08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 02:11 | Son Güncelleme: 14.07.2024 21:55

Trump'a suikast girişimi: Pensilvanya mitinginde ateş açıldı

ABD'de başkan adayı Trump'ın Pensilvanya mitingi sırasında ateş açıldı. Saldırgan ve olay yerinde bulunan bir kişi öldü. Trump saldırı da sağ kulağından yaralandı. Trump saldırıdan bu yana yaptığı ikinci açıklamada, bu hafta Wisconsin'den konuşmayı dört gözle beklediğini söyledi

ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'nın Butler şehrinde düzenlediği seçim mitingi sırasında kürsüde konuşurken yaklaşık 7 el silah sesi duyuldu. İlk patlamanın ardından Trump'ın kürsüde sağ kulağını tuttuğu görüldü. Silah sesleri devam ederken, korumalar kürsüye atlayarak, Trump'ın etrafını sardı. Silah sesleri, mitinge katılanlar arasında da paniğe neden oldu.

Trump'ın, korumalar kendini kürsüden indirmeden önce sağ yanağında kanlar akarken, yumruğunu havaya kaldırdığı görüldü. Miting alanında panik devam ederken, korumalar, Trump'ı acil olarak zırhlı aracına götürdü.

İşte dakika dakika olanlar:

21:54: Fas ile Suudi Arabistan, eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişimini kınadı.

21:06: Biden Pazartesi günü için planladığı Teksas gezisini Trump'a suikast girişimi sonrası erteledi.

20:15: ABD eski Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişimi sırasında ölen kişinin eski itfaiyeci Corey Comperatore olduğu belirlendi.

18.01:  Melania Trump, siyasi birlik çağrısında bulunduğu bir açıklama yayınladı. X hesabı üzerinden paylaştığı açıklamada şunları söyledi:

Amerika, nazik ulusumuzun dokusu parçalanmış durumda, ancak cesaretimiz ve sağduyumuz yükselmeli ve bizi yeniden bir araya getirmelidir. Kocam Donald'a isabet eden o vahşi kurşunu izlediğimde, benim ve Barron'un hayatının yıkıcı bir değişimin eşiğinde olduğunu fark ettim. Kocamı korumak için kendi hayatlarını tehlikeye atan cesur gizli servis ajanlarına ve kolluk kuvvetlerine minnettarım.

Şu anda bu iğrenç eylemden dolayı acı çeken masum kurbanların ailelerine alçakgönüllülükle en içten taziyelerimi sunuyorum...

Kocamı insanlık dışı bir siyasi makine olarak gören bir canavar, Donald'ın tutkusunu - kahkahasını, yaratıcılığını, müzik sevgisini ve ilhamını - çalmaya çalıştı. Kocamın hayatının temel yönleri - insani yönü - siyasi makinenin altına gömüldü...

Hepimiz insanız ve temelde, içgüdüsel olarak birbirimize yardım etmek isteriz. Amerikan siyaseti toplumlarımızı yükseltebilecek araçlardan yalnızca bir tanesidir. Sevgi, merhamet, nezaket ve empati birer gerekliliktir.

Ve unutmayalım ki, sağın ve solun, kırmızının ve mavinin ötesine bakma zamanı geldiğinde, hepimiz burada, bu dünyevi alemdeyken, birlikte daha iyi bir yaşam için mücadele etme tutkusuna sahip ailelerden geliyoruz.

17.40: Trump'ın kızı Ivanka Trump yaptığı bir paylaşımda annesi Ivana Trump'ın vefatının ikinci yıldönümünü kutlarken, dün babasının Pennsylvania'daki mitinginde yaşanan silahlı saldırıya atıfta bulunarak, "Dün gece babamın hayatına kastedildiği sırada onu izlediğine inanıyorum. Onu her gün özlüyorum ve geride bıraktığı ailesinin ve dostlarının güvenliği için dua ediyorum" ifadelerini kullandı.

16.15: CNN, Gizli Servis ajanları tarafından etrafı sarıldıktan sonra yumruğunu havaya kaldıran kanlar içindeki Trump'ın fotoğrafını çeken deneyimli Associated Press fotoğrafçısı Evan Vucci ile konuştu. Vucci CNN'e şunları söyledi: Sol omzumun üzerinden bir patlama sesi duydum. Ne olduğunu hemen anladım ve çalışma moduna geçtim.

Vucci, Irak ve Afganistan'daki savaşları takip etme deneyiminin sakin kalmasına ve o ana odaklanmasına yardımcı olduğunu belirterek, Bu deneyim, sakin kalmaya çalışmak ve yapacak bir işiniz olduğunu anlamak konusunda yardımcı oluyor. Bir fotoğrafçı olarak ikinci bir şansım yok" dedi.

14.55: Donald Trump, Truth Social sosyal medya platformunda ikinci açıklamasını yayınladı. Eski Cumhuriyetçi başkan, bu hafta Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'nin yapılacağı Wisconsin'den konuşmayı dört gözle beklediğini söyledi. Trump, "Şu anda, birlik olmamız ve güçlü ve kararlı kalarak Amerikalılar olarak gerçek karakterimizi göstermemiz her zamankinden daha önemli" diye yazdı. 

Trump paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Dünkü düşünceleriniz ve dualarınız için herkese teşekkür ederim, zira düşünülemez olanın gerçekleşmesini engelleyen yalnızca Tanrı'ydı. KORKMAYACAĞIZ, bunun yerine İnancımızda dirençli ve Kötülük karşısında Meydan Okuyan olarak kalacağız. Sevgimiz diğer kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Yaralananların iyileşmesi için dua ediyor ve korkunç bir şekilde öldürülen vatandaşımızın anısını kalbimizde yaşatıyoruz. Şu anda, Birlik olmamız ve Amerikalılar olarak Gerçek Karakterimizi göstermemiz, Güçlü ve Kararlı kalmamız ve Kötülüğün Kazanmasına izin vermememiz her zamankinden daha önemlidir. Ülkemizi ve hepinizi gerçekten seviyorum ve bu hafta Wisconsin'den Büyük Ulusumuza seslenmek için sabırsızlanıyorum.

13.40: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'de başkan ve başkan adaylarına yönelik suikast girişimlerinin ülkenin iç siyasi yaşamında gelenek olduğunu söyledi.

13.11: Donald Trump'ın kampanyasının kıdemli danışmanlarından Stephen Moore, BBC Dünya Servisi'nin Weekend programına konuştu. Moore, ABD eski başkanlarının başlıca koruma birimi olan Güvenlik Servisi'nin hazırlıklı olup olmadığına ilişkin endişelerini dile getirdi. Moore, "Videodan, kurşunun sadece sıyırdığı anlaşılıyor ama hepimiz için çok korkutucu olan şu ki, eğer kurşun kafasına bir santim daha yaklaşmış olsaydı, bu bir suikast olacaktı" ifadelerini kullandı.

12.56: Kayıtlara göre saldırganın anne ve babası profesyonel psikolojik danışman olarak görünüyor. ABD’de “Professional counselor” olarak çalışan kişiler için şu resmi tanım yapılıyor: Zihinsel, davranışsal ve duygusal sorunların ve bozuklukların tedavisinde bireyler, aileler ve gruplarla çalışmak üzere eğitilmiş lisansüstü düzeyde ruh sağlığı hizmeti sağlayıcılarıdır. 

12.04: Sosyal medyada saldırgana ve saldırı anına yönelik olduğu iddia edilen bir çok görüntü paylaşılıyor. X'te yapılan paylaşımlardan birinde miting alanında ateş açmasından hemen sonra saldırganın vurulduğunun görüldüğü bir fotoğraf da paylaşıldı.

11:49: Trump'a yönelik suikast girişimine ilişkin ortaya atılan bir iddia Trump’ın göğsünden de vurulduğu yönünde. Ancak çelik yeleği sayesinde Trump'ın hayatta kaldığı iddia ediliyor.

11:30: Reuters'a konuşan yatırımcılar, Trump'ın suikast girişimi sonrası Beyaz Saray'ı yeniden kazanma ihtimalinin yükseldiğini ve Trump'ın zaferine yönelik bahislerin önümüzdeki hafta artacağını söyledi.

11:28: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçim kampanyası sırasında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın saldırıya uğramasını "demokrasilerimiz için trajedi" şeklinde değerlendirdi.

11:20: Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a yönelik suikast girişimi, 5 Kasım'daki seçimlere dört aydan az bir süre kala geniş kapsamlı bir etkiye sahip olabilir. Trump'ın Başkan Joe Biden'a karşı adaylığını bazı açılardan güçlendirebilir, ancak pek çok açıdan kargaşayı artırabilir.

10:40: Trump'ın suikast girişimi sonrası yaralanması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamayı yaptı: ABD’nin 45’inci Başkanı ve Başkan Adayı Sayın Donald Trump’a yönelik gerçekleştirilen suikast girişimini şiddetle kınıyorum. Sayın Trump’a, ailesine ve sevenlerine en içten geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. ABD seçimlerine ve küresel istikrara gölge düşmemesi için saldırıyla ilgili tahkikatın en etkili biçimde yapılacağına, faillerin ve azmettiricilerinin en kısa sürede adaletin huzuruna çıkarılacağına inanıyorum. Türkiye olarak dost ve müttefik ABD halkının yanında olacağız"

10:25: Eski Gizli Servis ajanı Jonathan Wackrow ise CNN'de yaptığı açıklamada, "Eski Başkan Trump'ı bir suikast sonucu kaybetmekten milimetrelerce uzaktaydık dedi. "Bu bir daha asla olamaz" diyen Wackrow, Gizli Servis'in neyin yanlış gittiğini ve tetikçinin eski başkana nasıl net bir atış yapabildiğini bulması gerektiğini söyledi.

10:13: New York Times fotoğrafçısı Doug Mills, Donald Trump'a düzenlenen saldırıda eski başkana sadece bir kaç metre uzaktan olayı görüntüledi. Mills, yaşananları The Times'a anlattı.

09:51: Gizli Servis, olayla ilgili olarak emniyet güçlerinin düzenlediği basın toplantısına temsilci göndermeyerek birçok gazetecinin Donald Trump'a yönelik bir suikast girişimine sahne olan miting alanının güvenliğinin sağlanmasında bir aksaklık olup olmadığına ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı. Bunun yerine FBI'ın Pittsburgh'daki en üst düzey yetkilisi Kevin Rojek ve Pennsylvania Eyalet Polisi Komiseri basının sorularını yanıtlarken sık sık Gizli Servis'in eylemleri hakkında yorum yapamayacaklarını kaydetti.

09:32: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Pazar sabahı erken saatlerde X'te yaptığı açıklamada ABD eski Başkanı Donald Trump'ın vurulduğunu duyunca dehşete düştüğünü söyledi şu sözlerini şöyle sürdürdü: "Donald Trump'ın şu anda güvende olduğunu öğrendiğim için rahatladım ve kendisine acil şifalar diliyorum" 

09.11: FBI: Trump'a yönelik suikast girişimini düzenleyen kişi 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks

07.17: ABD Başkanı Biden, Pensilvanya'da saldırıya uğrayan eski Başkan Trump ile görüştü.

05.06: Butler Bölge Başsavcısı Goldinger: Trump'a saldıran kişinin 'bulunduğu yere nasıl ulaştığının' çözülmesi gerekiyor.

04.24: ABD Gizli Servisi, Trump'a yönelik saldırının miting alanının dışından gerçekleştirildiğini açıkladı. 

03.54: ABD eski Başkanı Trump, saldırıda kurşunun sağ kulağına isabet ettiğini belirterek, "Ülkemizde böyle bir olayın gerçekleştiğine inanmak güç" dedi. Trump Truth Social'dan yaptığı paylaşımda, ABD Gizli Servisi ve güvenlik yetkililerine, hızlı müdahaleleri için teşekkürlerini ileten Trump, seçim kampanyası alanında hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ise başsağlığı diledi. 

Donald Trump, edindiği bilgilere göre, ateş edenin de öldüğünü vurgulayarak, saldırganın kimliği hakkında henüz bir bilginin bulunmadığını kaydetti. Trump, saldırıda kurşunun sağ kulağına isabet ettiğini aktararak, "Ülkemizde böyle bir olayın gerçekleştiğine inanmak güç" ifadesini kullandı.

03.30: ABD'li güvenlik yetkilileri, Trump'a yönelik saldırının suikast girişimi olarak soruşturulduğunu duyurdu.

03.28: ABD Başkanı Biden, herkesin eski Başkan Trump'a yönelik saldırıyı kınaması gerektiğini belirterek, "ABD'de bu tür hastalıklı şiddete yer yok" dedi.

03.26: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, eski başkanın mitinginde silah seslerine benzeyen patlamaların ardından sahneden uzaklaştırılmasından sonra "Başkan Trump için dua ettiğini" belirtti. 

03.21: Biden, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Trump'ın Pensilvanya'daki seçim kampanyası sırasında meydana gelen saldırı hakkında bilgilendirildiğini aktaran Biden, "İyi olduğunu duyduğuma çok sevindim" ifadesini kullandı.

02.47: Butler Bölge Başsavcısı Goldinger, Trump'ın seçim kampanyası sırasında meydana gelen saldırıda, ateş eden kişinin ve olay yerinde bulunan bir kişinin öldüğünü açıkladı.

02.21:  ABD Gizli Servis Sözcüsü Anthony Guglielmi, X sosyal medya hesabından, bir mesaj paylaştı. Trump'ın, Pensilvanya'da düzenlediği seçim kampanyası sırasında "bir olay gerçekleştiğini" aktaran Guglielmi, "Gizli Servis, eski Başkanı koruma altına almıştır ve kendisi güvendedir" bilgisini verdi. Guglielmi, "Bu artık Gizli Servis'in yürüttüğü bir soruşturmadır, bilgi olması halinde paylaşılacaktır" ifadesini kullandı. 

 

02.15: Trump'ın sözcüsü: Trump, bu iğrenç eylem sırasında hızlı davranan korumalara ve ilk müdahale ekiplerine teşekkür ediyor. Durumu iyi ve yerel bir tıbbi tesiste kontrol ediliyor.

02.14: Beyaz Saray: ABD Başkanı Biden, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, Pensilvanya'da seçim kampanyası sırasında yaşadığı "olay hakkında" bilgilendirildi.

02.11: ABD'de, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'da düzenlediği seçim mitingi sırasında kürsüde konuşurken, silah sesine benzer patlamalar sonucunda sağ kulağından yaralandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Trump, eyaletin Butler şehrinde kürsüde konuşurken, yaklaşık 7 el silah sesine benzer patlama duyuldu.

İlk patlamanın ardından Trump'ın kürsüde sağ kulağını tuttuğu görüldü. Patlamalar devam ederken, korumalar kürsüye atlayarak, Trump'ın etrafını sardı. Patlamalar, mitinge katılan vatandaşlar arasında da paniğe neden oldu. Trump'ın, korumalar kendini kürsüden indirmeden önce sağ yanağında kanlar akarken, yumruğunu havaya kaldırdığı görüldü.