29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2023 10:34 | Son Güncelleme: 19.06.2023 11:53

The Telegraph yazdı: Mark Zuckerberg'in Twitter'a karşı geliştirdiği yeni uygulaması başarılı olabilecek mi?

Mark Zuckerberg, yeni uygulamasıyla Twitter'a ölümcül darbeyi vurmaya hazırlanıyor. Adının Threads olacağı tahmin edilen uygulamanın ay sonu tanıtılması planlanıyor. The Telehraph'a konuşan uzmanlara göre Meta yeni uygulamalar konusunda başarılı değil ancak özellik kopyalamada oldukça başarılı
The Telegraph yazdı: Mark Zuckerberg'in Twitter'a karşı geliştirdiği yeni uygulaması başarılı olabilecek mi?

Mark Zuckerberg'in en güvendiği yardımcılarından biri olan Chris Cox, geçen hafta Meta çalışanlarının bir araya geldiği bir toplantıda "Twitter'a yanıtımız" diyerek üzerindeki çalıştıkları yeni projeyi tanıttı. Ürün şefi şirket içinde Proje 92 ya da Barselona olarak adlandırılan ve Facebook geliştiricisinin nihayet rakibini ölümcül darbeyi vuracağını umduğu bir prototip uygulamayı gösterdi. 

Teknoloji haber sitesi The Verge'e göre uygulamanın Threads olarak adlandırılması bekleniyor ve şirket içi ekran görüntüleri, Beğen ve Retweet işlevlerine benzer butonlarla Twitter gibi sürekli bir metin kaydırma özelliğine sahip olacağını gösteriyor.

"Bu ay sonunda lansmanı gerçekleşebilir"

Zuckerberg'in şirketi şimdiden uygulamayı test etmeleri için ünlülere ve fenomenlerle iletişim halinde. Meta, TV sunucusu Oprah Winfrey ve Tibetli dini lider Dalai Lama ile hesap açmaları için görüşüyor ve yüksek profilli ilk kullanıcıların kitleleri katılmaya teşvik edebileceğini umuyor. Sosyal medya danışmanı Matt Navarra, "Bir İngiliz ünlüyle ve bazı ABD'li büyük yıldızlarla konuştuklarını biliyorum" dedi. Navarra'nın iddiasına göre uygulamanın lansmanı bu ay sonu ya da gelecek ayın başı gibi gerçekleşecek. 

Tasarım Twitter'a çok benziyor

Meta'nın popüler uygulaması Instagram'ından ayrı olacak Threads'in paylaşımlarında 500 karakter sınırı olması ve Twitter'ın orijinal ruhuna sadık kalması bekleniyor. Navarra, tüm tasarımın Twitter'a oldukça benzediğini söyledi. Kullanıcılar muhtemelen Instagram'daki hesap bilgilerini aktarabilecekler, buna kendi kullanıcı adlarını tutabilme ve takipçilerini kendilerine katılmaları için bilgilendirebilme özelliği dahil. Bu sayede, diğer platformlarda büyük takipçi kitleleri oluşturmuş kişiler için daha kolay bir geçiş olması umuluyor. 

Zuckerberg, Twitter'ın geçen yıl Elon Musk tarafından devralınmasının yarattığı sarsıntıyı atlatmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz Ekim ayında Musk tarafından 44 milyar dolara satın alınmasından bu yana Twitter reklamlarda büyük kesintiye uğradı. Birçok kullanıcı da platformdan tamamen ayrıldı. Reklamverenler ve kullanıcılar, Musk'ın nefret söylemi nedeniyle engellenen hesaplara yönelik bazı yasakları geri alma kararı karşısında alarma geçti. Musk ayrıca hesapların mavi tiklerini kaldırdı ve bunu paralı hale getirdi. 

"Bundan faydalanması akıllıca"

Bu gibi durumları her zaman fırsata dönüştürmeye çalışan Zuckerberg, Facebook'un ezeli rakibini alt etmek için bir şans yakaladı. Meta'nın yeni uygulaması üzerindeki çalışmalar Ocak ayında, Musk'ın Twitter'ın başına geçmesinden sadece birkaç hafta sonra başladı. Wedbush Securities'de teknoloji analisti olan Dan Ives, "Zuck'ın Twitter'daki huzursuzluktan faydalanması akıllıca bir hareket" dedi. 

Facebook'un yaratıcısı Twitter'a uzun zamandır hayranlık duyuyor. 2008'de platform henüz iki yaşındayken 500 milyon dolar karşılığında o zamanki yeni uygulamayı satın almaya çalışmıştı. Threads gerçekten de Twitter'ı için bir tehdit olabilir mi?

Reklamverenleri çekebilir

Şimdiye kadar, daha küçük rakipler sosyal medya devine çok fazla zarar vermeyi başaramadı. Twitter'ın eski patronu Jack Dorsey tarafından desteklenen Bluesky ve Mastodon gibi uygulamalar Musk'ın devralmasından bu yana kullanıcı sayısında bir artış yaşadı ancak bu artışları gerçek bir ivmeye dönüştüremedi. Ancak Meta çok daha inandırıcı bir tehdit oluşturuyor. Reklamverenler, paralarını Zuckerberg'e yatırmaya küçük rakiplerine kıyasla çok daha istekli olacaklardır. 

Madison and Wall bültenini yazan bağımsız reklam analisti Brian Wieser, Facebook'ta, özellikle de genç kullanıcılar için güvenlik konusundaki endişelere rağmen, "Reklamverenler Meta'dan gelecek yeni bir teklife çok açık olacaklardır" diye düşünüyor.

Daha fazla kullanıcıya hitap ediyor

Twitter politikacılar, gazeteciler, ünlüler ve uzmanlar arasında popülerliğini korudu. Ancak Zuckerberg'in uygulamaları Facebook ve Instagram her zaman çok daha büyük bir ölçeğe sahip oldu. Musk Kasım ayında Twitter kullanımının tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu ve devraldığından bu yana yaklaşık 250 milyon kullanıcıya ulaştığını söyledi. Ancak bu rakam sadece Instagram'ı kullanan 2 milyardan fazla kişinin yanında sönük kalıyor. Zuckerberg'in Twitter'a bir tehdit oluşturması için kullanıcı tabanının yalnızca bir kısmını hesap açmaya ikna etmesi gerekiyor. Navarra'ya göre, Facebook uygulaması etrafındaki olumsuz duygulara rağmen Instagram, Meta etrafında olumlu bir etki yaratmayı sürdürdü. 

Zuckerberg'in de böyle bir galibiyete ihtiyacı olabilir. Meta, metaverse'e yaptığı pahalı yatırımlar nedeniyle yatırımcıları arasında giderek artan bir huzursuzlukla karşı karşıya. Şirket, Zuckerberg'in sanal gerçeklikle desteklenen fütüristik, sürükleyici bir internet vizyonuna kullanıcıları çekmek için her ay 1 milyar dolardan fazla para harcıyor. 

"Yeni uygulama konusunda iyi bir geçmişi yok"

Ancak Meta'nın kendi uygulamalarını başlatma konusundaki sicili, üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Zuckerberg'in taçlandırdığı Facebook'u bir kenara bırakırsak, şirket orijinal fikirleri hayata geçirmekte zorlandı ve bunun yerine başta Instagram ve WhatsApp olmak üzere akıllıca satın almalarla büyüdü. Son yıllarda birkaç deneme de yaptı: Instagram'a dayalı bir mesajlaşma uygulaması olan Direct; Facebook'tan ayrılan ancak yalnızca 15 milyon indirilen Groups ve yerel topluluklar için bir uygulama olan Neighbourhoods. Navarra, "Meta'nın genç kitleler için yeni uygulamalar başlatma konusunda iyi bir geçmişi yok. Bunların çoğu çok çabuk başarısız oldu ve hiçbir yere varamadı" ifadelerini kullandı.

Navarra, Meta'nın başarılı özellikleri kopyalamakta yenilerini yapmaktan daha iyi olduğunu da ekledi.  Zuckerberg 2016 yılında Instagram için rakibi Snapchat'ten popüler Hikayeler formatını uyarlayarak rakip uygulamanın popülaritesini azalttı. Şirket ayrıca Instagram'ı hızla büyüyen rakibi TikTok'a daha çok benzeyecek şekilde yeniden tasarladı ancak kullanıcılardan gelen tepkiler üzerine bazı değişiklikleri tersine çevirdi. 

Belki de Threads'in yetersiz kalma olasılığına karşı bir önlem olarak Zuckerberg, WhatsApp'ın Twitter'dan ayrılanları çekmesine yardımcı olacak özellikleri araştırıyor. Şirket, markaların ya da kuruluşların büyük takipçi gruplarına mesaj yayınlayabilmeleri için bir yol olan Kanallar adlı bir özelliği kullanıma sundu. Bu özellikle mesaj, resim, ses ya da video gönderebiliyor.

Mücadele zorlu olacak

İster WhatsApp ister Threads olsun, Zuckerberg'in Musk ile mücadelesi kolay olmayacak gibi görünüyor. Ives, rakiplerin reklamlardaki artış baskı altında kalmaya devam ederken pazar payı için maliyetli bir savaşla karşı karşıya kalacağını söylüyor. Musk bu durumdan etkilenmedi. Dünyanın en zengin insanı, Dalai Lama'nın bir çocuğa "dilimi em" dediği tartışmalı bir olaya gönderme yaparak Meta'nın planlarına ilişkin haberlere yanıt olarak "Dilimi em" şeklinde bir tweet attı. Twitter'ın yeni atanan ve reklamverenlerin endişelerini yatıştırmak üzere göreve getirilen yeni CEO'su Linda Yaccarino ise meydan okurcasına yanıt verdi: Oyun devam ediyor!