14 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.12.2022 10:47 | Son Güncelleme: 04.12.2022 11:01

Kiev’de Banksy’nin grafitisini çalan sekiz kişi yakalandı

Ukrayna'da grafiti sanatçısı Banksy'nin eserini duvardan sökerek çalan 8 kişi yakalandı. Kiev Valisi Kuleba, eserin iyi durumda olduğunu ve yetkililerin elinde olduğunu açıkladı
Kiev’de Banksy’nin grafitisini çalan sekiz kişi yakalandı

Ukraynalı yetkililer, İngiliz sokak sanatçısı Banksy'nin Kiev'in dışındaki bir kasabanın duvarına yaptığı grafitiyi çaldıkları için sekiz kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Hostomel kasabasında yanmış bir pencerenin yanında elinde bir yangın söndürücü tutan sabahlıklı ve gaz maskeli bir kişinin çizimi olan eser Cuma günü kayboldu. 

Kiev Valisi Oleksiy Kuleba Telegram’dan yaptığı paylaşımda, “Bir grup insan Banksy duvar resmini çalmaya çalıştı. Ruslar tarafından yıkılan bir evin duvarındaki eseri kestiler" dedi. Kuleba paylaşımına duvarın boş olduğu bir fotoğrafı da koyarak, “Olay yerinde çok sayıda kişi gözaltına alındı” diye ekledi. Ayrıca Kuleba, çizimin iyi durumda olduğunu ve yetkililerin elinde olduğunu söyledi. 

Eserler polis korumasında

Bölgede Banksy'ye ait olduğu düşünülen diğer eserler de polis koruması altında. Kiev polis şefi Andriy Nebytov, olaya karışmış olabilecek sekiz kişinin belirlendiğini ve konuyla ilgili bir ön soruşturma başlatıldığını söyledi. Nebytov, “Hepsi 27 ile 60 yaşları arasındaydı. Başkentin yaklaşık 200 km güneydoğusundaki Cherkasy'de yaşıyorlar” dedi.

Geçen ay Banksy, başkentin kuzeybatısındaki Borodianka'da harap olmuş bir binanın duvarında amuda duran bir jimnastikçinin şablon görüntüsünü yayınladı. Daha sonra, yangın söndürücüyü tutan gaz maskeli figür de dahil olmak üzere birkaç sanat eserinin daha videosunu yayınladı.

Diğerleri arasında küvette kendini temizleyen sakallı bir adamın ve yetişkin rakibini yere vuran karate kıyafeti giymiş genç bir çocuğun portreleri vardı. Bucha ve Irpin gibi kasabaların yanı sıra Borodianka ve Hostomel, Şubat ayında Ukrayna'nın işgalinden sonra Rus bombardımanından ciddi şekilde etkilendi.