10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.08.2022 13:22 | Son Güncelleme: 10.08.2022 13:37

Fast food devi Domino's, pizzanın doğduğu yer olan İtalya’dan çekildi

Domino’s'un 29 şubesinin sonuncusu Franchise şirketininin iflas etmesi nedeniyle kapandı. Yedi yıl önce ülkede faaliyete geçen ABD'li merkezli firmanın ülkeden çıkışı sosyal medya kullanıcıları tarafından sevinçle karşılandı
Fast food devi Domino's, pizzanın doğduğu yer olan İtalya’dan çekildi

Domino's Pizza'nın İtalya'daki son şubeleri, ülkedeki satış noktalarını işleten şirketin iflas başvurusunda bulunmasının ardından kapatıldı. Franchise sahibi ePizza SpA pandemi nedeniyle büyük zarar uğradı.

Domino's, pizzanın doğduğu yer olan İtalya’da 2015'ten bu yana müşteri kazanmak için mücadele ediyordu. EPizza SpA, corona virüs kısıtlamalarından etkilenmesinin ardından ilk olarak Nisan ayı başlarında iflas başvurusunda bulundu. Şirketten yapılan açıklamada, Covid-19 pandemisi ve finansal açıdan müteakip ve uzun süreli kısıtlamalar ePizza'ya ciddi şekilde zarar verdi" denildi. Şirket ayrıca, geleneksel restoranların teslimat uygulamalarını kullanmaya başlamasıyla artan rekabetle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Birleşik Krallık ve İrlanda'da bin 200'den fazla mağazası var ve bu da onları Avrupa'daki en büyük Domino’s pazarı yapıyor. Dünyanın en büyük pizza zinciri, dünya çapında 90'dan fazla uluslararası pazarda, çoğu franchise olarak işletilen 18 bin 300'den fazla mağazaya sahip.

"Kuzey Kutbu'nda kar satmak gibi"

Yedi yıl önce İtalya'ya girdiğinde Domino's, kapsamlı bir eve teslim hizmeti ve ananas gibi ABD tarzı soslar içeren farklı bir menü ile ülkenin geleneksel pizza üreticilerinden sıyrılmayı amaçladı. Ancak yerel restoranların Deliveroo ve Just Eat gibi yemek dağıtım platformlarına kaydolması nedeniyle pandemi sırasında giderek daha sert bir rekabetle karşı karşıya kaldı. 

Domino's'un pizzanın evinden ayrıldığı haberi bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından sevinçle karşılandı. Gazeteci Dave Jamieson, "Domino's'un İtalya bir yana, New Jersey'de nasıl hayatta kalabileceğini hep merak etmişimdir" dedi. Başka bir Twitter kullanıcısı Alicia Smith, İtalya'da Domino's açmanın Kuzey Kutbu'nda kar satmaya çalışmak gibi olduğunu belirtti. Domino's Pizza ve ePizza SpA, yorum taleplerine cevap vermedi.

(Kaynak: BBC, Bloomberg)