Kim koymuş bu sümüklü böcek adını? Daha doğmadan salyangozun Türkiye’de gastronomik geleceğini yok etmiş bu tanım. Tamam sümüksü bir dış dokusu var da böcek değil ki kendisi. Gerçi Yunanlar da bizden farklı değil. Biz de salyangoz ismini onlardan almışız zaten. Yunanca sáliangas, ‘salyalı, sümüklü böcek’ anlamına geliyormuş. Bu sözcük Yunanca sálion ‘tükürük’ sözcüğünden türetilmiş. Salyangoz, yumuşakçalar familyasından karada yaşayan bir canlı. Bazı kültürlerin mutfağında meşhurdur kendisi. Bizde de bir terim var ya “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” diye. Belki de eskiden Anadolu’da yaşayan gayrimüslimler yiyorlardı salyangozu.
01.09.2023 04:30
Adına değil tadına bakın
Tarihsel açıdan yokluk, kıtlık yemeği olsa da, adından dolayı ülkemizde ön yargılı bakılsa da salyangozun lezzet olarak mantardan ya da deniz tarağından eksik kalır yanı yok
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Sıvı kahvenin atası Türk kahvesi
05 Aralık 2025
Karalahanayı çiğ mi alırsınız, pişmiş mi?
21 Kasım 2025
Kuru kaymak yok olmamalı
14 Kasım 2025
Bizim beyaz peynirden Yunanların feta’sına
31 Ekim 2025
Bu neyin reçeli?
Tüm Yazıları
24 Ekim 2025