20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2024 11:39 | Son Güncelleme: 19.09.2024 11:42

BBC belgeseline konuştular: 20 eski çalışanından Al Fayed'e cinsel saldırı suçlaması

BBC'nin Predator at Harrods adlı belgeseli, Mısırlı iş insanı Mohamed Al Fayed'in 1990'lara kadar uzanan saldırı iddialarını yayınladı. Al Fayed'in Londra'daki mağazasında çalışan 20 kadın iş insanını tecavüzle suçladı
BBC belgeseline konuştular: 20 eski çalışanından Al Fayed'e cinsel saldırı suçlaması

BBC'nin Harrods'un eski patronu Mohamed Al Fayed hakkında yürüttüğü bir soruşturma kapsamında Knightsbridge'deki mağazanın 20'den fazla eski çalışanı, Al Fayed'in kendilerine cinsel saldırıda bulunduğunu ve bunlardan beşinin tecavüze uğradığını söyledi. Saldırıların Harrods ofislerinde, Al Fayed'in Londra'daki dairesinde ya da 1990'lara kadar uzanan uzun yıllar boyunca yurt dışı seyahatlerinde gerçekleştiği söyleniyor. İddialar, o dönemde 15 yaşından küçük olan kadınlar tarafından dile getirildi.

Ağustos 2023'te 94 yaşında ölen Al Fayed, mağazayı Katar kraliyet ailesine satmadan önce 1985'ten itibaren Harrods'u işletiyordu. Bu dönemde Fulham Futbol Kulübü'nün de sahibiydi. Oğlu Dodi, sevgilisi Galler Prensesi Diana'nın öldüğü Paris'teki trafik kazasında hayatını kaybetti. Harrods'un mevcut sahipleri, “gücünü kötüye kullanmaya niyetli” birinin eylemleri olduğunu söyledikleri iddialar karşısında “tamamen dehşete düştüklerini” açıkladılar.

Çekici bulduklarını terfi ettirdi

BBC'ye göre, şu anda yasal işlem başlatan kadınların birçoğu, yıllarca konuşmaktan korktuklarını açıkladılar. BBC'ye konuşan eski mağaza çalışanları, Al Fayed'in katları gezerek çekici bulduğu kadın asistanları belirlediğini ve bu asistanları daha sonra üst kattaki ofisinde çalışmak üzere terfi ettirdiğini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir kadın, Al Fayed'in kendisine evinde tecavüz ettiğini söyledi. BBC'ye şunları söyledi: “Bunun olmasını istemediğimi açıkça belirttim. Rıza göstermedim. Sadece bitmesini istedim.”

1990'larda Harrods'ta kişisel asistanlık yapan bir başka kadın, işten sonra Al Fayed'in dairesine çağrıldığını ve kendisinden yatağına oturmasının istendiğini söyledi. 2007-2009 yılları arasında Fayed'in kişisel asistanlarından biri olarak çalışan Gemma, Paris Bois de Boulogne'daki Villa Windsor'a yaptığı bir iş gezisinde tecavüze uğradığını söyledi. 2009'da işten ayrıldığında, Harrods'un kendisine her türlü kanıtı yok etmesi ve bir gizlilik anlaşması imzalaması için para ödediği iddia ediliyor. Al Fayed birçok kez cinsel saldırıyla suçlandı. 1995 yılında Vanity Fair'de yayınlanan bir makalede uygunsuz davranışlarda bulunduğunun iddia edilmesi üzerine kendisine karşı hakaret davası açılmıştı. Dava, iki yıl süren anlaşmazlığın ardından Al Fayed tarafından düşürüldü.