Google'un alt şirketi Jigsaw'daki araştırmacılar Z kuşağının internette gördüğü bilgileri nasıl kullandığını ve teyit ettiğini inceledi. Eski kuşaklar internette gördüğü bilgiyi kontrol etmek ve kaynağını bulmak için uğraşırken Z kuşağı sadece başlıkları okuyor ve ardından diğer insanların ne dediğini görmek için yorumlara bakıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre Z kuşağı abonelik isteyen geleneksel medya kuruluşlarını samimi bulmuyor, haberler çok uzunsa okumadan geçiyor. İşte Z kuşağının internet davranışları hakkında bulunan bazı sonuçlar...
- Z kuşağı clickbait (tık tuzağı) yapan, ödeme ekranı-duvarı (paywall) koyan, abonelik isteyen, pop-up reklamlar kullanan hiçbir siteye güvenmiyor. Onlara göre abonelik sistemi 'kendi haberlerine güvenmediklerinin' bir işareti. CNN ve NYT gibi gazeteleri Z kuşağı samimi bulmuyor. Haberler çok uzunsa hiç okumadan haberi geçiyorlar.
- Z kuşağı genellikle haberlerin yalnızca manşetlerini okuyor ve ardından paylaşımın altına gelen yorumlara bakıyor. İnsanların görüşlerini haberde verilen bilgilerden daha değerli buluyorlar.
- Gençler haber kaynaklarında ilgi alanları doğrultusunda bir şeyle karşılaştıklarında onun doğru olduğuna inanıyor.
- Bir haber yalan ise ve eleştirilmesi gerekiyorsa mutlaka yorumlarda linçleneceğine inanıyorlar. Ortak düşüncelere geleneksel medya kuruluşlarından daha çok güveniyorlar.
- Z kuşağı sağlam haberler ile yapay zeka tarafından üretilen içerikler arasındaki farkı anlayabiliyor ancak umursamıyor.
Cahil gözükmeyecek kadar bilgi edinmek
- Jigsaw'a göre amaçları; onları uzun uzun düşündürecek, bilgilendirecek ya da üzecek haberler okumaktansa arkadaş gruplarında geçen muhabbetlerde cahil gözükmeyecekleri kadar bilgi edinmek. Bilginin kendisi değil üzerine konuşulabilecek ve tartışılabilecek argümanlar önemli.
- Bir şeyi nasıl daha derinlemesine araştıracaklarını biliyorlar ama genellikle bunu yapmak istemiyorlar. Eleştirel okuryazarlık becerilerini internette geçirdikleri zamanın çok küçük bir kısmında kullanıyorlar. Ancak bir tartışmaya hazırlanıyorlarsa ya da hayatlarıyla ilgili büyük kararlar vermeleri gerekiyorsa, bilgi toplamaya istekliler.
Sağlık konularını test ediyorlar
- Diyet ya da sağlıklı yaşam gibi konular söz konusu olduğunda, internette gördükleri ipuçlarını kendi vücutlarında deneyip test ediyorlar. Eğer yeni diyet veya egzersiz rejimi kendi vücutlarında işe yarıyorsa bu bilgi onlara göre veri ve anketlerden daha inandırıcı.
- Z kuşağı dijital deneyimlerinin çoğuna zaman geçirme isteğiyle yaklaşıyor. Bir haberi araştırma ihtiyacı duyduklarında veya önemli bir olay olduğunda akışlarına düşeceğine inanıyorlar veya geleneksel arama motorları yerine tercih ettikleri sosyal medyalar üzerinden arama yapıyorlar.