23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.08.2022 10:55 | Son Güncelleme: 12.08.2022 10:56

ABD'de Starbucks krizi: 17 eyalette, 55 farklı grev

Kahve devi Starbucks çalışanları arasında sendikalaşma hareketleri gittikçe yayılıyor. Sendikalaşan şubelerde kimileri yöneticiler tarafından kötü muamele görmekten şikayetçi olduğu, kimileri de artan ayrıcalıklar ve maaşlardan alıkoyuldukları için grev yapıyor
ABD'de Starbucks krizi: 17 eyalette, 55 farklı grev

Starbucks çalışanları, şirketin sendikalaşma hareketlerine karşı sert tavrı sebebiyle son birkaç ay içerisinde en az 17 ABD eyaletinde, 55 farklı grev gerçekleştirdiler. Starbucks Workers United’ın ölçümlerine göre, grevler Starbucks’a yaklaşık olarak 375 bin dolara mal oldu.

Sendika haziran 2022’de Starbucks çalışanlarını desteklemek adına 1 milyon dolarlık bir grev fonu oluşturdu. Aynı zamanda grevler ve işini kaybeden çalışanlar için birçok yardım fonu da kuruldu. 

75 çalışan kovuldu

Starbucks çalışanları bu yıl, sendikalaştıkları içi 75’ten fazla çalışanın kovulduğunu iddia etti. Ulusal İşçi-İşveren İlişkileri Kurumu, sendika kampanyasına ilişkin, yüzlerce yetkisini kötüye kullanma suçlaması  nedeniyle Starbucks'ı değerlendirme altına aldı. Suçlamaların içerisinde sendikaları ortadan kaldırmak adına dükkan kapatmak, çalışanları kovmakla birlikte sendikalaşmamaları için tehdit edip gözünü korkutmak da bulunuyor. Starbucks ise tüm iddiaları inkar etti. 

Sendikaya destek verdi, işinden oldu

ABD içerisinde 200’den fazla Starbucks, sendika oylarını kazanırken onlarcası hala seçim sonuçlarını bekliyor. Sam Amota 5 Ağustos günü işten çıkarılmadan önce Buffalo New York’taki bir Starbucks’ta 13 yıldır çalışıyordu. İşine son verme kararın arkasında, dükkanındaki ve Amerika’daki diğer Starbuckslar’daki sendikalaşmaya olan güçlü desteği olduğunu öne sürüyor.  

Sam, Buffalo’daki sendika örgütleme çalışmalarına ilk kez Ağustos 2021’de, dahil oldu. Amerika’daki ilk Starbucks dükkanları ile birlikte kendi dükkanı da 2022’nin başında sendika seçimini kazandı. Haziranda Amato ve iş arkadaşları kendi mağazalarında tadilat yapılırken farklı mağazalara transfer edildi. Amato bu dükkanlarda çalışanların mağaza müdürü tarafından disiplin cezaları ve yazılı uyarılarla şiddetli bir şekilde irdelendiğini söyledi. 

Mağaza müdürü açıklama yapmadı 

Amoto, mağaza müdürünün onu kenara çekip dükkanı kapattığı bir gün nedeniyle işten çıkarıldığını söylediğini anlattı. Amoto, "Sorduğum herhangi bir soruyu cevaplayamadı ve bir açıklama almak adına Starbucks kurumsalı aramam gerektiğini söyledi” dedi. 

İstifalar arttı

Sendika örgütleme çabaları dolayısıyla, Buffalo bölgesindeki mağaza müdürleri sayılarında yüksek bir eksilme olduğunu ve kovulmalarla birlikte istifaların da arttığını söyledi. Bu sebeple oluşan personel eksikliği yüzünden ise 3 Temmuzda mağazaların çoğu kapandı ve sadece arabaya servis verilmeye başlandı. 

Sam Amato’nun işten çıkarılmasına çok şaşıran meslektaşları ve diğer sendika destekçileri, geri alınmasını talep etmek için Buffalo’daki Starbucks şubesinde greve başladı. Amato “Sendika lideri olduğum için kovuldum ve bununla ilgili konuşmaktan hiç çekinmedim” dedi. “Starbucks çok duyarlı destekçi ve yenilikçi gibi davranıyor ama aslında bunun tam tersiler. Ne kadar alçakça davranabilecekleri görmek beni gerçekten çok şaşırttı” sözlerini ekledi. 

Yorumsuz kaldı 

Starbucks, Sam Amato’nun işten çıkarılması üzerine yorumsuz kaldı. Starbucks’ta sendika seçimlerinin ortasında, şirket yeni maaş artışlarını ve yeni ayrıcalıkları duyurdu. Ancak bunları gelen çağrılara rağmen sendikalaşmış çalışanlara vermedi. Çalışanlar ise şirketin sendikalaşan mağazalar ile ilk anlaşmasını imzalaması için çabalıyor. 

Starbucks'tan haksız işgücü uygulamaları 

1 Ağustosta, Jacksonville Florida da sendikalaşmış bir Starbucks şubesi, şirket çapında yürürlüğe kondukları gün yeni maaş artışları ve ayrıcalıklarından faydalanmak istedikleri için bir günlüğüne grev yaptı. Bir Starbucks çalışanı Mason Boykin “Temmuz’un son haftası, şubemdeki diğer çalışanlar zam almadıkları için çok öfkelenmeye başlıyorlardı” dedi. Boykin kendi mağazası sendikalaştığından beri, çalışanların çizelgelerinde değişimler ve saat kesintileri deneyimlediklerini savunuyor ve bunların ise haksız işgücü uygulamaları olduğunu iddia ediyor. 

"Hak ettiklerimizi almanın tek yolu birlik olmak"

Aynı zamanda “Bence sendikalaşmış dükkanlar olarak, hak ettiğimiz şeyleri almamızın tek yolunun birlik olarak ve grev yaparak talep ekmekten geçtiğini biliyoruz” ifadesini ekledi. Massachusetts’te birçok Starbucks şubesinde de maaş ve ayrıcalık sorunu yüzünden tek günlük grev yapılırken iki mağaza greve devam etti. Bu sırada Boston’da bir başka Starbucks, şube müdürünün çalışanları tehdit etmesi üzerine işine son verilmesi veya tutanak tutulması talebiyle temmuz ortasından beri grevde. 

6 yıldır sendikalaşmamış bir Starbucks şubesinde çalışan Jordie Adams, Connecticut’ta sendikalaşan bir mağazaya transfer olduktan sonra Boston’daki greve ve sendika örgütlemesine dahil oldu. Adams “Ayrıcalıkları insanlardan esirgemek kesinlikle şubelerini örgütleme konusunda yıldırıyor. Bu da tamamen Starbucks kurumsalın hedeflediği şey. Hepimiz kahveyi seviyoruz, hepimiz Starbucks’ı da seviyoruz. Sadece bize bir fırsat verilirse onu geliştirebiliriz” dedi. 

"Protesto haklarına saygı duyuyoruz"

Starbucks’ın sözcüsü bir e-postada “Şu an, ABD’de çeşitli şubelerde grevler yapılıyor. Starbucks çok kıymetli çalışanlara sahip ve onların katkılarına çok değer veriyoruz. Biz şirket olarak çalışanlarımızın yasal olarak korunan protesto ve faaliyetler gerçekleştirme hakkına herhangi bir yaptırım olmadan saygı duyuyoruz” dedi. Aynı zamanda açıklamada, “Bir şube sendikalaştıktan sonra iyi niyetli karşılıklı anlaşma olmadan, yasal olarak  ayrıcalıklara herhangi bir değişim uygulanamaz. Çalışanların hala dilekçe verdikleri dönemde olan ayrıcalıklara erişimi var ancak o zamandan sonra Starbucks’ın maaşlara, ayrıcalıklara veya çalışma koşullarına yaptığı herhangi bir değişiklik geçerli olmaz ve görüşmelerde gözden geçirilmesi gerekir” ifadeleri kullanıldı.