17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 15:22 | Son Güncelleme: 14.07.2024 15:24

Amerikan siyasetinde kara gün: Trump'a suikast girişimi hakkında gazeteler ne dedi?

ABD'deki ve dünyanın dört bir yanındaki gazeteler ve internet siteleri Pennsylvania'da Donald Trump'ın mitinginde yaşanan saldırıyı manşetine taşıdı
Amerikan siyasetinde kara gün: Trump'a suikast girişimi hakkında gazeteler ne dedi?

Donald Trump'a cumartesi günü Pennsylvania'da düzenlenen miting sırasında suikast girişiminde bulunulduğu şüphesi ABD'de ve uluslararası kamuoyunda hemen manşetlere taşındı. ABD'de New York Times'ın internet sitesi "Trump siyasi mitingdeki suikast girişiminin ardından güvende" başlığıyla eski başkanın sahnede vurulduğu ve ardından gizli servis ajanları tarafından bir arabaya bindirildiği anın görüntülerini yayınladı. 

Çok sayıda basın mensubunun olay yerinde bulunmasıyla Times da diğer gazeteler gibi insanların gördüklerini doğrudan aktarma imkanı buldu. Simon J. Levien bunlardan biriydi ve olay sonrasındaki kaos ortamında bir adamın, "Trump bugün seçildi millet" dediğini duyduğunu aktardı. 

Washington Post'un sitesindeki canlı blogunun manşeti "Trump mitingindeki silahlı saldırı suikast girişimi olarak soruşturuluyor" şeklindeydi. Bloga, mitingi basın tribününden izleyen gazetecilerin tanıklıkları da eşlik etti. Eski başkanın konuşması sırasında silah sesleri duyulduğu belirtilen haberde, "Trump sanki bir sivrisinek sesi duymuş gibi kulağını tıkadı. Sonra omuzlarını kamburlaştırdı ve eğildi" ifadeleri yer aldı.

The Guardian , hem Donald Trump hem de ABD Başkanı Joe Biden'ın yorumlarını içeren bir canlı blogu manşetine taşıdı. Bu habere, görgü tanıklarının ifadeleri, ABD'deki ve dünyadaki diğer siyasetçilerin tepkileri ve daha fazlası eşlik etti. 

Wall Street Journal da suikast soruşturmasına odaklandı ve Washington Post ile tamamen aynı manşeti attı: Trump mitingindeki silahlı saldırı suikast girişimi olarak soruşturuluyor. Gazete olayı "Amerikan siyasetinde kara bir gün" olarak nitelendirdi. Başkan Biden'ın olaydan sonra yaptığı kısa basın toplantısının videosuna ve Trump'ın olaylara ilişkin kendi açıklamasına da yer verildi.

Politico'nun Trump'ın başından yaralanmasına ve silahlı saldırı deneyimine de odaklanan ana haberine kıdemli siyaset yazarı Jonathan Martin'in "Trump'ın havaya kalkan yumruğu tarih yazacak" başlıklı analizi eşlik etti. Martin, "Cumhuriyetçilerin silahlı saldırıya duyduğu öfke, Trump'ın içgüdüsel tepkisi karşısında hayranlığa, ardından da meydan okuması karşısında sevince dönüştü, bu tepki, destekçilerinin hissettiği zulmün altını çizdi" diye yazdı.

BBC'nin internet sitesindeki haberde, saldırganı mitingin hemen dışındaki bir çatıda gördüğünü ve ateş açılmadan önce gizli servis ajanlarını uyarmaya çalıştığını iddia eden bir adamın videolu ifadesine yer verildi.