05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2024 13:46 | Son Güncelleme: 17.01.2024 13:55

The Guardian yazarı: Ünlü erkekler ödül törenlerinde neden öpüşüyor?

Son haftalarda yapılan ödül törenlerinde viral olan olaylardan çoğu erkek oyuncuların birbirini tebrik ederken öpüşmeleri oldu. The Guardian yazarı Steve Rose, erkeklerin yakınlıklarını artık el sıkışmaktan ve sırt sıvazlamaktan farklı bir yolla gösterdiğini yazdı
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

Ve kazanan erkeklerin yakınlığı! Belki ödül sezonunun bu erken döneminde herkes biraz fazla heyecanlı, belki de erkeklerin sosyal yakınlaşmasında bir değişime tanık oluyoruz. Bu yıl erkeklerin birbirini öpmesi salgını başladı adeta. Kaçınılmaz tepkiler başlamadan önce tadını çıkarın. 

Tüm bunlar nerede başladı? Belki de geçen hafta Altın Küre töreninde, başrol oyuncuları Ramy Youssef ve Mark Ruffalo, Poor Things'in müzikal/komedi dalında en iyi film ödülünü kazanmasına çok sevinmiş olacaklar ki dudak dudağa öpüştüler. Youssef daha sonra "Benim ağzım onun ağzına doğru gidiyordu..." dedi. Ruffalo da "Sonra da benimki onunkine gitti" diye ekledi. 

Bu hafta sonu Eleştirmenlerin Seçimi ödüllerinde Robert Downey Jr, Oppenheimer filmindeki rol arkadaşı Cillian Murphy ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü almak için sahneye çıkmadan önce öpüşüyormuş gibi yaptılar. Downey dudaklarını büzerek öpüşmeye hazırlanırken Murphy'ye eğildi ve onun yerine yanaktan öpmeyi tercih etti. Son olarak Emmy Ödülleri töreninde Kieran Culkin ve Brian Cox, Culkin en iyi erkek oyuncu ödülünü almadan önce öpüştüler, bu Succession'ın dört sezonu boyunca baba-oğul olarak yaptıklarından çok daha sıcak bir öpüşmeydi. 

Gecenin diğer büyük kazananı The Bear ise bir adım daha ileri gitti: Yapımcı ve aktör Matty Matheson'ın en iyi komedi ödülü için kabul konuşması yaparken Ebon Moss-Bachrach, Matheson'ın yüzünü tutup, sanki savaşa gitmeden önce sevgilisine veda ediyormuş gibi onu uzun uzun, tutkuyla öptü.

Ödül törenleri tarihinin büyük bölümünde erkekler yalnızca el sıkışmak ya da birbirlerinin sırtını sıvazlamak gibi erkekçe şeyler yaptı. Sarılmak bile oldukça yakın zamanda olan bir yenilik. Ve çok yakın zamana kadar, iki heteroseksüel erkeğin yorum yapmadan dudaktan öpüştükleri tek yer, eşcinsel bir karakteri canlandırmalarının bir parçası olarak ekrandı. Will Ferrell ve Sacha Baron Cohen 2007 yılında MTV film ödüllerinde Nascar komedisi Talladega Nights ile en iyi öpüşme ödülünü alarak bu bariyeri yıkmak için üzerlerine düşeni yaptılar.  Ödülü sahnede alan iki oyuncu, o anı öylesine tutkulu bir şekilde tekrarladılar ki sonunda birlikte yerde yuvarlandılar. Ama sorun değildi çünkü hala bir tür rol yapıyorlardı. 

Bu ödül sezonunda farklı bir şey görüyoruz: erkekler sevgilerini atalarının asla hayal edemeyeceği şekillerde ifade ediyor. Ancak, kaçınılmaz olarak, göründüğü kadar yeni değil ve bunu bulmak için antik Yunan'a kadar gitmenize gerek yok. 1929'da en iyi film Oscar'ını kazanan ilk film Wings'e gidebiliriz. Birinci Dünya Savaşı dramının duygusal doruk noktasında Charles Rogers, ölmek üzere olan yoldaşı Richard Arlen'e veda eder ve gözyaşları içinde ama sınır tanımayan bir öpücük kondurur. O yılki Oscar töreni sadece 15 dakika sürdü ve kayda alınmadı. Bu yüzden galibiyet açıklandığında ne olduğunu kim bilebilir?