03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
13.10.2023 04:30

Dünyanın kahvaltı alışkanlıkları

Fransızlar başka Amerikalılar başka kahvaltı seviyor. Bizim bugün oturduğumuz mükellef sofralar ise son 50 yılda popüler oldu. Yoksa Anadolu’da kahvaltıda çorba içilirdi

Bir Yunan adaları seyahatimde kahvaltı için elime tutuşturulan menüde İngiliz kahvaltısı, Fransız kahvaltısı ve Yunan kahvaltısı diye üç kalem görmüştüm. İngiliz’i, Fransız’ı biliyoruz da Yunan nasıl oluyor diye alt açıklamaya bakınca ne göreyim? Bir kahve ve 2 dal sigara. Evet bazı kültürlerde kahvaltı ya hiç yapılmaz ya da sokakta ayaküstü geçiştirilir.

Çocukluğumda Fransa’da kahvaltı dendi mi bir kızarmış tost ekmeğinin üzerine tereyağı ve reçel sürülür, ya da bir croissant veya pain au chocolat yenir, yanında da yetişkinlere kahve, çocuklara sütlü kahve verilirdi. Sonraları Amerikan filmlerinde gördüm bacon ve çırpılmış yumurta, süt ve portakal suyu ve kahve ile yapılan Amerikan kahvaltısını. Türkiye’ye geldiğimde çok şaşırmıştım bizim kahvaltıyı görünce. Domates, salatalık, biber söğüş, beyaz ve kaşar peyniri, ekmek, zeytin, ince belli bardakta demli çay derken ağzım açık kalmıştı bu zengin çeşitliliğe. Hele bir de günlerden pazar ise sucuklu veya pastırmalı yumurta veya menemen konurdu masaya diğerlerine ilaveten. Peynir zengini Fransızların sabah peynir yediğini hiç görmemiştim hâlbuki ki. Onlar peyniri akşam yemeğinden sonra veya sandviçin içine koyarak yerlerdi. Zeytin zengini İspanyollar ve İtalyanlar da yemezlerdi zeytini kahvaltıda. İçkinin yanında atıştırmalık veya akşam yemeğinde yemekten önce yerlerdi.

Tamam, İngilizler kahvaltıda çay içiyordu ama biz kahvaltıya kahve altı diyorsak niye çay içiyorduk da kahve içmiyorduk, anlam verememiştim. Hele domates, biber, onu hiç ama hiç anlamamıştım. Sonradan İngiliz kahvaltısını görünce iyice şaşkına döndüm. Kuru fasulye, kızarmış ekmek, yumurta, ızgara mantar ve domates, bir de yanında ızgara şarküteriler. Yok artık dedim.