screen Time)'ınızı hem de çocuklarınızın Ekran Süresi( Screen Time)'ını kısıtlamanıza yardımcı olabileceğini söyledi. Haftalık raporun, çocuklarla telefon kullanımları hakkında konuşmak için bir başlangıç noktası sunduğunu belirtiyor.

"Çocuklara ölçülü olmayı öğretmek için mükemmel"

Ebeveyn kontrol yazılımlarını düzenli olarak inceleyen Key, Ekran Süresi (Screen Time)'ın çocuklarınızın gönderdiği ve aldığı her mesajı okumanıza, ziyaret ettikleri her web sitesini incelemenize ve hatta konumlarını sürekli olarak izlemenize olanak tanıyan diğer üçüncü taraf izleme araçlarından daha az istilacı olmasını seviyor. Key "Çocuklara ölçülü olmayı öğretmek için mükemmel bir araç" dedi.

Rapor almanın kötü hissettirdiğini söyleyenler de var

Ekran Süresi (Screen Time), telefon kullanımından memnun olan kişileri de doğrulayabilir. 32 yaşındaki Bethany Nagid, bir yazılım şirketinde operasyon bölümünde çalışıyor. Yıllar önce kendi sosyal ağlarını tek bir istisna dışında sildiğini söyledi o istisna ise köpeği Holly için bir Instagram hesabı. Fakat haftalık Ekran Süresi (Screen Time) raporuyla ilgili yaygın şikâyetlerden biri, raporun kontrol edilmesinin kaygıdan başka bir şey uyandırmaması. 

Conn.'da destek mühendisi olarak çalışan 34 yaşındaki iki çocuklu Breetel Graves, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarının kaotik hayatında gerekli gördüğü boş zamanı sunduğunu söylüyor. Dikkatini dağıtan paylaşımlarla geçirdiği zamanın zaten suçluluk duygusu yarattığını ve bir anlık bildirim yoluyla haftalık bir rapor almanın kendisini daha da kötü hissettirdiğini söyledi.

"Teknolojiyi daha bilinçli kullanmanıza yarar"

Hyperfocus ve yakında çıkacak olan How to Calm Your Mind (Penguin Life Books, 2022) kitaplarının yazarı Chris Bailey, "Haftalık bir veri dökümü görmek, teknolojiyi daha bilinçli kullanmanıza yardımcı olmayacaktır" dedi. Bailey, Ekran Süresi (Screen Time)'nin bulgularını telefonunuz tarafından toplanan diğer bilgilerle harmanlaması halinde çok daha yararlı olacağını söyledi. Örneğin, uykunuzu iPhone ya da Apple Watch ile takip ettiğinizi varsayarsak, Ekran Süresi (Screen Time) uykusuz olduğunuz günlerde dikkatinizi daha fazla dağıtıp dağıtmadığınızı söyleyebilir.

Bailey ayrıca Ekran Süresi (Screen Time)'nin uygulama sınırlarını ele alış biçimine de itiraz ediyor. Sınırları aşmanın çok kolay olduğunu söylüyor. Yazılım, sadece Sınırı Yoksay düğmesine dokunarak yaptığınız şeyi yapmaya devam etmenize izin veriyor. Zamanla, limitinizi ertelemek kas hafızası haline bile gelebilir diyor. Birdenbire, sorununuza bulduğunuz çözümün kendisi bir sorun haline gelir.