29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.03.2023 15:04 | Son Güncelleme: 07.03.2023 20:54

Bloomberg yazarından öneriler: İşsizlikle başa çıkmanın 4 yolu

ABD'de büyük şirketlerin, geçen yıldan beri büyük işten çıkarmalar yapmaya devam etmesi kovulmayı birçok insanın gündeminde tutuyor. Bloomberg yazarı Jo Constantz, bu süreçle baş etmek için önerileri sıraladı
Bloomberg yazarından öneriler: İşsizlikle başa çıkmanın 4 yolu

Challenger, Gray & Christmas Inc. şirketinin verilerine göre, ABD işgücü piyasasında devam eden güce rağmen, şirketler geçen yılın dördüncü çeyreğinin başından bu yana 250 binden fazla işten çıkarma duyurdu. Manşetlerdeki rakamlar sarsıcı olsa da, geçim kaynağınızı kaybetmenin yıkıcı etkisini asla yansıtamaz. Nevada Üniversitesi Reno İşletme Fakültesi'nde yönetim profesörü olan ve işsizliğin psikolojik etkilerini inceleyen Fran McKee-Ryan, kovulmaya karşı verilen ilk tepkilerin büyük farklılıklar gösterebileceğini söyledi. 

McKee-Ryan'ın aktardığına göre bazıları arkadaşlarına ve sevdikleriyle durumu paylaşırken bazıları kendini izole ediyor. Bazı insanlar hemen yeni işlere başvururken bazı insanlar ise bundan kaçınmayı tercih ediyor. Yine de, bir sonraki işinizi bulana kadar neşeli ve üretken kalmak için bazı temel kurallar var. İşte size yardımcı olacak beş ipucu:

1- Sağlıklı kalın

McKee-Ryan, yirmi yıldır üniversite öğrencilerine ders anlatırken gördüğü şeylerin bir kısmının işten çıkarılma baskısıyla başa çıkmaya çalışan insanlar için de geçerli olduğunu söyledi. Final haftalarında öğrencilerin sağlıksız beslendiğini ve yeterince uyumadığını anlatan McKee-Ryan, "Çok fazla stres altında olduğumuzda, etkili olmamıza yardımcı olacak kararlar almamaya eğilimliyiz" dedi. İş arama sürecinde herkesin elinden gelenin en iyisini yapması gerekir bu da temel sağlık alışkanlıklarını sürdürmekle elde edilebilir. 

2- Yeni bir rutin oluşturun

Ani kaybı, günlük rutininizde ani bir değişiklik anlamına gelir. Hemen değiştirin. McKee-Ryan, "Belki yarın özgeçmişinizi güncelleyerek işe başlamayacaksınız. Ancak günlerinizi üretken hissetmeye devam edecek şekilde yapılandırmak çok önemli" diye uyardı. Günlük rutinleri yeniden oluştururken, egzersiz, sevdiğiniz bir hobi veya çocukları okula bırakma fırsatı gibi sizi korunmuş, etkili, olumlu, güçlü hissettiren şeyleri ekleyin diyor.

3- Mali durumu değerlendirin

Düşen bir piyasada evinizi satışa çıkarmak ya da hisse senedi opsiyonlarınızı nakde çevirmek için acele etmenize gerek yok. Ancak ipotek ödemeleri, okul ücretleri ve diğer giderler ile kıdem tazminatı ve birikimler arasındaki farkı hesaplayın ve harcamalarınızda buna göre değişiklikler yapın. McKee-Ryan, iş bulma süreci uzun sürebileceği için kendinize biraz nefes alacak alan bırakmanızı söylüyor. Yeni bir iş bulmak sandığınızdan daha zor.

4- Gerçekçi olun

İş arayışınızla ilgili gerçekçi beklentileriniz olursa, reddedilmeyi daha kolay kabullenebilirsiniz. McKee-Ryan'a göre, "Süreç bir hız trenine çok benziyor ve 'Oh, bunu şimdi bulabilirim' diyebilmek çok zor" dedi. Mevcut kaynaklarınızı kullanın. Özetle: Bunu tek başınıza yapmaya çalışmayın. Elbette, işvereninizin sunduğu veya kendi başınıza erişebileceğiniz bir işe yerleştirme hizmetinden yararlanın. İş bağlantılarınız doğrudan tanıdığınız kişilerin ötesinde geliştirin. McKee-Ryan, "İkinci ya da üçüncü derece ilişkileriniz yeni fırsatlar bulmanıza yardımcı olabilecek kişilerdir. Bazen eşler, ebeveynler ve hatta büyük çocuklar gibi bize en yakın kişilerin desteği baskı gibi gelebilir. Pek çok insan benzer deneyimler yaşamış insanlardan oluşan bir topluluktan da yardım alıyor. Bu bazen profesyonel kuruluşlar şeklinde olabileceği gibi, işten çıkarılan birkaç arkadaşın bir araya gelip duyguları gözden geçirmesi ve konuşması şeklinde de olabilir" ifadelerini kullandı.