01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2024 10:16 | Son Güncelleme: 16.04.2024 11:17

CHP'li Adem çiğ süt fiyatlarını eleştirdi: Böyle Ulusal Süt Konseyi mi olur?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, "Hayvanı besleyen, yemini veren, sağımını yapan, doğumunu yaptıran, hastalandığında tedavi eden yetiştirici-çiftçi, ürettiği sütün fiyatını belirleyemiyor. Böyle bir konsey mi olur?" dedi
CHP'li Adem çiğ süt fiyatlarını eleştirdi: Böyle Ulusal Süt Konseyi mi olur?

Erhan Adem, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti'nin tarım politikası yüzünden insanların evine süt alamadığını ve üreticinin de her gün zarar ettiğini belirtti. Üretenin kazandığı, tüketenin rahatça alabildiği bir sistem kurulduğu taktirde bu sorunların düzeleceğini kaydeden Adem, süt üreticilerinin ve tüketicilerinin feryadına kulak verilmesini istedi.

"Üretici çözümü hayvanları kesmekte buluyor"

Ulusal Süt Konseyince, 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt alım fiyatının yüzde 8,5 zam yapılarak 14,65 lira olarak belirlediğini aktaran Adem, girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bu fiyatlandırmanın yeterli olmadığını savundu. Ramazan Bayramı öncesinde sadece yemin çuvalına 40-50 lira arasında zam geldiğini bildiren Adem, üreticinin süt üretiminden para kazanamadığı için çözümü hayvanları kesmekte bulduğunu ifade etti.

"Üreten ve tüketen hep kaybedecek"

Süt üretiminin sürdürülebilir olmadığı için konseyin işlevini yitirdiğini öne süren Adem, "Hayvanı besleyen, yemini veren, sağımını yapan, doğumunu yaptıran, hastalandığında tedavi eden yetiştirici-çiftçi, ürettiği sütün fiyatını belirleyemiyor. Böyle bir konsey mi olur? Maalesef ki istikrarın olmadığı sektörde yaşanacak üretim kayıplarının sonuçları uzun vadede yine hepimizi etkileyecektir. Üreten ve tüketen hep kaybedecektir" dedi. 

Üreticilerin para kazanamadığı için şehirlere göç ettiğini belirten Adem, ülke tarımının geleceğinin aile işletmelerinin ayakta kalmasına bağlı olduğunu vurguladı.