18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2024 14:38 | Son Güncelleme: 04.01.2024 14:49

Jeffrey Epstein belgeleri yayınlandı: Davada yer alan ünlü isimler kimler, servetinin kaynağı ne?

Jeffrey Epstein ve partneri Ghislaine Maxwell’in seks ticareti davasına dair 2024 sayfalık dosya kamuoyuna açıldı. Epstein ile bağlantılı olduğu düşünülen Bill Clinton, Donald Trump, Michael Jackson ve Prens Andrew gibi birçok ünlü isim yer alıyor. Ancak davaya dair birçok soru hala yanıtsız kalıyor
Jeffrey Epstein belgeleri yayınlandı: Davada yer alan ünlü isimler kimler, servetinin kaynağı ne?

ABD'de pedofili milyarder Jeffrey Epstein'ın suç ortaklarını tanımlayan çok sayıda mahkeme belgesi günü kamuoyuna açıklandı. Prens Andrew'u suçlayan Victoria Giuffre tarafından 2015 yılında açılan davada yer alan ifadeler ve yasal yazışmalarda geçen isimler arasında, şarkıcı Michael Jackson'dan Fransız kuaför Frédéric Fekkai'ye, model avcısı olarak anılan Jean-Luc Brunel'den sihirbaz David Copperfield'e ve ünlü fizikçi Stephen Hawking'e kadar pek çok isim yer alıyor. 

İsimleri yeni açıklanan kişiler Epstein'ı suçlayan Virginia Giuffre'nin Ghislaine Maxwell'e karşı açtığı davanın bir parçası olarak sunulan mahkeme belgelerinde yer aldı. Belgeler bu davadaki ifadelerden ve önergelerden alıntılar içeriyor. İngiliz sosyetik Maxwell, Aralık 2021'de, Epstein için genç kızları temin ettiği gerekçesiyle seks ticareti ve benzer suçlardan mahkum edildi. 

ABD'li yargıç Loretta Preska tarafından açıklanan 2024 sayfalık belge Epstein ve Maxwell'in dünyanın dört bir yanındaki evlerinde parti üstüne parti düzenlerken, genç kızları avladıkları ve ördükleri olağanüstü ağı ortaya çıkaran ilk belge olabilir. 

 

Suçlandıkları anlamına gelmiyor

Belgelerin mühürlerinin açılmasından önce, isimler mahkeme belgelerinde takma isimlerle yer alıyordu.  Bu isimlerin birçoğu, bu mühür açma işleminden önce Epstein'ın ortağı olduğu kamuya açıklanmış kişilerdi. Bir ismin bu listede yer alması, Epstein ile ilgili olarak yanlış bir şey yapmakla suçlandığı anlamına gelmiyor. İsimler arasında yasal işlemlerde adı geçen kişiler de bulunuyor.

Maxwell bir ifadesinde Andrew'un Epstein'ın ABD Virgin Adaları'ndaki adasını ziyaret ettiğini söyledi. Epstein bu adada çok sayıda kızı taciz etmekle suçlanıyor. Maxwell, Prens Andrew'un ziyaretlerinde sadece 1 kez adada bulunduğunu, bu sırada da adada hiç kız ve kadın olmadığını anlattı. Belgelerden biri, Maxwell'in Epstein'a seks ticareti için temin ettiği iddia edilen Johanna Sjoberg tarafından verilen bir ifadeyi içeriyordu. Sjoberg ifadesinde Epstein'ın bir keresinde Clinton'ın kızları kastederek gençlerden hoşlandığını söylediğini belirtti.

Clinton iddiaları reddetmişti

2019 yılında Clinton'ın sözcüsü Angel Ureña, Clinton'ın Epstein ile ilişkisi olduğu yönündeki iddiaları yalanladı ve Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Başkan Clinton'ın Jeffrey Epstein'ın birkaç yıl önce Florida'da suçunu kabul ettiği ya da yakın zamanda New York'ta suçlandığı korkunç suçlar hakkında hiçbir şey bilmediğini" yazdı. Clinton, başkanlığının ilk döneminde, o zamanlar 22 yaşında olan stajyeri Monica Lewinsky ile 18 ay süren bir ilişki yaşamıştı. O zaman 49 yaşındaydı.

Sjoberg ayrıca merhum müzisyen Michael Jackson'ın Epstein'ın Palm Beach'teki malikanesinde olduğunu ve ünlü sihirbaz David Copperfield ile tanıştığını söyledi. Sjoberg ifadesinde "Jeffrey ile birlikteyken hiç ünlü biriyle tanıştınız mı?" diye sorusuna,  "Michael Jackson'la Palm Beach'teki evinde tanıştım" yanıtını verdi. Jackson'a masaj yapıp yapmadığı sorulduğunda Sjoberg yapmadığı yanıtını verdi. 

Copperfield'a gelince, Sjoberg Epstein'ın evlerinden birinde akşam yemeğine katıldığını ve bazı sihirbazlık numaraları yaptığını söyledi. Kendisine "David Copperfield'ın Jeffrey Epstein'ın arkadaşı olduğunu gözlemlediniz mi?" diye soruldu. Sjoberg olumlu yanıt verdi. "Copperfield Jeffrey'nin genç kızlarla olan ilişkisini sizinle hiç tartıştı mı?" sorusuna ise Sjoberg, "Kızlara başka kızları bulmaları için para ödendiğinin farkında olup olmadığımı sordu" yanıtını verdi. 

"Trump'a hiç masaj yapmadım"

Belgelerde Epstein ile ilişkisi daha önce de duyulan Donald Trump'ın da adı geçiyor. ABD eski başkanı görevi kötüye kullanmakla suçlanmıyor. Sjoberg ifadesinde, bir fırtına Epstein'ın uçağının New York'a inmesini engellediğinde Trump'ın Atlantic City'deki kumarhanelerinden birine gittiklerini söyledi.  "Jeffrey, 'Harika, Trump'ı ararız ve kumarhaneye gideriz' dedi" ifadelerini kullanan Sjoberg, Trump'a hiç masaj yapmadığını söyledi. 

 

Epstein ve Maxwell'in kendisini 17 yaşındayken İngiltere Prensi Andrew ile cinsel ilişkiye zorladığını iddia eden Giuffre'nin, Maxwell'e karşı açtığı davayı 2017 yılında karara bağladı. 2021 yılında Giuffre, iddia edilen cinsel istismar nedeniyle Prens Andrew'a dava açtı. Dava 2022 yılının başlarında sonuçlandı. Andrew her zaman herhangi bir suçu şiddetle reddetti. Anlaşmanın bir parçası olarak, Giuffre'nin mağdur hakları yardım kuruluşuna bağış yapmayı kabul etti.

Pek çok sorunun cevabı yok

Açıklanan belgeler Epstein'ın yaşam tarzının koşullarına biraz ışık tutuyor ancak varsa zengin erkeklerle yaptığı mali anlaşmalar ve öldüğü sırada 580 milyon dolarlık servete nasıl ulaştığı konusunda cevap bekleyen soruların hiçbirine yanıt vermiyor. Epstein'ın adının Florida'da reşit olmayan bir kişiyi taciz etmekle suçlanmasının üzerinden on sekiz yıl geçmesine rağmen, kendisini çevreleyen pek çok soru ancak kısmen cevaplanabilmiş durumda. Pek çok gizem devam ediyor ve bunların yanıtları belki de sadece Maxwell ile birlikte parmaklıklar ardında ya da Epstein'ın mezarında bulunabilir.

Jeffrey Epstein 6 Temmuz 2019 tarihinde seks ticareti suçundan tutuklandı. Aynı yılın 10 Ağustos'unda hapishane hücresinde ölü bulundu, yetkililer kendini astığını belirledi. Maxwell Haziran 2022'de 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Masum olduğunu savundu ve mahkûmiyetini temyize götürüyor.