29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.11.2022 13:48 | Son Güncelleme: 14.11.2022 16:03

İşten çıkarılma sonrası hayatta kalma rehberi

İşinizi kaybetmek streslidir... Ancak süreci kolaylaştırmak elinizde olabilir. Washington Post işten çıkarılma sonrası hayatta kalma rehberini yazdı
İşten çıkarılma sonrası hayatta kalma rehberi

Geçtiğimiz hafta aralarında Twitter, Lyft, Stripe’ın da bulunduğu şirketlerden binlerce çalışan işten çıkarıldı. Uzmanlar, ekonominin şirketlerin kar hanelerine baskı yapmaya devam etmesi nedeniyle daha fazla işten çıkarmanın yaşanabileceğini söylüyor. Allegis Partners'ın genel müdürü John Anderson “Bunun diğer sektörleri de etkilemeye başladığını göreceğiz. Tüm sektörlerde bir yavaşlamaya hazırlıklı olmamız gerekecek" dedi. Washington Post'un hazırladığı habere göre iş kaybetmek sarsıcı olsa da işlerinin ellerinden alınabileceğini düşünen çalışanların akıllarında tutmaları gereken şeyler var. İşte işinize yarayabilecek o maddeler.

İşten çıkarılmadan önce

Organize olun: Kulağa deprem uyarısı gibi gelebilir fakat olası bir işten çıkarma haberini alır almaz mali durumunuzu, tıbbi ihtiyaçlarınızı ve kişisel eşyanızı hazırlamaya başlamanız sizin için iyi olacaktır.

George Washington Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Bölümü Başkanı Christopher Kayes, mümkünse harcamalarınızı kısın ve üç ila altı aylık yaşam giderlerinizi biriktirin diyor. İşsizlik ile ilgili olan yasaları ve kuralları öğrenin. Fintech şirketi Eco'nun insan kaynakları müdürü Diana Brown, sosyal haklarınızı bilmenizi öneriyor. İmkanınız varken hastane randevularınızı alarak sigortanızı kullanmanız tavsiyesinde bulunuyor. Kayes, çalışanların işten çıkarıldıktan sonra ofise erişimleri olmayabileceğinden değerli kişisel eşyasını da eve götürmelerinin mantıklı olabileceğini söylüyor. Berkeley'deki California Üniversitesi Haas İşletme Fakültesi'nde doçent olan Juliana Schroeder, bilgisayarlarınızda bulunan yazışmaların da buna dahil olduğunu söyledi. Ancak dikkatli olun şirkete ait varlıkları alırsanız başınız yasal olarak derde girebilir.

Hangi veriler size, hangileri şirketinize ait?

Bağlantıda kalın: Uzmanlar özgeçmişinizi, profesyonel profilinizi ve bağlantılarınızı güncel tutmanız gerektiği konusunda hemfikir.

İşe alım firması Crawford Thomas'ın başkanı ve kurucu ortağı William Stonehouse, çalışanların sosyal ağlardaki ilgili iş gruplarına katılmalarını, Schroeder ise işten çıkarılmalardan etkilenebilecek meslektaşlarıyla bağlantı kurmalarını öneriyor. Fakat konuşmaları e-posta ve sohbet gibi şirkete ait hizmetlerden uzak tutmayı unutmayın. Schroeder, bunun kaynak paylaşımı için bir destek sistemi oluşturulmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Ağ kurun ve başvurun: Stonehouse, bağlantıların genellikle işe dönüştüğünü söyledi. Bu nedenle, ağınızdaki potansiyel işverenler tarafından istihdam edilen veya tanıdıkları olan kişilerle konuşmaya başlayın. Ancak iş aradığınızı herkese belli etmeyin dedi. Schroeder, her zaman piyasadaymış gibi davranın, sürekli yedekleri düşünün dedi. İşten çıkarılırsanız, bilinen fırsatların üzerine atlayabilirsiniz. 

İşten çıkarıldığınızda

İşinizle ilgilenin: Uzmanlar, tüm işten çıkarma belgelerini edinin ve okuyun uyarısında bulunuyor. Buna son gününüz ve diğer ayrılık koşulları gibi ayrıntıları öğrenmek de dahil.

Kayes, işvereninize sağlık hizmetleri, kıdem tazminatı olup olmadığı ve gelecekteki potansiyel işverenlere hangi bilgilerin iletileceği hakkında sorular sorun. Stonehouse, bazı şirketlerin danışmanlık veya personel bulma kurumlarına erişim imkanı da sunduğunu söyledi. Brown, işvereniniz işe yerleştirme desteği sunmuyorsa, kaynak sağlayabilecekleri için yerel derneklere, toplum ve devlet kuruluşlarına bakmanızı öneriyor. Kıdem tazminatı da pazarlığa tabi olabilir. İşçilere ne kadar süreyle ödeme yapılacağından sosyal haklarının ne zaman sona ereceğine kadar konular bu pazarlığa dahildir. Schroeder, işten çıkarılırken elde ettiklerinizin sektörünüzdeki diğer şirketlere kıyasla nasıl olduğunu not edebilirsiniz diyor ve  "Bunu destekleyecek verilere sahip olmak iyidir" ifadesini kullanıyor.

Kar amacı gütmeyen Robert F. Kennedy İnsan Hakları Kuruluşu'nun işyeri saygınlığından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Jeffrey Siminoff, çalışanların herhangi bir resmi belgeyi imzalamadan önce, özellikle de kararın misilleme, ayrımcılık içerdiğini veya bir iş sözleşmesini ihlal ettiğini düşünüyorlarsa, hukuki tavsiye almak isteyebileceklerini söyledi. Schroeder, "Daha sonra yasal bir sorun çıkması ihtimaline karşı her şeyi belgeleyin" dedi. Stonehouse, "İnsanların yaptığı en büyük hata, olayı kişisel algılamaları ve kötü bir tepki vermeleridir. Bir köprüyü yakma riskine giriyorlar" ifadesini kullandı. Bunun yerine nazik ve profesyonel olun. Siminoff, elinizdeki görevlere odaklanın, tüm son teslim tarihlerine uyun ve işten çıkarken herhangi bir politikayı ihlal etmeyin, çünkü bu sosyal haklara veya kıdem tazminatına müdahale edebilir, dedi. Stonehouse, sistematik bir işten çıkarmanın bir çalışanın işe alınma şansına zarar vermemesi gerektiğini, bu nedenle işten ayrılmayı yanlış ele alarak geleceğinizi tehlikeye atmamanızı öneriyor. İleride eski amirleriniz ve iş arkadaşlarınızla karşılaşabilirsiniz diye de ekliyor.

İşten çıkarıldıktan sonra

Kendinize zaman tanıyın: Kayes, bir işi kaybettikten sonra duygusal iyileşmenin günler, haftalar hatta aylar alabileceğini söylüyor. Bu nedenle kendinize yas tutmak için izin ve alan verin. Kayes, "Kimliğinizin bir parçasını kaybediyorsunuz. Bunun duygusal bir bedeli var" dedi.

Kayes, işten çıkarılmadan önce sahip olduğunuz aynı programı sürdürmenin bazı olumsuz psikolojik etkilere yardımcı olabileceğini söyledi. Aynı saatte kalkın, giyinin ve egzersiz rutininize devam edin. Stonehouse, daha sonra atılacak adımlar için strateji belirleyin diyor. Bu, becerilerinizi diğer sektörlerdeki işlere adım atmak  isteyip istemediğinizi veya hoşunuza gidebilecek başka bir kariyer olup olmadığını düşünmek için iyi bir zaman olabilir. Stonehouse, "Bu krize karşı bir fırsat olabilir" dedi. Siminoff "Ne yaparsanız yapın, sosyal medyada değişken mesajlar yayınlamadan önce durup düşünün bu o anda iyi hissettirebilir ancak daha sonra sorunlara neden olabilir" dedi.

Başkalarına iş aradığınızı söyleyin: Sessizce başka fırsatlar arıyor olsanız da, artık halka açılmanın zamanı geldi.

Stonehouse, LinkedIn'de çalışmaya açık ayarını kullanmanızı ve işe alım yapanlara piyasada olduğunuzu belirtmenizi öneriyor. Özgeçmişinizi dijital iş panolarında ve sosyal medya paylaşımlarında da paylaşabilirsiniz. Anderson, eğer haftalar ya da aylar boyunca şirketten maaş almaya devam edecekseniz özgeçmişinizde mevcut işvereninizin adını belirtin böylece mülakat sırasında durumunuzu açıklayabilirsiniz. Brown,  eski iş arkadaşlarınızdan, yöneticilerinizden ve hatta profesyonel bir koçtan güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemek için yardım istemek için de iyi bir zaman olduğunu söyledi. Böylece ek eğitime ihtiyacınız olup olmadığını belirleyebilirsiniz.

İşe geri dönün: Birçok uzmana göre, bir sonraki adımınız yeni bir iş bulmaksa, gününüzün büyük bir kısmını iş aramaya ayırın. Ayrıca hak kazanmanız halinde işsizlik  yardımları için başvuruda bulunmalısınız. Stonehouse ve Kayes "Değişime açık olun hiç düşünmediğiniz pozisyonlar için geçerli becerileriniz olabilir" dedi. Stonehouse "Daha fazla işin hibrit ve uzaktan olmaya başlamasıyla seçenekleriniz büyük ölçüde genişledi" diye ekledi. Brown, "Mülakatlardan önce, nelerde iyi olduğunuzu ve nerede etkili olabileceğinizi ifade eden bir dakikalık bir konuşması hazırlayın. Şirketinizden neden ayrıldığınızı veya ayrılacağınızı tartışmaya hazır olun. Ayrıca kendinizi reddedilmeye hazırlayın. Sektörünüze ve işinize bağlı olarak, ekonomik koşullar arayışınızı zorlaştırabilir. Bazen sadece otomatik bir sistem sizi reddediyor. Bunu kişisel olarak algılamayın" dedi.