28 Mart 2024, Perşembe
05.08.2022 03:35

Kariyerine kabin memuru olarak başladı, şimdi kumanda onda...

Pegasus Havayolları CEO’su Güliz Öztürk, Boğaziçi Üniversitesi’nde psikoloji okurken yaz tatillerinde kabin görevlisi olarak çalıştı. Şimdi IATA bünyesinde yer alan 400 hava yolu şirketindeki 24 kadın CEO’dan biri

Pegasus Havayolları CEO’luk görevine Güliz Öztürk’ü getirerek Türkiye sivil havacılık tarihinde bir ilke imza attı. Sektörün ilk kadın CEO’su Güliz Öztürk ile havacılık sektöründe pandemiyle birlikte yaşanan sorunları ve dönüşümü, sektörde kadın olmayı ve iklim krizinin sektöre etkilerini konuştuk.

Havacılık sektörü gibi erkek egemen bir sektörde CEO oldunuz. Tebrik ederim öncelikle. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine baktım. Kadın yönetici oranı artıyor ancak yine de çok az. Zoru başardığınızı düşünüyor musunuz?

Havacılıkta kadın yönetici oranı gerçekten çok düşük. IATA’nın 400 üyesi var ve 24 kadın genel müdür var. Birçok sektördeki gibi bu alanda da benzer sorunlar var. Sektörde teknik roller çok, pilotluk mesleği de erkek egemen. Orta kademede kadın yönetici olsa da yukarı kademelere çıkıldıkça kadın yönetici yok denecek kadar azalıyor. Ancak bunlar değişiyor.