28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 05.12.2022 09:49 | Son Güncelleme: 05.12.2022 10:42

Dikkat problemi yaşayanlar için işe odaklanmanın 6 yolu

İş hayatında çoğu kişi odaklanma problemi yaşadığı için yaptığı hatalardan dolayı yöneticilerinden ya da mesai arkadaşlarından tepki görüyor. Ancak bununla yaşamak zorunda değilsiniz. Bloomberg dikkat problemi nedeniyle işitilen azarlara son vermek isteyenlere 6 yöntem önerdi
Dikkat problemi yaşayanlar için işe odaklanmanın 6 yolu

Telefonlara cevap vermek, e-posta göndermek ve sosyal medya hesaplarını yönetmek gibi çok yönlü, bunaltıcı ve her şeyi kapsayan bir göreviniz olabilir. Tüm bunları idare ederken en önemli sorumluluklardan bazıları yarım kalır. Çoğu uygulama ve araçlar zihni odaklamaya ve üretkenliği artırmaya yardımcı olabilir ancak bazı girişimciler işlerine odaklanmanın kendi yollarını keşfettiler. İşte girişimcilerden işinize odaklanmanın 6 yolu.

1. Çoklu görevlerden kurtulun

Çoklu görev yapabilme, aynı anda iki görevi yerine getirebilme ya da bir görevden diğerine geçebilme becerisi, özellikle girişimciler arasında sıklıkla saygı duyulan bir beceridir. Ancak Mind The Gap Business Academy'nin kurucusu Sarah Knight'a göre, çoklu görev asla bir onur nişanı olmaması gereken bir durumdur.

 Knight konuyla ilgili "Geçiş maliyeti etkisi denen bir şey var. Bir görevden diğerine geçmek, beyninizi bir şeyden diğerine geçirmek zorunda olduğunuz için dikkatinizde ve odaklanmanızda bir maliyete neden olur" dedi. İster e-postaları yanıtlamak ister hesaplama yapmak olsun, her seferinde tek bir göreve odaklanarak daha verimli ve daha üretken olursunuz. Knight, "Yükünüzü azaltarak başarıya ulaşabilirsiniz ya da kendinizi başarıya hazırlayabilirsiniz" ifadelerini kullanıyor.

2- Görevin üstesinden gelin

BMJ tarafından yapılan bir çalışmada da ortaya konulduğu üzere, üretkenliği artırmanın ve zihinsel yorgunluğu azaltmanın bir yolu da ayakta çalışma masası kullanmak olabilir. Takı tasarımcısı ve Handmade by Tinni'nin kurucusu Paulomi Debnath, odaklanmasına yardımcı olmak için kendi masasını kullanıyor.

Debnath "30 dakika ayakta durmaya ve çalışmaya çalışıyorum, ardından bir saatlik bir ara veriyorum. Ayaktayken oturduğum zamana göre daha az rahat oluyorum, bu da göreve odaklanmama yardımcı oluyor. Ayrıca kendimi daha enerjik ve daha az stresli hissediyorum. Ancak, daha karmaşık bir iş olan takı tasarımımı yaparken oturmanın getirdiği rahat modu tercih ediyorum" dedi.

3- Önceden plan yapın

Nightcap PLC'nin CEO'su Sarah Willingham, odağını korumak için mükemmel bir çözüm bulduğunu söylüyor. Her yıl bir grafik oluşturuyor ve şu anda nerede olduğunu, bundan sonra da nereye gitmek istediğini görmek için zamanını bölüyor diyebiliriz. Willingham kocasıyla birlikte bu fikri, zamanlarını nasıl geçirdiklerine bakmanın ve dengeyi doğru kurduklarından emin olmanın bir yolu olarak gördüğünü söyledi.

Willingham "Ocak ayında başlıyoruz, bir önceki yılı değerlendiriyoruz ve önümüzdeki yıl hakkında düşünüyoruz. Daha fazla egzersiz yapmak veya yeni bir şeyler öğrenmek isteyebiliriz, bu nedenle pasta grafiğini buna göre düzenliyoruz. Yapmayı seçtiğiniz şeyin diğer her şey üzerindeki doğrudan etkisini gösterecek şekilde işe makul bir zaman ayırmanız gerekir. Bu, doğru dengeyi sağlamanın ve neleri değiştirmeniz gerektiğine bakmanın harika bir yolu ve odaklanmama yardımcı oluyor" dedi.

4. Harekete geçin

Her gün soğuk suda yüzme düşüncesi güne harika bir başlangıç yapma fikri olmayabilir. Yine de çamaşır yıkama hizmeti firması ihateironing'in kurucusu ve CEO'su Matt Connelly, bu kısa ve keskin şokun özellikle baskı altındayken kendisini merkezde, odaklanmış ve sakin tuttuğunu düşünüyor.

Connelly "Soğuk suda yüzmenin beden ve zihin üzerinde inanılmaz bir etkisi var. Sabah ilk iş olarak buz gibi bir havuza girmek için çok fazla irade ve sonra da devam etmek için çok fazla dayanıklılık gerekiyor. Yüzdükten sonra, önümüzdeki birkaç saat boyunca sakin ve merkezde hissediyorum, bu da işime odaklanmama ve önemli işleri halletmeme yardımcı oluyor" dedi.

5. Bir liste yapın

Yapılacaklar listesi oluşturmak, nelerin hangi sırayla yapılması gerektiğini belirlemenin en basit yollarından biridir ve listeyi hazırlayan kişinin görevleri yazmasına, yerine getirmesine ve listeden teker teker çıkarmasına olanak tanır. Bir kontrol duygusu yaratır ve takip edilebilecek net bir plan sağlar. Bu da sağlam bir odaklanmanın anahtarıdır. Bu, The Coaching Masters'ın CEO'su Lewis Raymond Taylor tarafından tercih edilen bir yöntem.

Taylor "Her hafta, öncelik sırasına göre yapılması gereken her şeyin bir listesini çıkarıyorum ve yapabildiklerimin üstünü çiziyorum. Bu da bana işimde en büyük farkı yaratacak en önemli, üst düzey görevleri bırakıyor" dedi. En kritik görevleri segmentlere ayırıyor, bu da tüm gününü video içeriği çekerek, ekiple toplantılar yaparak veya iş stratejisi planlayarak geçirmesi anlamına geliyor.

6. Arka planı canlı tutun

Birçok insan arka plandaki müziğin işlerine odaklanmalarına yardımcı olduğunu söyler, ancak doğru türde bir müzik olmadığı sürece bunun tam tersi bir etkisi olabilir. Müzik dinlemek, hukuk teknolojisi firması Juro'nun kurucu ortağı ve CEO'su Richard Mabey'in odağını artırmasını ve iyi işler yapmasını sağlıyor. Tercih ettiği fon müziği ise film müzikleri.

Mabey "Bunun iki avantajı var. Parçalar uzun, bu nedenle bir albümde olduğu gibi her üç dakikada bir değişiklik yapmak zorunda kalmıyorsunuz ve müzik benim için daha az dikkat dağıtıcı bir çözüm. En iyi çalışmalarımı YouTube'daki Hans Zimmer mikslerine borçlu olduğuma inanıyorum" ifadelerini kullanıyor.