08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.01.2024 00:14 | Son Güncelleme: 07.01.2024 00:19

Kudüs ve Tel Aviv'de 'rehine takası' eylemleri

Kudüs ve Tel Aviv'de Hamas ile rehine takası yapılması talebiyle gösteri düzenledi. Göstericiler İsrail hükümetini Gazze'deki rehineleri önemsememekle suçladı
Kudüs ve Tel Aviv'de 'rehine takası' eylemleri

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerin yakınları, Tel Aviv ve Kudüs'te gösteri düzenleyerek hükümetin bir an önce Hamas ile esir takası anlaşması yapması talebinde bulundu. 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin ailelerinin oluşturduğu Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu, Tel Aviv’de Rehineler Meydanı adını verdikleri İsrail Müzesi'nin önündeki alanda toplandı. Binlerce İsrailli de ailelere destek olmak için alana geldi.

İsrail hükümetinden Gazze'deki esirleri geri getirmek için bir an önce Filistin tarafıyla esir takası anlaşması yapmasını isteyen göstericiler sık sık "hemen şimdi" sloganları attı.

Cumhurbaşkanı Herzog'un konutu önünde toplandılar

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Kudüs'teki resmi konutunun önünde toplanan rehine yakınları da gösteri düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı gösteride konuşan rehine yakınları, rehinelerin güvenliğinden İsrail hükümetinin sorumlu olduğunu dile getirdi ve hükümeti rehineleri önemsememekle suçladı.

İsrail ordusunun 15 Aralık'ta Gazze'de 3 İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü duyurması, Hamas'la yeniden bir rehine takası anlaşmasına varılarak esirlerin geri getirilmesi için İsrail hükümetine yönelik toplumdan gelen çağrıları artırdı. Daha önce İsrail ile Hamas arasında yapılan rehine takası anlaşmalarıyla Gazze'de tutulan rehinelerin bir kısmı serbest bırakılmıştı. İsrail ordusuna göre Gazze Şeridi'nde hala 136 İsrailli rehine bulunuyor.

Rehine takası müzakerelerine başlamak için İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurmasını şart koşan Hamas, elinde bulunan rehinelere karşılık İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinlilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Kaynak: AA