14 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2022 18:27 | Son Güncelleme: 10.12.2022 18:34

Banksy, Ukrayna'ya destek olmak için eserlerini satıyor

Gizemli sanatçı Banksy, Ukrayna'da savaştan zarar gören insanlara yardım etmek amacıyla kar amacı gütmeyen Legacy of War ile ortaklık kurdu. Duvar sanatçısının 50 imzalı eseri, satışa çıkartılıyor
Banksy, Ukrayna'ya destek olmak için eserlerini satıyor

Duvar resimleriyle tanınan Banksy, geçen ay Ukrayna duvarlarına yaptığı grafitilerle ülkeye desteğini gösterdikten sonra bu kez yeni bir adım attı. Grafiti sanatçısı savaştan etkilenen sivillere yardım eden bir kuruluşa para toplamak için bir dizi serigrafi baskılarını satışa çıkardı. 

Banksy resmi Instagram hesabında Ukrayna, Ruanda ve Lübnan gibi bölgelerdeki sivillerin savaştan kurtulmasına yardımcı olan uluslararası hayır kurumuna para toplamak amacıyla kar amacı gütmeyen Legacy of War ile ortaklık kurduklarını duyurdu.

Legacy of War'ın yaptığı açıklamaya ahşap çerçevelere konulmuş yaklaşık 50 imzalı olan eserler 6 bin 131 dolara satışa sunulacak. Potansiyel müşterilerin bir bilgisayar programı aracılığıyla seçilmeden önce çevrimiçi olarak kayıt olması gerekiyor. Tabloların her birinde “kırılgan” olarak yaz bir kartondan aşağı kayan fare görülüyor.

Vakıf, her çalışmanın benzersiz olduğunu ve diğerlerinden biraz farklı olacağını söyledi. Gelir, Legacy of War tarafından elektriksiz kalan Ukraynalılar için yeni ambulanslar, jeneratörler, gaz ısıtıcıları ve güneş enerjisi lambaları satın almak ve Kiev'de kadınlar ve LGBTQ topluluğunun kaldığı barınakların desteklenmesine yardımcı olmak için kullanılacak.

Geçen ay Banksy, Ukrayna'ya gitti ve Rus kuvvetleri tarafından hasar gören binaların duvarlarına sekiz duvar resmi yaptı. Görüntüler, molozlar arasında jimnastik yapan küçük bir kız ve bombalanmış bir binanın yan tarafında banyo yapan yaşlı bir adam gibi aşırı koşullarda günlük işleri yapan figürleri gösteriyor. 

Eseri çalındı

Geçen hafta bir grup insan, duvar resimlerinden birinin yapıştırıldığı bir duvarı kesmeye çalışırken yakalandıktan sonra Ukrayna polisi tarafından tutuklandı. Polis esere zarar gelmediğini söyledi. Bir yetkili Banksy'nin eserlerinin Rus işgaline karşı mücadelenin simgesi olduğunu ve polis koruması altında olduğunu açıkladı. Geçen yıl, başka bir Banksy baskısı Ukrayna için müzayedede satıldı ve Kiev'deki bir çocuk hastanesi için 100 bin dolardan fazla para toplandı. Banksy’nin şimdiye kadar satılan en pahalı eseri nisan ayında satılan 24,5 milyon dolarlık çizim oldu.