23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2024 14:17 | Son Güncelleme: 30.07.2024 15:20

Dışişleri Bakanlığı: Venezuela'da seçimlerin, huzur ortamında gerçekleştirilmesinden memnunuz

Venezuela'da Maduro'nun devlet başkanlığını seçimini kazandığını iddia etmesi ülkeyi kaosa sürükledi. Sokaklarda protestolar sürerken Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'da düzenlenen seçimlerin barış ve huzur ortamında gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyulduğunu açıkladı
Dışişleri Bakanlığı: Venezuela'da seçimlerin, huzur ortamında gerçekleştirilmesinden memnunuz

Venezuela'da devlet başkanı seçimini kazandığı iddia eden Maduro, mazbatasını aldı ancak muhalefet lideri Machado seçimini yüzde 73 ile kazandıklarını iddia etti. Halk seçimlerde hile olduğu gerekçesiyle sokaklara indi. Ülkede çıkan çatışmalarda eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in heykeli parçalandı.

'Venezuela'nın, istikrar ve refahına değer veriyoruz'

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'da düzenlenen seçimlerle ilgili açıklamada bulundu. "Venezuela'nın, istikrar ve refahına büyük değer veriyor, sonuçların dost Venezuela halkı için hayırlı olmasını temenni ediyoruz" ifadesi kullanılan açıklamada, Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Venezuela ve halkının yanında olmaya devam edeceği kaydedildi. Venezuela Seçim Konseyinin duyurduğu sonuçlara göre, Nicolas Maduro, yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3. kez kazanmıştı.

Ne oldu?

Venezuela'da pazar günü gerçekleşen ve 10 adayın yarıştığı devlet başkanı seçimini, otoriter lider Nicolas Maduro, yüzde 51,20 oy alarak kazandığını iddia etti. Ancak muhalefet, seçimlerde hile yapıldığını, oylama sonuçlarının kendilerine verilmediğini öne sürdü. Muhalif lider María Corina Machado, merkez komitesinin incelediği toplam dört bağımsız hızlı sayımın Edmundo González'in oyların yüzde 70'ini alarak ezici bir çoğunlukla kazandığını iddia ediyor.

Maduro'nun zafer ilan etmesinin ardından halk da sokaklara indi. Başkent Karakas'ın çeşitli noktalarında toplanan onlarca kişi, yollarda ateş yakarak, güvenlik güçlerine taş attı. Polis, protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Bazı göstericilerin gözaltına alındığı belirtildi. Olayların ardından Madruo da kendi taraftarlarına sokağa inerek faşizme karşı direnme çağrısı yaptı.