19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2024 15:15 | Son Güncelleme: 07.04.2024 15:16

Apple elektrikli araç projesi iptal etmesinin ardından 600 kişiyi işten çıkarıyor

Son yıllarda teknoloji şirketlerindeki işten çıkarma dalgasına Apple da katıldı. Şirket elektrikli araç projesini iptal etmesinin ardından 600 çalışanına işten çıkartılacaklarını söyledi
Apple elektrikli araç projesi iptal etmesinin ardından 600 kişiyi işten çıkarıyor

Apple, Kaliforniya'da 600'den fazla işçiyi işten çıkararak, teknoloji sektöründeki geniş çaplı konsolidasyon dalgasının ortasında şirketin pandemi sonrası ilk büyük işten çıkarma dalgasını başlatıyor. iPhone üreticisi 28 Mart'ta birden fazla ofiste çalışan 614 işçiye işten çıkartılacaklarını açıkladı. İşten çıkarmalar 27 Mayıs'ta gerçekleşecek. 

Şubat ayında Apple, milyarlarca dolarlık elektrikli otomobil üretme planlarını iptal etti. O dönemdeki yöneticilerin çalışanlara şirketin kaynaklarını yapay zeka programlarına yönlendirdiğini ve bazı personeller için işten çıkarmaların beklendiğini söylediği belirtildi. Apple'ın elektrikli araç projesi başlangıçta tamamen sürücüsüz bir araba üretmeyi amaçlıyordu ancak personel değişimi ve çalışmaların yetişmemesi nedeniyle planlarını sürekli değiştirdi ve uygulanabilir bir ürün üretemedi. Bloomberg'e göre şirketin programı tamamen kapatma kararı yine de çalışanları şaşırttı. 

Diğer teknoloji şirketleri son iki yılda işgücünü büyük ölçüde azaltırken Apple istisnalardan biriydi. İnsanların internette daha fazla zaman ve para harcadığı Covid-19 salgını sırasında işe alımlarda büyük bir artış yaşandı ve büyük teknoloji şirketleri hala salgın öncesine göre daha büyük. Yine de büyüme yavaşladıkça şirketler maliyetleri azaltmaya odaklanıyor.



Amazon bu hafta başında, bu kez bulut bilişim şirketi AWS'de yeni bir işten çıkarma turu duyurdu. Geçtiğimiz aylarda video oyunu üreticisi Electronic Arts işgücünün yaklaşık yüzde 5'ini, Sony PlayStation bölümünde yaklaşık 900 kişiyi işten çıkaracağını, Cisco Systems 4 binden fazla kişiyi işten çıkarmayı planladığını ve Snapchat'in sahibi sosyal medya şirketi Snap de küresel işgücünün yüzde 10'unu işten çıkaracağını açıkladı.