22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.09.2022 22:50 | Son Güncelleme: 18.09.2022 23:34

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi ne zaman?

70 yıl tahtta kalan Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle bir devir sona erdi. 8 Eylül'de vefat eden Kraliçe yaklaşık 10 gün süren törenlerin ardından yarın Westminster Kilisesi'nde yapılacak törenle son yolculuğuna uğurlanacak
Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi ne zaman?

8 Eylül'de İskoçya'da bulunan Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in cenaze töreni yarın TSİ 13.00'te (BST 11.00) Westminster Kilisesi'nde yapılacak. Törenin ardından tabut, tören alayı ile Westminster Kilisesi’nden Wellington Arch'a ve oradan da Windsor'a gidecek. 

Kraliçe'nin tabutunun arkasında başta oğlu İngiltere Kral 3. Charles olmak üzere diğer Kraliyet ailesi üyeleri yürüyecek. Kraliçe II. Elizabeth'in naaşı, tören alayı ile Windsor Şatosu’ndaki St. George Şapeli’ne nakledilecek ve defin işlemi gerçekleştirilmiş olacak. 

Çok sayıda üst düzey isim katılacak

Yarın başkent Londra'daki Westminster Abbey Kilisesi'nde düzenlenecek cenaze törenine ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki gibi çok sayıda üst düzey isim katılacak. Türkiye'den ise törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılacak. Yaklaşık 2 bin kişinin yer alacağı kilisedeki resmi cenaze törenine  Rusya, Belarus ve Myanmar davet edilmedi, İran'a ise büyükelçi düzeyinde davet gönderildi. 

Törende olacak liderler

ABD Başkanı Joe Biden
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ,
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern,
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier,
İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matarella,
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog,
İrlanda Başbakanı Micheal Martin,
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese
Hollanda Kralı Willem-Alexander ve Kraliçe Maxima,
İspanya Kralı Felipe ve Kraliçe Letizia
Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde
İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinin liderleri de törende yerini alacak.

Suudi veliaht prensin davet edilmesi tepki çekti

CIA'in raporunda, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin emrini Muhammed Bin Salman'ın verdiği sonucuna varılmasının ardından Batı'da istenmeyen adam ilan edilen Suudi veliaht prensi Muhammed Bin Salman'ın cenazeye davet edilmesi tepki çekti. Cinayet sonucu öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Muhammed Bin Salman'ın cenaze törenine davet edilmesinin Kraliçe 2. Elizabeth'in anısına leke sürdüğünü söyledi.

Kraliçe Elizabeth hakkında

21 Nisan 1926'da Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen ve 6 Şubat 1952'de babasının ölümü üzerine kraliçe olan Elizabeth'in tam adı Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Ailesinin küçükken "Lilibet" diye seslendiği ve evde özel eğitim verdiği Elizabeth'in, hayvanları çok sevdiği, özellikle atlara ve köpeklere özel ilgisinin olduğu biliniyor.

Babası Kral 6. George'un 1952'de ölümünü takiben 26 yaşında tahta çıkan Kraliçe Elizabeth, 2 Haziran 1953'te ise resmi törenle taç giydi. Kraliçe Elizabeth, İngiliz Monarşisinde 70 yıllık hükümdarlığıyla, "İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı" unvanına sahip oldu. Kraliçe, 1952'de tahta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği'nin lideriydi, ABD Başkanı ise Harry Truman'dı. Kraliçe'nin 1953'teki taç giyme töreni, "televizyondan canlı yayımlanan ilk kraliyet taç giyme töreni" oldu.

Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta bulunduğu süre içinde Winston Churchill'den Liz Truss'a kadar toplam 15 İngiliz başbakanı gördü. Kraliçenin tahtta kaldığı süre içinde Soğuk Savaş başlayıp biterken, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı. 
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, aralarında Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ile Karayipler ve Pasifik Okyanusu'ndaki diğer irili ufaklı birkaç ülke dahil olmak üzere 16 ülkenin devlet başkanı konumunda yer alıyordu. İngiltere dışındaki bu ülkelerde, devlet başkanı yerine Kraliçe'yi temsilen genel valiler görev yapıyor.

Kraliçe Elizabeth, büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı
Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901 yılında 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.
Kraliçe Victoria 1837 yılında tahta çıktığında nüfusu 16 milyon olan Birleşik Krallık'ta, Kraliçe Elizabeth 1952'de tahta çıktığında 50 milyon kişi yaşıyordu.

Kraliçe Elizabeth'in tahtta kalma rekoru, en büyük oğlu Galler Prensi Charles'ın da "İngiltere'de en uzun süredir tahtı bekleyen varis" olmasına neden oldu. İngiltere Kraliçesinin tahttaki 25. yılı "Gümüş Yıl Dönümü" adıyla 1977'de, 50. yılı "Altın Yıl Dönümü" adıyla 2002'de, 60. yılı "Pırlanta Yıl Dönümü" adıyla 2012'de ve 65. yılı "Safir Yıl Dönümü" adı altında 2017'de kutlandı.