11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.04.2022 18:44 | Son Güncelleme: 28.04.2022 18:48

Almanya, Rusya’dan ham petrol alımını durduruyor

Avrupa’da Rus fosil yakıtlarına en bağımlı ülke konumunda olan Almanya, AB’nin Moskova’ya ambargo kararlarına uyum sağlamak için önemli bir adım atıyor
Almanya, Rusya’dan ham petrol alımını durduruyor

The Wall Street Journal’in haberine göre Berlin yönetimi, Rusya’dan ham petrol ithalatını durdurma kararı aldı. Financial Times gazetesi bu sabah yayınladığı bir haberde, savaşın başlamasından sonraki iki aylık dönemde Rusya’dan en fazla fosil yakıt ithalatı yapan ülkenin 9 milyar euroyla Almanya olduğunu açıklamıştı.

Almanya’nın bu adımı atmasının nedeni Polonya ile yaptığı bir anlaşma. Berlin yönetimi, Polonya’nın Baltık Denizi’ndeki liman kenti Gdansk’tan ham petrol alabilmek için anlaşma sağladı. Gdansk’a gelen petrol, Polonya sınırındaki Alman kenti Schwedt’teki rafineriye nakledilecek. Baltık Denizi’ndeki Alman kenti Rostock’ta bulunan limana süper tankerler yanaşamıyor. Gdansk Limanı ise bu imkana sahip.

İşin tuhaf tarafı, Schwedt’teki rafineri Rus petrol şirketi Rosneft’e ait. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, rafineride Rus menşeili olmayan ham petrolün işlenmesinde bir sıkıntı çıkmayacağını belirtti. Rosneft’in Rusya dışından gelen petrolü rafineride işlememe kararı alması durumunda, Alman hükümetinin “stratejik varlıkları koruma kanunu” uyarınca rafineriye el koyma hakkı bulunuyor.