Teknoloji devlerinde işten çıkarmalar devam ederken. Google'ın Ocak ayında 12 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Google'ın finans şefi Ruth Porat, şirketin çalışanları için fitness derslerinden zımba ve bant gibi temel ofis malzemelerine kadar her şeyi nasıl azalttığını ve aynı zamanda çalışanları için dizüstü bilgisayar değiştirme sıklığını nasıl azalttığını ayrıntılı olarak açıkladı.
Maliyetleri azaltmak için alınan önlemler, Alphabet'in sahibi olduğu Google'ın neredeyse yirmi yıldır halka açık bir şirket olarak en ciddi maliyet kesintilerini yaşadığını gösteriyor. Bilgisayar ve temel ofis malzemelerinin kesintilerinin yanında işten ayrılanların doğum ve sağlık izinlerinin geri kalanını ödemeyi reddetmesi de yer alıyor. Porat gönderdiği e-postada işten çıkarmaların şirket olarak alınan en zor kararlar olduğunu belirtti.
2008 yılındaki krize atıfta bulunuldu
Maliyet azaltıcı önlemlerin son dönemdeki büyüme, zorlu ekonomik ortam ve özellikle yapay zeka alanında teknolojiyi ileriye taşıyacak yatırım fırsatlarına duyulan ihtiyaç nedeniyle hayati önem taşıdığını söyledi. Porat e-postasında iki kez 2008 yılına atıfta bulunarak, Google'ın daha önce de benzer bir durumda olduğunu ve şirketin giderlerinin gelirlerinden daha hızlı arttığını belirtti.
Kesintiye gidilecek alanlar açıklandı
O dönemde şirket makine kullanımını iyileştirmek, gayrimenkul yatırımlarını daraltmak, bütçeler, kafeler ve cep telefonu kullanımı konusunda kemer sıkmak için adımlar atmak zorunda kaldı. Porat şimdi çeşitli verilere bakarak kesintiye gidilebilecek diğer harcama alanlarını nasıl belirleyeceğini açıkladı.
Yemekten ulaşıma kadar kesintiler olacak
Maliyet azaltıcı önlemlere ek olarak, Google bazı çalışan hizmetlerinin kullanılabilirliğini de azaltıyor. Daha fazla çalışanın haftada iki güne kadar evden çalışmasıyla birlikte Google, pazartesi ve cuma günleri şirket içi kafeleri ve yeterince kullanılmayan diğer tesisleri kapatabilir. Şirket, çalışanların haftanın beş günü ofise geldikleri dönemde uygulamaya koyduğu yemek, fitness, masaj ve ulaşım da azaltacak.
Google ve Amazon ve Meta gibi diğer Kaliforniyalı teknoloji şirketleri, çalışanlarına meyve suyu barları ve kaplıcalar gibi ilginç avantajlar sunan alışılmadık kampüslere sahip olmalarıyla biliniyordu. Ocak ayında, Google için çalışan 27 masözün, şirketin şimdiye kadarki en büyük işten çıkarmasıyla birlikte işlerini kaybettikleri ortaya çıktı.
Çalışanlar Londra'da protesto etti
Londra’da Google’ın yönetim binasının önünde toplanan çalışanlar, şirket yönetiminin işten çıkarma kararına tepki gösterdi. Şirket ocak ayında yaptığı açıklama ile küresel operasyonlarında çalışan yaklaşık 10 bin kişinin işten çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştu.
Google çalışanlarını temsil eden ve protesto mitingi düzenleyen işçi sendikası Unite’dan yapılan açıklamada, “O zamandan beri, Google'ın İngiltere’deki yönetimi, seçilmiş sendika temsilcileri tarafından kendilerine iletilen endişelerin çoğunu görmezden geldi ve işten çıkarma planlarıyla ilgili toplu görüşme sürecini sonlandırdı” ifadelerine yer verildi.
Unite’ın ülkenin en büyük işçi sendikası olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, son birkaç ay içerisinde binlerce Google çalışanının sendikaya katıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Şirket şimdi işçilerle bire bir istişarelerde bulunuyor ve toplantılarda sendika temsilcilerinin bulunmasına izin vermeyi reddediyor” yorumu yer aldı. Sendikanın açıklamasında değerlendirmelerine yer verilen Unite Bölge Sorumlusu Matt Whaley, “Google'ın personele yönelik muamelesi ve işten çıkarmalara ilişkin görüşme sürecinde sendikayı dışarda bırakma girişimi dehşet verici ve potansiyel olarak yasa dışıdır” değerlendirmesini yaptı.